Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Не зіпсуйте собі свято

Ольга БІДЮК,

гастроентеролог.

Попереду найочікуваніше в році свято — Великдень. За столами збиратимуться родини, цілими сім’ями ходитимуть у гості, аби обмінятися привітаннями, подарунками й щирими побажаннями добра і щастя.

І все це відбуватиметься за щедрого частування, бо то наша традиція — наготувати на свята смачних страв. А от для гастроентерологів починається гаряча пора — у цей період до лікарень потрапляє рекордна кількість важких пацієнтів. Чому?

ТРАДИЦІЙНІ для українців наїдки передусім утомлюють підшлункову залозу й печінку, що досить часто вилазить боком як для цих органів, так і для загального самопочуття людини.

Почнімо з того, що і підшлункова залоза, і печінка відіграють вагому роль у роботі шлунково-кишкового тракту. Основною функцією підшлункової (завдовжки 20 сантиметрів, складається з тіла, голови і хвоста) є виділення ферментів для травлення їжі, а печінка (завдовжки 15 сантиметрів, важить близько 900 грамів) — справжня лабораторія нашого організму, бо продукує жовч (необхідна речовина в процесі травлення їжі), виводить з організму токсини (а саме під час свят їх накопичується чи не найбільше).

Обидва ці органи вкрай важко реагують на зловживання спиртним та переїдання. Шкоди печінці завдають жирні та смажені страви, а для підшлункової залози цей перелік поповнюється ще й консервованими продуктами, маринадами, соусами, грибами.

Як же ці органи сигналізують про проблему? Якщо ураження зазнає печінка, людина потерпає від слабкості, млявості, здуття живота і болі в правому підребер’ї. При гострому панкреатиті виникають різкий біль під ребрами (нерідко оперізувального характеру), діарея, може нудити. Йдеться про стан, коли людина потребує термінової госпіталізації, адже є загроза відмирання клітин підшлункової залози, її набрякання. Крім того, на фоні переїдання та вживання спиртного може загостритися хронічний панкреатит. Тоді, крім відчуття важкості й розпирання у животі, дошкуляє біль у ділянці підребер’я. Загалом за будь-яких із вищеназваних обставин слід якнайшвидше звернутись по медичну допомогу, аби не сталося лиха.

Як же організувати свій харчовий режим у гостях? Не можна починати трапезу зі спиртного, спершу слід з’їсти щось гаряче й рідке (аби стимулювати процес травлення). І, що найголовніше, не змішуйте алкогольні напої, не переїдайте. Пам’ятайте: шлунково-кишковий тракт не гумовий, він має відпочивати, тому завжди послуговуйтеся основним правилом: вставати з-за столу трішки голодним. Бережіть себе!

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове