Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Профілактичні роботи в саду

ЯКЩО торік у вашому садку на плодових гнили груші чи яблука або дошкуляла парша, то з ранньої весни без профілактичних обробок не обійтися.

Уперше їх обприскують у фазі зеленого конусу сумішшю з рівних частин розчинів фунгіцидів Хорус і Топаз та інсектициду Актара (або Енжіо), приготованих у рекомендованих пропорціях. Вдруге у фазі рожевого бутона — розчином без Актари (препарат токсичний для бджіл), ліпше застосувати Каліпсо або Кораген. Утретє — після цвітіння сумішшю фунгіцидів Скор і Топаз (або Топсін-М) і одного з інсектицидів: Матч, Люфокс, Актара.

При цьому слід знати, що Хорус (ефективний проти парші, борошнистої роси, моніліозу та клястероспоріозу) не рекомендується застосовувати при температурі вище плюс 25ОС, він ефективний за низьких температур — від плюс 5ОС до плюс10ОС.

Варто також зауважити, що позбутися парші досить важко. Тому профілактичні обробки слід проводити упродовж кількох років поспіль. До речі, можна скористатися «народним» рецептом — одна пачка харчової йодованої солі на 10 л води. Обробити уражені яблуні та груші до розпускання бруньок.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНІЙ добірці наш автор В. Дюба продовжить пасічницьку тему, нагадуючи початківцям і не тільки, як покроково проводити весняну ревізію бджолосімей. Тут і про те, за яких погодних умов треба починати це робити, і як визначити силу сімей та кількість розплоду, і яких заходів слід ужити за ознак якихось негараздів у вулику. Аматорові необхідно особливо бути уважним нинішньої пори, коли ще немає медозбору й імовірні напади «вулик на вулик».

Поговоримо також, які дерева ліпше садити навесні, а посадку котрих ліпше відкласти до осені. Перерахуємо правила, дотримання яких є обов’язковим. А ще — одні культури вимагають, скажімо, вапнування землі, інші люблять попіл і суперфосфат... Усе це належить враховувати, коли хочете мати максимальну віддачу.

Картопля з насіння — чи є в цьому сенс? Нема чого робити, стене дехто плечима, мовляв, ми, наші батьки й діди садили бульбами чи, у виняткових випадках, їх частинами, і все було гаразд. Утім, спосіб розмноження насінням має кілька переваг перед традиційним, і найголовніша з них — посадковий матеріал не заражений хворобами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове