Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Світ лихоманить

ШВЕЦІЯ. У Стокгольмі стався теракт.

Докладніше...
Знову рятуватимуть Афіни

ГРЕЦІЯ та її кредитори досягли згоди щодо нового траншу допомоги.

Докладніше...
Були безлюдні — стали державні

ЯПОНІЯ націоналізувала 273 безлюдні острови.

Докладніше...
Більшає «своїх» джихадистів

ЄВРОСОЮЗ посилив контроль на зовнішніх кордонах.

Докладніше...
Відплата за хімічну атаку

СИРІЯ. Великий міжнародний резонанс мав ракетний удар есмінців США по авіабазі урядових військ «Шайрат».

Докладніше...
Упереджувальні маневри

ЛАТВІЯ. Оголошено про проведення наймасштабніших за чверть століття військових навчань.

Докладніше...
Не знають такої «республіки»

ЧЕХІЯ. Крайовий суд закрив «консульство» «ДНР», відкрите у місті Острава.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У зоні проведення АТО загинув мій брат, який проходив військову службу за контрактом. Батько помер 1974-го, мама (1928 року народження) — пенсіонерка. Я визнана інвалідом до 18-літнього віку. Чи маю право на призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника?»

Валентина СПІВАК.

м. Снятин

Івано-Франківської області.

 

СТАТТЕЮ 30-ю Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб» визначено право на призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника непрацездатних членів сімей загиблих, померлих або таких, що зникли безвісти, військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію, згідно з цим Законом, котрі перебували на їх утриманні.

Непрацездатним членам сім’ї відповідно до пункту «а» статті 30-ї зазначеного Закону, є, зокрема, сестри, які не досягли 18-літнього віку або старші, якщо вони стали інвалідами до 18 років. При цьому право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника сестрам надається у тих випадках, коли в них немає працездатних батьків.

Зважаючи на те, що, згідно з витягом із акта огляду МСЕК, вас визнано інвалідом з дитинства до досягнення 18-річного віку, а також на те, що ваш батько помер 14 березня 1974 року, а мати є пенсіонеркою, ви, відповідно до норм вищезазначеного Закону, маєте право на призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника за брата.

 

«Я працювала 35 років водієм тролейбуса. Загальний стаж становить 46 років. Після призначення пенсії працювала ще дев’ять літ, але заяву на перерахунок пенсії з їх урахуванням не подавала. Чи можна це зробити зараз і які документи потрібні? Чи доцільно це робити?»

Ольга МУРЧИШИНА.

м. Хмельницький.

 

ПОРЯДОК перерахунку пенсій особам, які після призначення пенсії продовжували працювати й набули відповідного страхового стажу, визначено частиною 4-ю статті 42-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон). У разі, якщо особа після призначення пенсії продовжувала працювати не менш як 24 місяці, проводиться перерахунок із заробітної плати (доходу), з якої обчислено пенсію.

За бажання пенсіонера перерахунок може бути здійснено із заробітку за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40-ї Закону (за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000-го, або за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу до 1 липня 2000 року та за весь період страхового стажу з 1 липня 2000 року), із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який було враховано під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Отже, якщо після призначення пенсії ви продовжували працювати й набули страхового стажу, можете звернутися з приводу її перерахунку. Його здійснюють за заявою пенсіонера. До того ж вибирають вигідніший варіант: враховуючи тільки набутий страховий стаж або страховий стаж і заробітну плату.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Найкращий банкір» місію виконала
Читати
Планове підвищення
Читати
Ціни під контролем. Принаймні в уряді так думають...
Читати
А люди на хлібно-картопляній дієті
Читати
Наше за кордоном популярне
Читати
Посівна триває
Читати
Україна та Туреччина стають ближчими
Читати
Науковці отримали премії
Читати
Куди подіти відходи?
Читати
Жертви неоголошеної війни
Читати





— Розумієте, майстре, випадково натрапив на канал, де прем’єр розповідав, як нам із кожним днем краще живеться. От і не стримався...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове