Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Світ лихоманить

ШВЕЦІЯ. У Стокгольмі стався теракт.

Докладніше...
Знову рятуватимуть Афіни

ГРЕЦІЯ та її кредитори досягли згоди щодо нового траншу допомоги.

Докладніше...
Були безлюдні — стали державні

ЯПОНІЯ націоналізувала 273 безлюдні острови.

Докладніше...
Більшає «своїх» джихадистів

ЄВРОСОЮЗ посилив контроль на зовнішніх кордонах.

Докладніше...
Відплата за хімічну атаку

СИРІЯ. Великий міжнародний резонанс мав ракетний удар есмінців США по авіабазі урядових військ «Шайрат».

Докладніше...
Упереджувальні маневри

ЛАТВІЯ. Оголошено про проведення наймасштабніших за чверть століття військових навчань.

Докладніше...
Не знають такої «республіки»

ЧЕХІЯ. Крайовий суд закрив «консульство» «ДНР», відкрите у місті Острава.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

На хвилі безвізової ейфорії

Марина ТІШКОВА.

Законотворчий «ужинок» двох завершальних робочих днів минулого пленарного тижня доречніше назвати тоненьким «снопиком» — розглянуто сім законопроектів, схвалено чотири закони.

У ЧЕТВЕР депутати вирішили зосередитися на соціальній тематиці. Однак розглянути всі проекти документів не вдалося — чимало часу витратили на законопроект «Про ринок електричної енергії». Він був розроблений на виконання ряду зобов’язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію з ЄС. Ним передбачалося здійснити європейську революцію у галузі: перетворити електроенергію на повноцінний товар на ринку й усунути від «диригування» ціноутворенням на неї НКРЕКП, котра вже встигла набути репутацію одіозної структури. До роботи над проектом документа долучилися всі активні депутати — число поправок сягнуло майже 1200! Однак після тригодинного розгляду дійти згоди не вдалося, тож його відправили на доопрацювання.

Настрій утомлених депутатів значно поліпшила звістка, що Європарламент 521 «за» підтримав рішення про запровадження візової лібералізації з Україною. Відтак, вочевидь під упливом інформаційного «допінгу», робота активізувалася. Ухвалено зміни до законодавства у сфері охорони здоров’я. Основна мета закону, як наголосила голова профільного парламентського комітету О. Богомолець, — не допустити комерціалізації медичної галузі, приватизації лікувальних закладів, масового звільнення персоналу. Адже відповідно до оновленої військово-медичної доктрини в країні, де фактично триває війна, базова система охорони здоров’я має бути виключно державною. Водночас документ має спонукати до запровадження ефективних форм господарювання у цій царині, аби заклади охорони здоров’я здобули фінансову та управлінську автономію. Для тих медустанов, які хочуть перейти на нову форму господарських відносин, передбачено пільгові умови. Водночас буде збережене державне забезпечення лікарень, які не вбачають у цьому потреби. А найголовніше — кошти, не освоєні закладом охорони здоров’я (крім державних та комунальних установ) у поточному році, не вилучатимуться та не можуть стати підставою для зменшення фінансування наступного бюджетного періоду.

Кілька ухвалених законів стосуються посилення соціальних гарантій для різних категорій населення. Зокрема, збільшено одноразову допомогу сім’ям загиблих військовослужбовців до 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (із 250 тисяч гривень до півтора мільйона), у разі отримання бійцем інвалідності І групи — до 375 прожиткових мінімумів (617 тис. грн), ІІ групи — 300 (463 тис. грн), ІІІ — 250 (386 тис. грн). За часткової втрати працездатності компенсація становитиме не менш ніж 70 прожиткових мінімумів.

Змінами до 42-ї статті Кодексу законів про працю підсолоджено «пігулку» для людей, котрим залишилося менше 3 років до настання пенсійного віку: їм надається переважне право на залишення на роботі у випадку скорочення на підприємстві.

«Точково» зачепили проблеми людей з інвалідністю, яким в Україні, на жаль, живеться ой як непросто. Правом прийняття рішень щодо передачі легкових автомобілів, виданих таким громадянам як гуманітарна допомога, котрими користувалися понад 10 років, після смерті власника членам їхніх сімей наділили чиновників обласного рівня (досі цим відало Мінсоцполітики). У парламенті сподіваються, що бюрократичної тяганини у цьому питанні значно поменшає.

Пленарної п’ятниці емоції у сесійній залі продовжували зашкалювати на хвилі безвізової ейфорії. Під час традиційної «Години запитань до уряду» вся увага була прикута до міністра закордонних справ П. Клімкіна, чиє відомство понад два роки безпосередньо опікувалося відкриттям «євродверей», та голови Державної міграційної служби М. Соколюка. Перший окреслив, так би мовити, «загальну температуру по палаті»: безвізовий режим діятиме із 30 країнами. Скористатися ним зможуть виключно власники біометричних закордонних паспортів.

М. Соколюк поінформував ширше. За його словами, від початку видачі таких документів (січень 2015 року) їх одержали понад 3 мільйони 25 тисяч українців. Щодня власниками «біометрики» стають понад десять тисяч громадян, подекуди число зростає до 12 тисяч. Крім того, від четверга відзначено ажіотаж у територіальних відділеннях міграційної служби та центрах надання адміністративних послуг. Водночас М. Соколюк застеріг бажаючих знайти щастя на чужині (що з огляду на злиденне становище вдома цілком зрозуміло): безвізовий режим — це можливість поїхати до країн Європейського Союзу з туристичною або з іншою метою не більш ніж на 90 днів без права на працевлаштування.

Після виступів депутатів засідання завершилося. Нинішній тиждень пленарний — перед Великодніми святами депутати хочуть «підтягнути» законотворчі борги. Докладніше — в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Найкращий банкір» місію виконала
Читати
Планове підвищення
Читати
Ціни під контролем. Принаймні в уряді так думають...
Читати
А люди на хлібно-картопляній дієті
Читати
Наше за кордоном популярне
Читати
Посівна триває
Читати
Україна та Туреччина стають ближчими
Читати
Науковці отримали премії
Читати
Куди подіти відходи?
Читати
Жертви неоголошеної війни
Читати





— Розумієте, майстре, випадково натрапив на канал, де прем’єр розповідав, як нам із кожним днем краще живеться. От і не стримався...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове