Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Світ лихоманить

ШВЕЦІЯ. У Стокгольмі стався теракт.

Докладніше...
Знову рятуватимуть Афіни

ГРЕЦІЯ та її кредитори досягли згоди щодо нового траншу допомоги.

Докладніше...
Були безлюдні — стали державні

ЯПОНІЯ націоналізувала 273 безлюдні острови.

Докладніше...
Більшає «своїх» джихадистів

ЄВРОСОЮЗ посилив контроль на зовнішніх кордонах.

Докладніше...
Відплата за хімічну атаку

СИРІЯ. Великий міжнародний резонанс мав ракетний удар есмінців США по авіабазі урядових військ «Шайрат».

Докладніше...
Упереджувальні маневри

ЛАТВІЯ. Оголошено про проведення наймасштабніших за чверть століття військових навчань.

Докладніше...
Не знають такої «республіки»

ЧЕХІЯ. Крайовий суд закрив «консульство» «ДНР», відкрите у місті Острава.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Ще й комісійний терор

Олена КОЩЕНКО.

Поки що не відомо, якої сили сягне хвиля суспільного збурення, спричинена запровадженням із першого квітня абонентської плати за під’єднання до системи газопостачання, яку в народі вже назвали «тарифним владним терором». Вона набирає сили. А тим часом ще один сюрприз населенню підніс державний «Ощадбанк» — запровадив комісію за оплату через його каси житлово-комунальних послуг. То скільки українцям доведеться переплачувати?

НОВИНА безпосередньо зачепила інтереси мільйонів громадян у країні. Ще б пак, в залежності від регіону і конкретного населеного пункту через мережу «Ощадбанку» сьогодні проходить від 30 до 70% комунальних платежів. Приміром, у Київській області й столиці зі 100% операцій цієї фін­установи 90% припадає на прийом і обробку саме комунальних платежів! Тобто в касах «Ощадбанку» оплачує комірне більшість населення. Причому кожний клієнт зазвичай подає у віконечко каси не одну квитанцію, а кілька…

Як відомо, торік у листопаді «Ощадбанк» уже намагався запровадити комісію за оплату ЖКГ. Але тоді, відчувши всенародне обурення, у ситуацію оперативно втрутився Президент — поширив звернення, в якому попросив банк відтермінувати введення комісії. І «Ощадбанк» нібито відмовився від цієї ідеї. Але всього на чотири місяці.

Віднині за кожний платіж, здійснений у цій фінустанові, українцям доведеться віддати від 2,5 до 5 гривень за одну квитанцію. Як повідомили у департаменті роздрібного бізнесу банку, сума залежить від умов договорів, укладених фінустановою із постачальниками послуг в областях, і «має на меті забезпечити беззбитковість проведення операцій». Як відомо, у дні «квартплати» (зазвичай із 10-го по 20-те число кожного місяця) у відділеннях «Ощадбанку» шикуються довжелезні черги тих, хто бажає оплатити послуги ЖКГ без комісії. А тепер, виходить, держава порахувала і вирішила покласти край «дармівщині» для зубожілого народу.

Правда, в офіційному повідомленні цю гірку пілюлю все ж підсолодили: в касі банку можна буде сплатити й без комісії, але лише у випадку, коли розрахуватись не готівковими грішми, а платіжною карткою «Ощадбанку». Решта клієнтів, зокрема й пенсіонери, які не є клієнтами банку, комісію повинні сплачувати.

Водночас банк, як і раніше, без комісії приймає платежі тільки через свої дистанційні канали: інформаційно-платіжні термінали та мобільний і інтернет-банкінг «Ощад 24/7». Але й тут є одне «але». Справді, у терміналах самообслуговування комісію поки що не запроваджуватимуть. Проте не відомо, чи буде скрізь послуга «Роздрукувати чек» безплатною. Ясна річ, кожний, хто платить через термінал, неодмінно захоче мати чек. Бо як потім довести, що платив? Той, хто розраховується через термінал платіжною карткою «Ощадбанку», потім зможе роздрукувати чек про рух коштів, де буде й відмітка про сплату за послуги ЖКГ. А що робити людині з вулиці? Як потім довести тій же газовій конторі, що заплатив за її послуги? Схоже, все йде до того, щоб обкласти комісійною «даниною» і користувачів он-лайн терміналів.

Словом, у нинішні надзвичайно скрутні для народу часи до тарифного терору додався ще один — комісійний. Таке враження, що у нашій державі уряд запроваджує лише такі реформи, завдяки яким із населення можна вичавити якомога більше грошей. Отаке-то «покращання». Ось один із красномовних відгуків у соціальній мережі: «Це ж наскільки треба ненавидіти свій народ, щоб із того народу ще й знімати комісію при оплаті й так немалих сум за ЖКГ».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Найкращий банкір» місію виконала
Читати
Планове підвищення
Читати
Ціни під контролем. Принаймні в уряді так думають...
Читати
А люди на хлібно-картопляній дієті
Читати
Наше за кордоном популярне
Читати
Посівна триває
Читати
Україна та Туреччина стають ближчими
Читати
Науковці отримали премії
Читати
Куди подіти відходи?
Читати
Жертви неоголошеної війни
Читати





— Розумієте, майстре, випадково натрапив на канал, де прем’єр розповідав, як нам із кожним днем краще живеться. От і не стримався...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове