Архів
П’ятниця,
17 лютого 2017 року

№ 13 (19458)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Зростають витрати на оборону

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі відбувся дводенний саміт НАТО.

Докладніше...
Руйнувати — не будувати

ЧОРНОГОРІЯ. Парламент позбавив депутатського імунітету лідерів проросійської опозиції.

Докладніше...
Дипломатичні міжнародні ігри

РОСІЯ. У Кремлі прокоментували заяву Дональда Трампа про повернення Криму Україні як умову скасування санкцій щодо РФ.

Докладніше...
Прислухалися до народу

РУМУНІЯ. Парламент проголосував за проведення антикорупційного референдуму.

Докладніше...
Вісім років домовлялися

КАНАДА. Європарламент схвалив угоду про вільну торгівлю між ЄС і Країною Кленового Листя.

Докладніше...
Суперечливий закон

ІЗРАЇЛЬ. Парламент узаконив поселення на палестинських землях.

Докладніше...
Вже просять на вихід

НІМЕЧЧИНА. В уряді Ангели Меркель розробляють план для пришвидшення депортації мігрантів.

Докладніше...
Острови розбрату

ЯПОНІЯ заявила протест на рішення РФ щодо п’яти спірних островів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Зелена аптека “Сільськіх вістей”

Квасоля звичайна

 

ЯК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА культура квасоля звичайна прижилася в Європі в ХVІ столітті, а в Україні — близько 200 років тому. Налічує вона понад 200 видів. У нашому сучасному житті можна почути цікаві факти не тільки про квасолю звичайну, а й про її родичів — чорну, червону, також спаржеву, яку іноді плутають зі справжньою спаржею.

Квасоля є дуже цінною рослиною з багатим набором компонентів, передусім білків (близьких за складом до білків м’яса і риби), вуглеводів і крохмалю. Також містить мікро- та макроелементи сірки, міді, цинку, калію, кремнію, нікелю, кобальту. Її вживають для поповнення запасів заліза в організмі, вона ж допомагає насичувати кров киснем. За рахунок значної кількості калію квасоля незамінний продукт у дієтичному харчуванні, її широко застосовують для профілактики аритмії та атеросклерозу. Високий уміст вітаміну Е запобігає виникненню недуг серця та судин, сприяє підвищенню потенції. Вітаміни А і С корисні для підтримання зору та загального тонусу організму. Квасоля містить також вітаміни В1, В2, В6, РР, які справляють сприятливий уплив на стан здоров’я людини.

Це досить «універсальна» рослина, котру використовують для профілактики і лікування ревматизму, цукрового діабету, респіраторних проблем, інфекційних захворювань, серцевих недуг, хвороб нирок, печінки, сечового міхура, нервової системи та як косметичний засіб. Тижнева норма споживання квасолі — три-чотири склянки. Зазначимо: лікувальними властивостями відзначаються не тільки насіння, а й стручки квасолі, препарати з яких широко рекомендує народна медицина.

Для профілактики і лікування цукрового діабету пити по склянці тричі на день перед їдою настій: лушпиння залити окропом у співвідношенні 1:20, напарити в термосі годину або ж варити на слабкому вогні 7-10 хвилин.

П’ять ложок суміші стручків квасолі і листя чорниці, змішаних у рівних частинах, запарити в літровому термосі протягом години, приймати по 100 мл під час їди (не більш як 400 мл на добу) для зменшення цукру в організмі. Суміш із соків квасолі і моркви, змішаних навпіл, допомагає хворим на діабет.

При артриті за півгодини до їди пити по півсклянки настою із квасолевого лушпиння, котре залити водою (1:10) і прокип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин.

При ревматизмі сушені стручки залити водою (1:30), відварити годину на слабкому вогні, процідити, вживати по 100 мл три-чотири рази на день.

Щоби позбутися болів при подагрі, дві столові ложки подрібненого сухого лушпиння залити літром окропу, витримати в термосі не менше чотирьох годин, пити по третині склянки тричі на день за 30 хвилин до їди.

Як сечогінний засіб уживати три-чотири рази на день по склянці напару із п’яти столових ложок лушпиння, залитих у термосі літром окропу і настояних не менш як годину.

При запальних процесах сечового міхура квасолю заливають водою в співвідношенні 1:20, варять на слабкому вогні 20 хвилин або витримують у термосі не менше години; отриманий настій п’ють гарячим (50-60ОС) по 20 мл тричі на день за півгодини до їди.

Нирковокам’яну хворобу лікують сухими квітками квасолі: дві чайні ложки залити 1,5 склянки окропу, настояти в термосі щонайменше годину. Приймати по 100 мл тричі на день за 30 хвилин до їди. Для профілактики і лікування сечокам’яної хвороби слід регулярно вживати квасолю у будь-якому вигляді.

При набряках 50 грамів сухого подрібненого квасолиння залити літром окропу, витримати в термосі не менш як чотири години. Можна прокип’ятити стулки п’ять хвилин, настояти годину. Вживати по одній-півтори склянки тричі на день під час їди. Якщо додасте до напою листя чорниці — отримаєте цілющий і смачний чай.

Коли дошкуляє панкреатит, помічним буде настій із п’яти столових ложок сухих подрібнених стручків квасолі, залитих літром окропу і настояних у термосі не менш як чотири години. Пити по третині склянки тричі на день за півгодини до їди.

Для профілактики карієсу і утворення зубного каменю рекомендовано регулярно вживати страви з квасолі.

Рани і ушкоджені ділянки шкіри промивають міцним відваром стулок квасолі, можна уражені місця посипати порошком із розтертого квасолиння.

При фурункулах та інших запальних процесах квасолю відварюють, змішують із медом до однорідної маси і прикладають до хворих місць. Відварену квасолю, змішану з олією (бажано оливковою) та лимонним соком, використовують як маску для покращання стану шкіри.

Сік квасолі (із недозрілих плодів) застосовують у лікуванні та профілактиці цукрового діабету, як сечогінний і антибактеріальний засіб. Приймають по половині столової ложки тричі на день за півгодини до їди.

Для зменшення нервового напруження та як смачний засіб проти стресів узимку рекомендовано вживати варену квасолю, можна у салатах із квашеною капустою, овочами, супах чи рагу.

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

 

Цілющі бруньки

 

ОФІЦІЙНА медицина для виготовлення ліків застосовує тільки бруньки тополі чорної, сосни та берези. Народна ж для лікування багатьох захворювань використовує і бруньки глоду, бузку звичайного, смородини чорної, горобини червоної. До речі, невдовзі можна буде розпочинати їх заготівлю.

Бруньки глоду. Подрібнюють 100 г бруньок, додають 30 г меду та грам ванілі, заливають 700 г коньяку, добре збовтують та залишають у темному теплому місці на 12 годин. Це незамінний засіб при ішемічній хворобі серця, гіпертонії, запамороченні, шумі у вухах, а також для запобігання розвитку атеросклерозу.

Бруньки бузку. 25 г бруньок заливають 0,5 л окропу, настоюють годину. Затим у чверть склянки напару додають столову ложку крохмалю. Отриману кашкоподібну масу наносять на 10 хвилин на обличчя. Така маска добре відбілює та освіжає шкіру, очищує її від прищів.

Бруньки смородини. 1. Двома склянками окропу заливають дві столові ложки подрібнених бруньок, настоюють годину, проціджують. Уживають за півгодини до їди по півсклянки тричі на день при остеохондрозі та ревматизмі.

2. Літром крутого окропу заливають п’ять столових ложок бруньок смородини. Процідивши, п’ють замість чаю три-чотири склянки на день при циститі, сечокам’яній хворобі, пієлонефриті (ускладнене запалення нирок).

3. Зменшенню симптомів при діатезі та радикуліті сприяє прийняття ванн із додаванням у воду відвару: 50 г бруньок заливають літром окропу, кип’ятять 10 хвилин.

Бруньки горобини. Для поліпшення зору та зміцнення пам’яті народна медицина рекомендує щодня з’їдати по 10 свіжих бруньок.

Пагони шипшини. 10 молодих пагонів завдовжки 5 см і завтовшки до півсантиметра заливають літром води, кип’ятять півгодини. Після остигання та проціджування п’ють упродовж дня замість води при артриті.

Василь РЯБЧУК,

доктор сільськогосподарських наук.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аврал на ринку електроенергії
Читати
Вкладникам «ПтБ» повернуть кревні
Читати
Під гарячу руку?
Читати
Навчальні програми — на суд громадськості
Читати
У чергу за міжнародними правами
Читати
Експорт обігнав імпорт
Читати
Аграрії заробили найбільше?
Читати
Запобігаємо дефіциту добрив
Читати
Почали платити за рахунками
Читати
ЄС зацікавився нашими студентами               
Читати






При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове