Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Виборчий барометр

НІДЕРЛАНДИ. Партія прем’єр-міністра лідирує на парламентських виборах.

Докладніше...
Хто дармоїд?

БІЛОРУСЬ. У Мінську, Гродно, Могильові і Молодечно почалися нові «Марші недармоїдів».

Докладніше...
Ще одна гаряча точка

ЛІВІЯ. Тут знову розгорівся збройний конфлікт.

Докладніше...
А люди гинуть

СИРІЯ. У Дамаску сталися два потужні теракти за добу.

Докладніше...
До політики ультиматумів

ТУРЕЧЧИНА пригрозила розірвати угоду з ЄС щодо біженців.

Докладніше...
Замаскувалися під культурний центр

НІМЕЧЧИНА. У Нижній Саксонії закрили ісламський центр, який рекрутував бойовиків для «ІДІЛ».

Докладніше...
Усіх порахують

У ПАКИСТАНІ почався перший за 20 років перепис населення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Весняне загострення

Марина ТІШКОВА.

Сказати, що нинішній пленарний тиждень почався сумбурно, — значить не сказати нічого. Додали емоцій скандал на Донеччині за участю народного депутата В. Парасюка, військові в сесійній залі... Утім, упродовж фактично єдиного повноцінного робочого дня, у вівторок, встигли розглянути кількадесят проектів законів та постанов, ухвалено один закон.

НА ПОЧАТКУ тижня ніщо, здавалося б, не віщувало бурі, більше того, пленарний вівторок почався по-діловому. Ратифіковано угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Як наголосили в профільному комітеті, — це унікальна можливість залучення інвестицій для розвитку вітчизняного бізнесу. У середньостроковій перспективі очікують їх збільшення на 36 мільйонів доларів, а згодом на 56% щорічно.

Також ратифіковано Конвенцію між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування. У парламенті сподіваються, що це відкриє можливість для встановлення власників рахунків анонімних акціонерних товариств, які мають своє коріння в Україні й виводять із неї прибутки.

Єдиний ухвалений у вівторок закон стосується врегулювання деяких проблем, що виникають у ході децентралізаційних процесів у територіальних громадах. Надано дозвіл на об’єднання в них населених пунктів, що розташовані у суміжних районах, без зміни меж останніх, а також визначено порядок призначення перших виборів у нових громадах. У кількадесяти селах призначено дату позачергових виборів сільських голів.

Однак утримати робочий темп наступного дня не вдалося. Пленарне засідання 15 березня почалося досить нестандартно: у святая святих — сесійній залі, куди мають доступ лише народні обранці та обмежене коло працівників апарату ВР, з’явилися чужі люди. Це депутати від фракцій «Народного фронту» та БПП привели групу військових і вимагали надати їм право виступити з трибуни. Річ нечувана за весь період незалежності! Заступник Голови ВР О. Сироїд, яку залишили «на господарстві» — А. Парубій у той час брав участь у засіданні РНБО, а І. Геращенко була в Мінську, побачивши чоловіків у одностроях, які зайшли через урядову ложу, засідання нашвидкуруч закрила. Як потім пояснювала, сторонні люди в камуфляжі з’явилися без її відома, й іншого законного шляху вирішення цієї позапарламентської ситуації вона не бачила.

Незабаром стало відомо: прибулі — поліцейські та військовослужбовці Національної гвардії, які напередодні увечері на блокпосту під Слов’янськом стали учасниками конфлікту з позафракційним нардепом В. Парасюком, котрий намагався проїхати до редутів блокувальників.

Як не дивно, незважаючи на те, що засідання вже закрили, «хтось» дав команду включити мікрофони в залі і «гостей» пропустили до трибуни. Поки вони роз’яснювали ситуацію з неї, кулуари вирували. «Опоблоківці» не скупилися на епітети, закидаючи більшості навіть спробу військового перевороту (спрацював страх за власні політичні шкури?), дехто з депутатів із колишньої коаліції знизував плечима — навіщо, мовляв, топтатися по регламенту? Можна ж було все облаштувати цивілізовано — зібрати за добу 150 підписів під відповідною заявою на ім’я Голови ВР, аби той дав офіційний дозвіл на виступ. Куди квапилися? Безпосередні фігуранти «мілітарі-вистави» наполягали, що радикалізм і поспіх виправдані, так би мовити, «революційною доцільністю»: слід із найвищої трибуни привернути увагу до проблеми зловживання депутатським імунітетом, чим, на їхню думку, страждає опальний В. Парасюк. Дісталося й О. Сироїд — частина депутатів дійшла висновку, що вона використала не всі наявні законодавчі інструменти задля наведення порядку в сесійній залі...

Словом, ґвалт нечуваний! А поки в парламенті тривають розбірки, експерти роблять маловтішні висновки: боротьба політичних таборів за сфери впливу стала самоціллю й остаточно вийшла за рамки юридичного поля. Діяльність Верховної Ради восьмого — «постмайданного» — скликання, на яку суспільство покладало дуже високі сподівання, що вона нарешті позбудеться вад, притаманних попередникам, засвідчує: історія державотворення в Україні рухається замкненим колом. Парламент за короткий час розтринькав безпрецедентний кредит довіри, виданий виборцями, й устиг дискредитувати не тільки себе як інститут, а й задекларовані реформаторські потуги загалом. Привид дострокових виборів уже цієї осені замайорів на повен зріст.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Сбербанк» запровадив обмеження
Читати
Важкий вибір
Читати
У металургії — спад
Читати
Техогляд із фотосесією
Читати
Для подорожі не потрібен паспорт
Читати
Без жартів
Читати
Небезпідставна вимога
Читати
Сумне лідерство із материнської смертності
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове