Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
 Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Сільські обрії

Хай рясніють сади

Михайло КОРЧИНСЬКИЙ.

с. Міжлісся

Барського району

Вінницької області.

У «ЯБЛУНЕВІЙ гілці Поділля», як іще цілком слушно називають Барський район, чи не найпродуктивнішим «пагоном» залишається товариство «Міжлісся». Тамтешній колектив уже тривалий час очолює професійний садовод Олег Меркалн. На понад півтисячі гектарів під благодатним сонцем виколисують тут запашні й червонобокі плоди яблуневі багаторічні насадження. А ще в Міжліссі, одні з небагатьох, потужно займаються ягідництвом, на 1700-гектарній площі плекають щедрі врожаї зернових, технічних культур.

— Спеціалізуючись на вирощуванні яблук, — розповідає Олег Ігорович, — ми постійно працюємо над оновленням багаторічних насаджень. У власному 20-гектарному плодорозсаднику щороку вирощуємо до 130-150 тисяч саджанців маточного матеріалу високопродуктивних конкурентоздатних на ринку сортів. Засаджуємо ними звільнені від старих дерев площі не тільки в себе, а й у бригадній Киянівці та Комарівцях. Цієї весни молоденькі яблуньки вперше зашелестять листям на понад сотні гектарів.

Нині у Міжліссі завершують обрізку плодових насаджень. Через цей важливий агрозахід у садівників на відміну від їхніх колег-рільників майже не буває сезонних «канікул». Утім, за словами агронома-садовода Сергія Гнатюка, нехтувати таким доглядом за деревами аж ніяк не можна, адже саме обрізка поряд з іншими агрозаходами сприяє формуванню рясного і добірного врожаю.

Міжлісівці сподіваються, що цього року їх омине згубна халепа, яка спіткала торік — якраз у період цвітіння садків, температура повітря опустилася до -6, через що втратили більш як третину валового збору яблук. Своєю чергою садівники докладають зусиль, аби загальна віддача плодових насаджень у господарстві сягнула 10-13 тисяч тонн яблук.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове