Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Носії небезпечної інфекції

Леся МИШКОВСЬКА,

епідеміолог.

Після зими господарі наводять лад на садибі, особливо у підвалах, льохах, пораються на городі. У думках про те, що посадити та де ще прибрати до свят, люди часто забувають про небезпеку, яка чигає під час виконання таких робіт, — щурячу гарячку.

НА ЖАЛЬ, лептоспіроз, а мова саме про нього, часто закінчується фатально.

Джерелом інфекції є переважно мишоподібні гризуни, щури, польові миші, землерийки. Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, які тварини виділяють із сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. Лептоспіри зберігають життєздатність у природних водоймах від семи до 30 днів, у вологому ґрунті — від трьох до дев’яти місяців, а в харчових продуктах — кілька днів.

Навесні лептоспіри активізуються, і, щоб підхопити їх, достатньо торкнутися трави чи землі незахищеними руками (через дрібні ранки збудник із легкістю потрапляє в організм), вмитися водою з озерця спекотного дня. Річ у тому, що мікроскопічні збудники можуть проникати в організм і через слизові оболонки очей і носа.

До речі, інфікуються і тяжко хворіють не лише люди. Велика рогата худоба, свині, собаки також вразливі до лептоспір. Від тварин можуть заразитися й люди.

Чи піддається недуга лікуванню? Так, за умови, що терапія розпочата вчасно. Лептоспіроз лікують протимікробними препаратами, але проблема в тому, що хвороба на початку може нагадувати застуду (підвищується температура, переймають загальна слабкість, сильний головний біль), і людина думає, що в неї щось вірусне, тож лікується звичними методами. Проте чаями та пігулками від температури цієї напасті не позбутись.

Але є один характерний симптом лептоспірозу — біль у м’язах, особливо литкових. Утім, остаточно визначитися з причиною нездужання допоможе спеціальний аналіз крові. І ще. Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми лептоспірозу. При першій спостерігається пожовтіння шкіри з максимальним розвитком до четвертого-шостого дня. Подібним чином проявляється й гепатит А, який називають хворобою брудних рук. Однак лептоспіроз набагато тяжча й підступніша недуга. Якщо не приймати відповідних ліків, розвивається ураження печінки, нирок тощо. А успіх лікування залежить від раннього звернення хворих по медичну допомогу та вчасної діагностики.

Хворого на лептоспіроз у легкій формі можуть непокоїти дво-триденна лихоманка (до 38-39ОС), помірні прояви інтоксикації. Однак і в такому разі пацієнт не застрахований від ускладнень — мова не тільки про нирки і печінку, а й про органи серцево-судинної системи, легені. Тяжкий перебіг хвороби часто закінчується смертю. Госпіталізація хворих на лептоспіроз обов’язкова.

Чи є ризик заразитися, доглядаючи хворого?

Від людини до людини хвороба не передається, але ті, хто живе разом, можуть заразитись одночасно, з’ївши заражені продукти, випивши ту ж воду.

Що ж радить санітарно-епідеміологічна служба для уникнення зараження лептоспірозом?

— Харчі і питну воду слід зберігати в закритому вигляді, ретельно оберігаючи їх від гризунів.

— Не пити сиру воду з відкритих водойм і невідомих джерел.

— Купатися тільки у спеціально відведених та обладнаних місцях.

— На польових роботах, риболовлі і при догляді за худобою дотримуватися правил особистої гігієни, працювати в рукавицях.

— Захищати житло, хліви, погреби від проникнення в них гризунів, а навесні та восени проводити дератизацію (знищення їх).

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове