Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Про нього треба дбати

Віктор ЛОЗИНСЬКИЙ,

санолог.

Усі, мабуть, чули відому приказку: «Здоров’я не купиш за гроші». І це справді так. Навіть мільярдери помирають у дорогих лікарнях від таких же хвороб, що й бідні. Недарма у світі щороку 7 квітня відзначають День здоров’я. Бо немає нічого ціннішого за нього.

ВЧЕНІ назвали низку абсолютних показників, які дають підстави вважати людину здоровою. Назву основні. Частота пульсу в здорової дорослої людини має коливатися від 60 до 72 ударів за хвилину. У такому режимі серце працює економно й довго послужить людині. Якщо ж кількість ударів за 60 секунд становитиме понад 80 ударів, слід звертатися до лікаря, адже це вже тахікардія, менш як 60 — брадикардія. Норма артеріального тиску — 135/85-90 мм рт. ст. А от 140/100 — уже наявна гіпертонія. Температура тіла здорової людини — 36,6-36,9 градуса.

Також про стан здоров’я свідчить вага тіла. Приблизну норму вираховуємо так: від зросту віднімаємо 100. Наприклад, у людини зростом 175 сантиметрів допустимою буде вага 75 кілограмів. Більша у цьому разі може призвести до ожиріння, менша — дистрофії.

На те, що зі здоров’ям усе гаразд, можуть вказати основні аналізи крові.

Норма гемоглобіну в жінок — від 120 до 140 г/л, у чоловіків — від 130 до 160. Зниження його показника може свідчити про наявність анемії або інших захворювань. Білірубін укаже на стан печінки, жовчного міхура. Загальний (із пальця) та розгорнутий (біохімічний) аналіз крові (з вени) рекомендовано робити раз на рік, аби стежити за основними показниками.

Щоб перевірити рівень свого здоров’я, можна пройти кілька тестів. Наприклад, виконати 20 присідань. Якщо прискорений пульс унормується впродовж двох хвилин — ви здорові. Коли ж часова затрата на заспокоєння більша — це тривожний сигнал. Також слід перевірити, чи маєте достатній об’єм легень. Для цього при вдихові затримати дихання на 60 секунд, якщо вдалося — кисневе забезпечення організму достатнє.

Відомий тест американського лікаря Кеннета Купера: якщо чоловік пробігає 2,4, а жінка 1,8 кілометра за 12 хвилин — рівень здоров’я такої людини безпечний. Також існує так звана проба Руф’є. Її запровадили в Україні після того, як на уроках фізкультури померло близько 20 дітей. Тест оцінює надійність серцево-судинної системи. Вимірюють пульс у стані спокою, після навантаження й вираховують фізичну працездатність за спеціальною формулою. Японці ж уважають, що за день треба зробити 10 тисяч кроків, таким чином спалюючи 650 кілокалорій.

У розвинених країнах населення живе довше за нас, бо фізично активне та правильно харчується. Діти й дорослі мали б три-чотири рази на тиждень по 40 хвилин займатися бігом, фізичними вправами, прогулюватися. В Україні тільки 12 відсотків людей дбають про своє фізичне навантаження. Є також проблема нераціонального харчування. Їжа для нас — емоційна розрядка. А правила прості: обов’язковий сніданок, на обід — суп, овочі й фрукти мають становити 60 відсотків добового раціону, і якнайменше солодощів, борошняних виробів чи жирної їжі. Ще один чинник — спиртне та сигарети. Нагадаю: мозок у курців та алкоголіків зменшується у вазі на 200-300 грамів. Інший фактор, який псує наше здоров’я, — негативні емоції.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове