Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Актуально

Сезонне безсоння

Олег НАЗАР, імунолог.

Мабуть, одна з найгірших кар — недосипання. Постає ця проблема здебільшого навесні, доки не призвичаїмося до ранніх світанків. А буває, що і засинаєш швидко, і спиш до ранку, проте часто прокидаєшся.

ЧОМУ у декого весна асоціюється з безсонням і неміцним тривожним сном? У нормі людина має спати вночі безперервно — від семи годин і більше. Саме такий нічний відпочинок необхідний для всіх органів і систем організму. Постійна проблема із засинанням, надто ранні пробудження чи фрагментарне безсоння (часте прокидання серед ночі) — це порушення сну.

Але не ранні світанки заважають спати тим, хто призвичаївся прокидатися, скажімо, щоранку о 7:00. Річ у тому, що нерідко нас наздоганяє відлуння зими. Сезонні недуги, надто грип, викликають серйозні порушення імунної системи. І вони даються взнаки навіть тоді, коли людина вже начебто одужала.

Виснажена імунна система не болить, як, приміром, запалене горло. Втім, оскільки системи організму постійно взаємодіють, то збій в одній із них призводить до негараздів в іншій. Тож проблеми в нейроендокринній системі, що регулює сон, можуть свідчити і про порушення імунітету. Запальний процес іще не сягнув піку, він тільки жевріє, та нервова система про це вже знає і сигналізує — будить нас. Нерідко безсоння є ознакою прихованих недуг дихальних шляхів унаслідок ускладнення гострого респіраторного захворювання чи грипу. Порушення сну спостерігаються і при артритах, алергії, ішемічній хворобі серця, гіпертрофії передміхурової залози тощо. У такому разі може знадобитися комплексне обстеження, консультація, зокрема й імунолога. Він порекомендує здати аналізи, аби з’ясувати, в якій ланці імунної системи є порушення.

Час від часу навіть здорова людина погано спить — наприклад, унаслідок нервового перезбудження. Але наступного дня організм зазвичай компенсує втрату тривалішим сном. Якщо ж проблема із засинанням постійна або ж часто прокидаєтеся вночі (так зване класичне або фрагментарне безсоння), а далі заснути більше не можете, то це привід звернутися до лікаря. Адже чимало людей потерпає, навіть не знаючи про це, від зупинки дихання вві сні. Це приховане безсоння пов’язане зі специфікою тонусу м’язів глотки. Така проблема буває навіть у новонароджених, але найпоширеніша вона серед людей зрілого віку.

Важливий показник якості сну — відчуття бадьорості після нього. Коли, прокинувшись, людина почувається втомленою — це ненормально.

Через порушення сну розвиваються синдром хронічного невисипання і, як наслідок, загострюються хронічні патології: гіпертонія, діабет, метаболічні розлади (приміром, люди стрімко набирають вагу і не можуть схуднути), еректильна дисфункція. Ті, хто постійно недосипає, більше вразливі до інфекційних недуг, депресій та серйозних нервових розладів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове