Архів
Середа,
19 квітня 2017 року

№ 30 (19475)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Ще більше влади

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган заявив про перемогу на референдумі щодо змін до конституції.

Докладніше...
Гірше за санкції

ЧЕХІЯ відмовляється приймати біженців за квотою ЄС навіть попри загрозу економічних санкцій.

Докладніше...
Кандидатка-скандалістка

ФРАНЦІЯ. У Парижі — нові сутички супротивників кандидата в президенти Марін Ле Пен із правоохоронцями.

Докладніше...
Полетять голови

КНДР провела невдалий запуск ракети.

Докладніше...
Рішучий наступ

СИРІЯ. Урядова армія захопила місто Соран.

Докладніше...
Генеральне ядерне інспектування

США ревізують свій ядерний потенціал.

Докладніше...
Є й така думка

РОСІЯ. У «Єдиній Росії» заявили про геноцид євреїв стосовно росіян.

Докладніше...
Багато пожила і побачила

В ІТАЛІЇ померла найстаріша людина у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Традиції

Кроковеє коло

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

На фото автора: Ганна Коношко, Анна Грищенко, Марія Божко, Анна Вольська.

Виставкою творів народного мистецтва завершився XVI фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло-2017», що пройшов у Харківському обласному центрі культури і мистецтв.

ЩО ОЗНАЧАЮТЬ слова «кроковеє коло», одностайної думки нема. Одні кажуть, що так колись називали старе колесо від воза, яке навесні підпалювали й пускали з підгірка, щоб воно символізувало весняне сонце, інші стверджують, що це найменування старого кам’яного жорна... Для тих, хто бере участь у слобожанському фестивалі, «кроковеє коло» — це невмируща традиція, що йде по колу, спонукаючи українців берегти своє, рідне, неповторне, відчувати своє коріння.

Фестивальні заходи, організатором яких виступають Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва та Спілка етнологів та фольк-лористів міста Харків, збирають юних майстрів, виконавців, дитячі та студентські фольклорні гурти з обласного центру та Харківщини від 2000 року. Цієї весни до постійних організаторів фестивалю приєдналась Харківська державна академія дизайну і мистецтв.

Свої роботи представили 166 майстрів віком від 7 до 17 років. Учасники приїхали не лише з ближніх Харківського, Чугуївського, Валківського, Богодухівського, Нововодолазького районів, а й здалеку — із Красноградського, Сахновського, Кегичівського, Ізюмського, Лозівського. Спершу юні митці продемонстрували по кілька робіт, виконаних удома. А згодом мали підтвердити майстерність на очах у журі, виконавши завдання на задану тему. Бо як іноді бувало: на подібні конкурси почасти потрапляли роботи не дітей, а під їхніми іменами — батьків чи керівників гуртків, а перші не вміли навіть писачок чи пензлик правильно у руках тримати...

Чи не найпомітнішими на конкурсі були юні таланти з Кегичівки, які навчаються у місцевій музичній школі.

— Окрім того, що діти опановують малюнок, живопис, композицію, вони ще й займаються народним мистецтвом, — розповіла керівник художнього відділу цього навчального закладу Ганна Коношко.

Як показав конкурс, навчає дітей художній творчості пані Ганна добре, адже її вихованці вибороли стільки призів, що хоч возиком їх доставляй до Кегичівки. Марія Божко, якій присудили перше місце серед художників, намалювала таких пречудових півників у стилі петриківського розпису, що, здавалося, вони закукурікають. Її подруга Анна Грищенко була визнана найкращою серед юних писанкарок. Почала опановувати це мистецтво ще в семирічному віці. Два роки поспіль посідала треті місця, а цього разу — абсолютна перемога. У Анни Вольської — «срібло» за витинанки.

Але, звичайно, таланти є у кожному районі. Славний гончарами Валківський район лідирував у кераміці, Ізюмський — у плетінні із соломки, вишивці. Не відстає від них і Нова Водолага, яка відома не лише в області, а й в усій Україні дитячим фольклорним гуртом «Вербиченька», писанкарством, іншими народними ремеслами. У Богодухівському районі полюбляють робити традиційні ляльки-мотанки.

Голова обласної організації національної спілки майстрів народного мистецтва Олександр Вакуленко каже, що з року в рік ці ремесла розширюють в області свій ареал. Поступово «захоплюють» вони й обласний центр, де раніше ставилися до них зверхньо. А тепер художня школа імені Іллі Рєпіна, де на народне мистецтво колись не зважали, також присилає своїх талановитих учнів на конкурс.

Вдруге поспіль на «Кроковеє коло» приїздять юні таланти із Сумщини. Олександр Вакуленко вважає, що в сусідів є чому повчитися. Скажімо, традиційній вишивці рушниковим швом, адже слобожанські діти вишивають переважно хрестиком. А ще різьбярству, ткацтву — ці народні ремесла лише починають розвиватися на Харківщині.

У травні переможці конкурсу в одному з парків міста проведуть майстер-класи для всіх поціновувачів національної творчості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I воюємо, і торгуємо...
Читати
«Пенсійні ножиці» від МВФ
Читати
Перший пішов
Читати
Даєш трирічку!
Читати
Українці безправні
Читати
Допомога чорнобильцям
Читати
Не потребуватимуть чи не даватимуть?
Читати
Скільки коштує паска?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове