Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

У ягіднику

ПЕРШИМИ в садку прокидаються після зимового сну смородина і аґрус. Отож слід видалити зламані, підмерзлі та ослаблені гілки на них до початку розпускання бруньок.

На щойно посаджених 1-2-річними саджанцями кущах пагони обрізають, залишивши на кожному по дві-чотири бруньки. Центральний може бути на дві-три бруньки довший, щоб надалі формувалася пірамідальна крона. У трирічних кущів залишають по три-чотири найсильніші прикореневі пагони. В подальшому кущ формують із різновікових гілок, щорічно залишаючи по три-чотири найсильніших прикореневих пагони. Решту видаляють до основи. Для розгалуження пагонів їх укорочують: у сортів, що погано гілкуються, — на третину; в решти обрізають тільки верхівки зі слаборозвиненими бруньками.

З віком у кущів, крім зайвих прикореневих пагонів, щорічно видаляють старі гілки, що лежать на землі, ростуть усередину куща чи переплітаються, сухі, поламані, ушкоджені шкідниками та хворобами. Сформований плодоносний кущ смородини та аґрусу повинен мати по три-чотири гілки різного віку — від 1 до 5 років.

Обрізка кущів червоних і білих порічок дещо різниться. У них не чіпають верхівок пагонів, оскільки саме там формується основний урожай. Скелетні гілки довговічніші, тому вирізають старі до основи куща тільки після семирічного віку.

У малини, якщо восени не були видалені пагони, що відплодоносили, їх вирізають, не залишаючи пеньків. Особлива увага — пагонам з потовщеннями (галами), в яких знаходяться личинки стеблової галиці. Такі слід видалити дощенту. Сухі верхівки пагонів також укорочують до життє­здатної бруньки.

Всі гілки після обрізування дерев і кущів спалюють, використовуючи попіл як добриво.

Кущі беріться садити, як тільки визріє ґрунт. Саджанці, які перебували в прикопі, уважно огляньте, особливо коріння. Поламані, засохлі, підгнилі корені підріжте до здорового місця. Підсохле коріння опустіть на добу у воду. Ґрунт заправте необхідною кількістю добрив.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНІЙ добірці наш автор В. Дюба продовжить пасічницьку тему, нагадуючи початківцям і не тільки, як покроково проводити весняну ревізію бджолосімей. Тут і про те, за яких погодних умов треба починати це робити, і як визначити силу сімей та кількість розплоду, і яких заходів слід ужити за ознак якихось негараздів у вулику. Аматорові необхідно особливо бути уважним нинішньої пори, коли ще немає медозбору й імовірні напади «вулик на вулик».

Поговоримо також, які дерева ліпше садити навесні, а посадку котрих ліпше відкласти до осені. Перерахуємо правила, дотримання яких є обов’язковим. А ще — одні культури вимагають, скажімо, вапнування землі, інші люблять попіл і суперфосфат... Усе це належить враховувати, коли хочете мати максимальну віддачу.

Картопля з насіння — чи є в цьому сенс? Нема чого робити, стене дехто плечима, мовляв, ми, наші батьки й діди садили бульбами чи, у виняткових випадках, їх частинами, і все було гаразд. Утім, спосіб розмноження насінням має кілька переваг перед традиційним, і найголовніша з них — посадковий матеріал не заражений хворобами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове