Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Світ лихоманить

ШВЕЦІЯ. У Стокгольмі стався теракт.

Докладніше...
Знову рятуватимуть Афіни

ГРЕЦІЯ та її кредитори досягли згоди щодо нового траншу допомоги.

Докладніше...
Були безлюдні — стали державні

ЯПОНІЯ націоналізувала 273 безлюдні острови.

Докладніше...
Більшає «своїх» джихадистів

ЄВРОСОЮЗ посилив контроль на зовнішніх кордонах.

Докладніше...
Відплата за хімічну атаку

СИРІЯ. Великий міжнародний резонанс мав ракетний удар есмінців США по авіабазі урядових військ «Шайрат».

Докладніше...
Упереджувальні маневри

ЛАТВІЯ. Оголошено про проведення наймасштабніших за чверть століття військових навчань.

Докладніше...
Не знають такої «республіки»

ЧЕХІЯ. Крайовий суд закрив «консульство» «ДНР», відкрите у місті Острава.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

В юридичній пастці

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Два роки тому до селян у Новомосковському районі, земельні паї яких орендує агрофірма «Олімпекс-Агро», внадилися невідомі «добродії», вмовляючи їх передати свої земельні паї новому орендареві — ТОВ «Агроволодар». Керівництво «Олімпекса» на це не зважало, адже термін дії їхніх договорів із орендодавцями спливає у 2019—2021 роках. Та ось до них завітав Василь Кузнецов — засновник раніше не відомого тут «Агроволодаря» зі списками-заявами 394 власників земельних ділянок, з якими він уклав договори на оренду землі. Всі вони орендодавці «Олімпексу», угод із яким не розірвали.

ОТЖЕ, понад 10 відсотків земельних ділянок «Олімпексу» тепер потрібно віддати. Як запевняє директор Валентин Коваленко, пораючи 26 із гаком тисяч гектарів, які в межах восьми сільрад належать більш ніж трьом тисячам приватних землевласників, «господарство дружно та мирно живе з усіма». Якщо позаторік за оренду тут платили чотири відсотки від нормативної грошової оцінки землі, то нині — шість із половиною.

— Аби не викликати нарікань, вирішили щомісяця скликати селян на збори, — розповідає Валентин Анатолійович. — Ознайомлюємо з нашими планами і перспективами. У нас на виробництві працює понад дві з половиною тисячі чоловік, до них прирівнюємо й тих, чиєю землею користуємося.

Тож неприємною неподіванкою для Коваленка стало укладання угод з іншим підприємством 124 пайовиків із Голубівки і 193 — із Личкового. За словами завідуючої земельним відділом «Олімпекс-Агро» Аліни Винник, підписувались ці документи з «Агроволодарем» приховано. Почали з того, що за дивіденди переманили на свій бік колишніх уповноважених по роботі з пайовиками і пішли з ними від двору до двору — затуркували людям голови брехнею про те, що «Олімпекс» на ладан дихає, ліпше тікати звідти. Пенсіонери, які ледь-ледь зводять кінці з кінцями, налякалися, що залишаться взагалі ні з чим, і повірили...

Незабаром з’ясувалося, що Василь Кузнецов, голова новоявленого «Агроволодаря», приблудив (іншого слова й не добереш!) сюди з Житомирської області, де за ним числиться кілька товариств, м’яко кажучи, невідомого призначення. Він уже встиг «засвітитися» й на Дніпропетровщині. У Попасному Новомосковського району фермерське господарство «Дар» після смерті його засновника перейшло не спадкоємцям, а безхатченку з недійсним паспортом (див. «СВ» від 13.10. 2016). У нього начебто й перекупив господарство пан Кузнецов. Нині він не гребує підроблянням підписів людей. Зокрема, один із колишніх керівників фірми «Олімпекс» Роман Крамаренко стверджує, що під угодами про нібито скасування попередніх договорів його підпис підробили. А пенсіонер Іван Кошик свій пай передав «Агроволодарю» через два місяці після того, як... помер. І, звісно, ствердив це своїм підписом. Не можна пояснити простим недоглядом, прикрими помилками майже чотири сотні нових договорів, укладених і узаконених реєстраторами та нотаріусами району «поверх» реєстрацій в «Олімпексі», які не скасовувалися. Тим паче що припинення дії договорів оренди в односторонньому порядку не передбачено.

Стосовно 80 випадків подвійної передачі паїв в оренду ТОВ «Агрофірма «Олімпекс-Агро» судиться. Принагідно з’ясувалося, що цей «бізнес» нині заполонив Україну і судовим процесам кінця-краю не видно. Тільки нещодавно під тиском ошуканих фермерів Мін’юст нарешті створив комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації з правом скасовувати рішення шахраїв.

Із Голубівки вже надіслали понад дві сотні скарг — на кожну окрему «витівку», утнуту «Агроволодарем». Директор «Олімпекс-Агро» Валентин Коваленко запевняє, що захищатиме не стільки себе, скільки селян, бо якщо розчавлять його потужну фірму, то «дрібноту» перелускають, як насіння. Він переконаний, що «бізнес» пана Кузнецова — ніщо інше, як рейдерський переділ землі. Парадокс у тому, що наше законодавство не дозволяє піймати його на «гарячому»: керівники господарств не зобов’язані звіряти, облюбовані ним ділянки в оренді чи ні. Для них достатньо згоди людей мати з ним справу. А решта — юридичні тонкощі, котрі зазвичай спритно обходять нечисті на руку юристи.

Виходить, що в чинних законах стосовно земельних відносин закладено можливості для подібного шахрайства. Що це — похибка законотворців? У Голубівці вважають інакше: простір для подібного свавілля передбачено спеціально. Земельні війни запрограмовано наперед. Чим більше спорів та плутанини, тим привільніше почуватимуться новоявлені рекетири і рейдери, а разом із ними й ті, хто їм справно служать — правоохоронці, прокурори та судді.

Якщо пану Кузнецову байдуже, чи орендує вже хтось паї, які він намірився відібрати, то це має турбувати державних реєстраторів та нотаріусів. Перш ніж узаконити кожен новий договір оренди землі, повинні у Державному реєстрі речових прав перевірити можливу реєстрацію оренди ділянки кимсь іншим, аби впевнитися, що вона нікому не передана в обробіток. Та в тому-то й річ, що відповідними документами прямого обов’язку держреєстраторів робити це не передбачено. Вони й не перевіряли, бо... не мали змоги. І таке пояснення представників Феміди абсолютно задовольняє! Правом реєструвати земельні угоди певний час були наділені управління земельних ресурсів, котрі незабаром похапцем ліквідували. Навзамін з’явилися Держземагентства. Вони теж не затрималися — їх знадобилося реформувати. Виникли Держгеокадастри. Тепер земельні угоди, як й інші речові права, у нас узаконюють державні реєстратори — працівники виконавчих комітетів місцевих рад, а також нотаріуси. Помиляєтеся, якщо гадаєте, що всі ці «реформи» здійснювалися задля вдосконалення регулювання «земельних потоків» в інтересах приватних власників паїв.

— На жаль, — пояснює юрист Андрій Гажала, — після припинення діяльності одного органу, наділеного правом реєстрації, та створенні іншого дані щодо вже узаконених угод не зводилися в один — загальнодержавний.

Таким чином, єдиного законного реєстру в Україні наче й не існувало. Гроші за реєстрацію брали, й немалі, але гарантій не давали. Тому й вийшло, як у цьому конкретному випадку: коли держреєстратор Євген Рудкевич чи нотаріус Ірина Перцева давали добро на оренду земельних паїв, то вони буцімто не мали змоги перевірити, чи укладали раніше їх власники договори з іншим господарством.

Як на мене, то весь цей земельний хаос улаштований в інтересах олігархів. Бо сьогодні, згідно з чинним законодавством, за повторно віддану в оренду землю винними можуть визнаватися лише... власники земельних паїв. Тобто якщо завтра в агрофірми «Олімпекс-Агро» силоміць відберуть десяту частину вгідь, вона матиме змогу стягнути спричинені збитки з бідних селян-пенсіонерів, власників земельних паїв. Адже це вони уклали договори з новим орендарем, не розірвавши попередню угоду. А шахраї, білі й пухнасті, завіються далі дурити людей. Україна велика, землі багато.

Ось у яку пастку потрапили майже чотири сотні селян, як виявилось, — єдині порушники законів. Вони не мали юридичного права, не розірвавши угод з «Олімпекс-Агро», укладати нові з ТОВ «Агроволодарем» Василя Кузнецова. Насправді ж їх підступно обманули та пограбували. А держава продовжує це «кришувати».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Найкращий банкір» місію виконала
Читати
Планове підвищення
Читати
Ціни під контролем. Принаймні в уряді так думають...
Читати
А люди на хлібно-картопляній дієті
Читати
Наше за кордоном популярне
Читати
Посівна триває
Читати
Україна та Туреччина стають ближчими
Читати
Науковці отримали премії
Читати
Куди подіти відходи?
Читати
Жертви неоголошеної війни
Читати





— Розумієте, майстре, випадково натрапив на канал, де прем’єр розповідав, як нам із кожним днем краще живеться. От і не стримався...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове