Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Світ лихоманить

ШВЕЦІЯ. У Стокгольмі стався теракт.

Докладніше...
Знову рятуватимуть Афіни

ГРЕЦІЯ та її кредитори досягли згоди щодо нового траншу допомоги.

Докладніше...
Були безлюдні — стали державні

ЯПОНІЯ націоналізувала 273 безлюдні острови.

Докладніше...
Більшає «своїх» джихадистів

ЄВРОСОЮЗ посилив контроль на зовнішніх кордонах.

Докладніше...
Відплата за хімічну атаку

СИРІЯ. Великий міжнародний резонанс мав ракетний удар есмінців США по авіабазі урядових військ «Шайрат».

Докладніше...
Упереджувальні маневри

ЛАТВІЯ. Оголошено про проведення наймасштабніших за чверть століття військових навчань.

Докладніше...
Не знають такої «республіки»

ЧЕХІЯ. Крайовий суд закрив «консульство» «ДНР», відкрите у місті Острава.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Земля для захисників

Маргарита БІЛИК.

ЗГІДНО з інформацією Головного управління Держгеокадастру, для потреб учасників АТО підготовлено 2244 гектари землі. Вгіддя призначені для ведення особистого селянського господарства. Крім того, 55 ділянок площею понад 6 га виділено для садівництва. Станом на 1 квітня належну за законом землю отримали вже понад 700 захисників. На черзі 2036 військових, із яких 1197 чоловік отримали дозволи на розробку землевпорядної документації.

На вишкіл

ПІД ЧАС нинішньої призовної кампанії до строкової служби планують залучити 545 жителів регіону. Як неодноразово заявляли у вищих ешелонах влади і підтвердили на місцевому рівні, строковики участі в АТО не братимуть.

Утім, не скрізь призовна кампанія проходить гладко — найбільший недобір відзначено в Чорнухинському та Пирятинському районах. Нинішнього року тим, хто ухиляється від служби, планують серйозно прикрутити гайки. По-перше, протягом року, відповідно до ухваленого нещодавно парламентом Закону «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних» (документ іще не набув чинності, очікує на підпис Президента), вестиметься електронний облік призовників, куди заноситимуться дані про особу. І для тих, у чиїй особовій справі значиться інформація про ухиляння, шлях за кордон буде закритий. Окрім того, їх не братимуть на державну службу.

АЧС не полишає

ЗНОВУ зафіксовано випадок загибелі свині від «африканки» — цього разу в Глобинському районі. Як повідомляє прес-служба ОДА, оперативно проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, визначена зона захисту радіусом три кілометри від місця спалаху та зона нагляду радіусом 20 км, встановлено карантин тривалістю 40 діб. На шляхах в’їзду-виїзду до проблемних пунктів облаштовано ветеринарно-поліцейські пости та дезбар’єри.

Вітчизняний виробник не потрібен?

КЕРІВНИЦТВО Крюківського вагонобудівного заводу підозрює ПАТ «Укрзалізниця» у грі на польську «руку». Нагадаємо, торік В. Бальчун разом із Прем’єром В. Гройсманом відвідав Кременчук, зустрівся з керівником заводу й анонсував підтримку вітчизняного виробника, а саме — оголошення тендера на придбання 3000 вагонів. Утім, уже незабаром з’явилася інформація, що у заході, який було фактично провалено 20 лютого, участі не взяло жодне з 18 українських вагонобудівних підприємств, адже заявлені ціни були нижчі навіть за собівартість продукції. Виробники підозрюють, що це зроблено за вказівкою згори, звідки дали орієнтир на польську компанію. «Укрзалізниця» пояснила це так: представлена продукція не відповідала визначеним технічним умовам.

Керівництво заводу подало скаргу до Антимонопольного комітету на дискримінаційні, на його думку, дії ПАТ. Втім, АМКУ цього факту не підтвердив, рекомендувавши «Укрзалізниці» внести зміни в тендерну документацію та поки що призупинити процедуру закупівлі.

Тим часом завод ніяк не може оговтатися від удару. Попри загальне зростання виробництва через зрив тендера він отримав серйозні збитки.

Борги зростають

ЗАГАЛЬНА сума заборгованості з виплати заробітної плати за березень у краю збільшилася на 3,6% (на 403 тис. грн) і становить майже 12 млн гривень. Причому 6,7% усього боргу припадає саме на економічно активні підприємства, де працівникам недоплатили 783 тис. грн.

Цікавлять сільське господарство і... сміття

РЕГІОН стабільно залишається привабливим для потенційних інвесторів. Причому якщо рік тому їх цікавили виключно корисні копалини, зокрема нафтогазові родовища області, то останнім часом пріоритети змінилися. За словами директора обласного департаменту економічного розвитку і торгівлі Інни Іщенко, у лідерах із пропозицій інвестування — переробка сільськогосподарської продукції та відходів. Також є охочі вкласти кошти у виробництво фітопрепаратів, альтернативну енергетику. Зріс інтерес і до будівельної галузі. Тут, щоправда, є проблема. Загалом у регіоні близько сотні ділянок, які можна запропонувати інвесторам під промислову забудову. Однак землі, де мають провадити будівництво, розташовані за межами населених пунктів, і українське законодавство не дає права об’єднаним територіальним громадам ними розпоряджатися. Тож люди хвилюються, що, не порадившись із ними, ділянки віддадуть несумлінним інвесторам, котрі зведуть на них шкідливе виробництво. А на розвиток громади не виділятимуть жодної гривні.

Кривавий протест

АКЦІЯ в центрі Полтави, яка планувалася як мирний протест проти незаконної забудови, закінчилася жорстокою сутичкою. На мітинг зібралося близько 300 осіб. Спочатку захід відбувався спокійно, але згодом сталася сутичка між активістами та представниками приватної охоронної фірми, внаслідок якої три особи отримали ножові поранення. Серед них учасник АТО Олександр Коба, відомий своєю активною громадянською позицією. Колишньому бійцю зробили кілька операцій, його стан залишається стабільно важкий. Полтавці здали близько 10 літрів крові для допомоги пораненим активістам.

Начальник ГУ Національної поліції в області Олег Бех повідомив, що інцидент розслідується, встановлюються особи, які брали участь у зіткненні. Вже відкрито п’ять кримінальних проваджень, а також перевіряється охоронна фірма, працівники якої здійснили напад на мітингувальників.

Село має свою відзнаку

В УКРАЇНІ запровадили іще один конкурс — на найкраще село країни. Проект має назву «Сільський ревізор». Головний приз — 100 тисяч гривень і звання найкращого села — отримала Денихівка, що у Київській області. Полтавські села теж не залишилися без нагород. Звання «Найзгуртованіше село України» присвоїли Хейлівщині Чорнухинського району, а Гоголеве Шишацького перемогло у номінації «Туристичне село 2016 року».

Працює енергія Сонця

ЛОХВИЦЬКА райлікарня відтепер цілорічно не має проблем із забезпеченням гарячою водою. Її нагрівають встановлені на даху сонячні колектори.

Така новація з’явилася завдяки тому, що Лохвицька районна рада перемогла у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм із запровадження енергоефективних інноваційних заходів. Навесні минулого року в райлікарні встановили 18 колекторів загальною площею робочої поверхні 57 кв. м. Усе обійшлося в 1,1 млн гривень, з яких із місцевого бюджету 400 тисяч, решта — кошти спонсорів. За підрахунками головного лікаря Віктора Бурлея, проект окупиться за 4,5 року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Найкращий банкір» місію виконала
Читати
Планове підвищення
Читати
Ціни під контролем. Принаймні в уряді так думають...
Читати
А люди на хлібно-картопляній дієті
Читати
Наше за кордоном популярне
Читати
Посівна триває
Читати
Україна та Туреччина стають ближчими
Читати
Науковці отримали премії
Читати
Куди подіти відходи?
Читати
Жертви неоголошеної війни
Читати





— Розумієте, майстре, випадково натрапив на канал, де прем’єр розповідав, як нам із кожним днем краще живеться. От і не стримався...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове