|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Краса і користь чорнобривців ЦІ КВІТИ приваблюють своїм довготривалим цвітінням. Багато кому подобається їхній своєрідний терпкий аромат. Видів чорнобривців нині дуже багато. Та найпоширеніші три: прямостоячі, відхилені й тонколисті. Перші два види тагесів (латинська назва) часто використовують як сидерати для знезаражування городу від нематод і фузаріозу. З цією метою їх вирощують на грядці близько 60 днів, а потім загортають у ґрунт. Ділянку залишають відпочити протягом місяця й лише після цього висаджують культурні рослини. Для знезараження ґрунту можна восени висмикнути всі кущі чорнобривців, подрібнити і розсипати на грядках. Доцільно залишити їх у вигляді мульчі або злегка загорнути в землю з допомогою пласкоріза Фокіна чи іншого культиватора (тільки не перекопуйте і не заорюйте город). Чорнобривці знезаражують ґрунт від грибів, що викликають фузаріоз. Не люблять запах цих квітів клопи, попелиці, блішки. Також їх запах не подобається колорадському жукові. Обсадивши грядки з культурними рослинами чорнобривцями, ви не тільки прикрасите город, а й захистите його. Чорнобривці — гарні охоронці від шкідників троянд, флоксів, гладіолусів, капусти, помідорів, перців, у тому числі відлякують нематод, зокрема на цибулі-порею, моркві, селері. З цією ж метою можна обсадити ними суничні та картопляні грядки. Огірки вони захищатимуть від попелиці. До речі, хоча чорнобривці й відлякують попелицю, але самі іноді можуть нею уражуватися. Але це трапляється нечасто. При садінні тагесів поруч з іншими рослинами врахуйте, що вони ще й алелопатичні, тобто пригнічують деякі культури. Наприклад, хоч і служать для захисту квасолі та капусти від шкідників, у той же час пригнічують їх ріст. Таким чином, як кажуть, що занадто... Для захисту рослин можна також застосовувати відвар або настій сухих квіток і листочків чорнобривців. Ним обприскують овочеві та квіткові культури, дезінфікують цибульні (гладіолуси), поливають квіткову розсаду для захисту від «чорної ніжки». Для приготування настою використовують лише наземну частину, зібрану в період цвітіння. Сам настій можна приготувати так: подрібненими чорнобривцями наповнюють половину відра, заливають гарячою водою (50—60О), настоюють дві доби й проціджують. Після цього додають воду до об’єму 10 л. Версія для друку До списку статтей | ТРАВНЕВА вітамінна зелень буває доречною під час будь-якого застілля, тому що вона оздоровлює організм, робить людину бадьорою і сильною. Ще в «Ізборніку Святослава» — давньоруській пам’ятці писемності XI ст. сказано: «В овочі сили великі». У цій фразі маються на увазі не тільки продукти городу, адже їхній набір за тих часів був бідний, а й овочева дикоросла зелень. А з лук і лісів ці рослини переселилися в наші садки і городи, діставши загальну назву — пряносмакові трави. До того ж більшість із них має декоративний вигляд і є окрасою будь-якої ділянки. Отже, в наступній добірці — про традиції вирощування таких рослин. Жіночка з Черкащини пише, що її знайомі розхвалили страви із солодкої картоплі, а вона не відає, що воно таке й чи можна її вирощувати в Україні. Відразу зазначимо, що можна: батат, а мова про нього, в наших широтах культивується як однорічник. Тож в одному з матеріалів «ДГ» — про те, як одержати бульби солодкої картоплі, розмноження батату тощо.
|