Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

На пасіці

Василь ДЮБА.

УЖЕ по-весняному пригріває на осонні сонечко, і для пасічників починається гаряча пора. Аякже, від роботи у цей період залежать результати всього сезону. Зусилля пасічника у цей час мають бути спрямовані на усунення негативних наслідків зимівлі, створення умов для нарощування сили сімей.

Наприкінці зимівлі кишечники бджіл переповнені, до того ж починає з’являтись розплід, комахи легко збуджуються, особливо ті сім’ї, де мед закристалізувався або має домішки паді (на що вказують кристалики цукру на дні вулика серед підмору). В такому разі терміново необхідно дати цим сім’ям воду. Не можна допускати підвищення температури в зимівнику вище 4-6 градусів, для цього за потреби відкривають усі вентиляційні отвори, а то й на ніч не закривають двері.

Із зимівника вулики з бджолами виставляють теплого сонячного дня за температури повітря в затінку 10-12 градусів. На невеликих пасіках це краще зробити рано-вранці, щоб бджоли встигли облітатись у найтепліші години доби. Відкривають льотки не відразу у всіх вуликах, а хоча б через один. На великих пасіках робити це краще ввечері, беручи до уваги прогноз погоди на наступний день. Протягом ночі бджоли заспокояться, а наступного дня облітаються.

Перед винесенням льотки очищають від мертвих бджіл і закривають, кладуть утеплення, якщо воно було зняте на зиму. Вулики з сім’ями бажано ставити на ті ж місця, що й восени, до них приєднують прилітні дошки завширшки не менш як 20 см, завдяки чому при похолоданні бджолам легше буде потрапити у вулик. Також треба встановити напувалку з теплою водою, щоб комахи не шукали її в іншому місці і не гинули в холодну погоду.

Під час обльоту бджоляр не повинен відлучатися з пасіки. Він має уважно стежити за поведінкою сімей. Якщо обліт проходить дружно і бджоли навіть виносять сміття з льотка, це означає, що вони перезимували нормально. Сім’ї, які облітуються мляво, комахи неспокійно бігають по передній стінці вулика або ті, де льотки забруднені екскрементами, необхідно оглянути цього ж дня. З’ясовують стан таких сімей, розбираючи гнізда. Голодним ставлять нагріті в теплому приміщенні медові стільники. Якщо їх немає, з допомогою верхньої годівниці дають теплий цукровий сироп (2:1) або ж спеціальну цукрову пасту. Порожні стільники чи із закристалізованим медом забирають, видаляючи також запліснявілі або опоношені, очищають дно вуликів од мертвих бджіл і воскових решток. Сім’ї, гнізда яких дуже пошкоджені мишами, пересаджують на хороші стільники.

Відсунувши кілька рамок, перевіряють, чи є корм і матка: якщо навіч посів і розплід, то є і матка. Інколи розплоду нема, бо сім’я ще не вийшла зі стану спокою, тоді звертають увагу на поведінку бджіл: якщо вони спокійні, значить, матка є. Бджоли безматочної сім’ї метушливо бігають по стінках вулика і тривожно гудуть, характерно тріпочучи крильцями. Стільники, не вкриті бджолами, забирають, краще ті, в яких мало меду.

У сильних сім’ях, де підмору небагато, можна не поспішати з чищенням дна вулика, а в ослаблених треба зробити це невідклано. Безматочним підсаджують маток (із числа запасних), краще в цей же день.

Рамки з маткою і бджолами із відводка підставляють до гнізда безматочної сім’ї через заставну дошку, доки бджоли миролюбні. Слід переконатись у відсутності маточників чи позривати їх. Щоб надати бджолам обох сімей спільного запаху, у вулик вкидають шматочок вати, змоченої м’ятними краплями. Вулик закривають і не турбують комах один-два дні. Відчувши присутність матки, вони, як правило, мирно об’єднуються.

Коли сім’я без матки виявиться дуже слабкою, її краще приєднати до іншої несильної сім’ї з маткою.

В сім’ї зі свищовими маточниками маток краще підсаджувати, користуючись великим ковпачком або кліточкою.

Після завершення побіжного огляду гнізда утеплюють сухими подушками або матами, замінюючи надто зволожені. Верхнє утеплення проводиться протягом усього сезону.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНІЙ добірці наш автор В. Дюба продовжить пасічницьку тему, нагадуючи початківцям і не тільки, як покроково проводити весняну ревізію бджолосімей. Тут і про те, за яких погодних умов треба починати це робити, і як визначити силу сімей та кількість розплоду, і яких заходів слід ужити за ознак якихось негараздів у вулику. Аматорові необхідно особливо бути уважним нинішньої пори, коли ще немає медозбору й імовірні напади «вулик на вулик».

Поговоримо також, які дерева ліпше садити навесні, а посадку котрих ліпше відкласти до осені. Перерахуємо правила, дотримання яких є обов’язковим. А ще — одні культури вимагають, скажімо, вапнування землі, інші люблять попіл і суперфосфат... Усе це належить враховувати, коли хочете мати максимальну віддачу.

Картопля з насіння — чи є в цьому сенс? Нема чого робити, стене дехто плечима, мовляв, ми, наші батьки й діди садили бульбами чи, у виняткових випадках, їх частинами, і все було гаразд. Утім, спосіб розмноження насінням має кілька переваг перед традиційним, і найголовніша з них — посадковий матеріал не заражений хворобами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове