Архів
П’ятниця,
19 травня 2017 року

№ 38 (19483)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Найбільші вороги городини

ШКІДНИКІВ, що зазіхають на майбутній урожай, дуже багато. Тільки й чекають, аби щось почало рости… Поговоримо про боротьбу з деякими із них.

Білокрилка — серйозний ворог рослин. Найбільшого клопоту завдають капустяна і оранжерейна її види.

Цей невеликий метелик ушкоджує томати, огірки, патисони та гарбузи. Ознаки ураження білокрилкою: доторкнувшись до рослини, можна побачити, як комахи злітають; на нижньому боці листя утворюється липкий блискучий наліт, відтак там розмножуються гриби, внаслідок чого поверхня листка спершу біліє, а потім чорніє.

Знищити шкідників у теплиці допоможуть будь-які таблетки від молі. Їх розкладають по таблетці на метр квадратний.

Досвідчені городники радять обприскувати заражені рослини міцним розчином часнику. Для цього дрібно розтертий часник (170 г) настоюють у літрі води протягом п’яти діб в темному щільно закритому скляному посуді. При приготуванні робочого розчину беруть чайну ложку концентрату на літр води.

Допоможуть і клейові пастки. Невеликі шматки фанери або картону пофарбуйте в жовтий чи помаранчевий колір — він приваблює комах. Нанесіть клейку масу — мед, вазелін, рицинову олію... Розвісьте по теплиці. Білокрилки сідають на поверхню і прилипають. Для більшої ефективності періодично струшуйте рослини — білокрилка буде підніматися в повітря і злітатися до принад.

Капустянка. Цей шкідник завдає часто непоправного збитку городнім культурам, бо під’їдає корені рослин. Про присутність капустянки на ділянці підкажуть маленькі отвори на її поверхні й пухкі насипи землі. Особливо це помітно після дощу.

Розчиніть у воді будь-який пральний порошок (4 столові ложки на 10 літрів води) або господарське мило. Розкрийте сапкою ходи і знайдіть гніздо з кладкою яєць. У нору, яка спрямована вглиб (туди тікає комаха, відчуваючи небезпеку), треба залити розчин. Через деякий час капустянка виповзає назовні, де її слід знищити.

Вовчків (друга назва шкідника) ловлять на принади. Для цього в ґрунт закопують скляні банки з ласощами всередині — розчиненим медом, варенням і навіть пивом. Ці комахи — відомі «гурмани», тому перед частуванням не встоять. На ранок можна діставати ємності зі шкідником.

Ближче до осені викопайте на ділянці невелику яму, застеліть її поліетиленом і насипте на дно трохи гною. Це приверне ведмедок з усієї ділянки — зазвичай в гної і компості вони люблять облаштовуватись на зимівлю. Навесні їх легко знищити, ретельно перетрушуючи гній.

Колорадський жук. Мабуть, усіх городників найбільше хвилює проблема, як уберегти від цього шкідника картоплю. А також — томати, баклажани. «Колорад» дуже плідний: за літо популяція може зрости в кількасот разів!

Найдієвішим, але й найклопітнішим методом боротьби з ним все ж залишається ручне збирання. Збирайте дорослих особин і личинки у відро з водою, розчавлюйте кладки яєць на листі.

Допомагає обпудрювання кущів картоплі різними порошкоподібними речовинами — попелом, кукурудзяним борошном і навіть цементом. Разом із листям жук з’їдає і тонкий шар речовини, після чого гине.

Допомагають знищити «колорадів» настої чистотілу, листя тополі, волоського горіха. Підійде і такий перевірений спосіб: взяти 250 г сухого гірчичного порошку і 100 г оцту, інгредієнти розмішати в 10 літрах води. Розчином обприскати насадження в суху безвітряну погоду.

Принади теж ефективні. Ними можуть служити свіжорозрізані бульби, зелене бадилля помідорів і баклажанів. Їх розкладають на ділянці невеликими купками. Двічі на день шкідників, які зібралися, знищують.

З хімічних препаратів рекомендуються такі — актара, арриво, банкол, карате, кінмікс, конфідор, моспілан, регент, фастак, ф’юрі, шерпа.

Добре зарекомендував себе препарат ратибор. Це інсектицид системної дії, який проникає у тканини рослини і поширюється її судинами навіть у пагони, що відростають. Між іншим, захищає і від картопляної молі.

Ранні сорти обприскують при виявленні яйцекладок і через 3-4 тижні, коли з’являться личинки; середні й пізні сорти — з появою личинок і масовим виходом жуків.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНІЙ добірці ми продовжимо розповідь про найбільш розповсюджених шкідників городу і саду та заходи боротьби з ними. Що робити, коли ви помітили на своїй ділянці блискучі плівки, які видають присутність слимаків? Наслідки їхньої діяльності — продірявлене листя культурних рослин, порожнини в бульбах, плодах, ягодах. Звісно, що такого сусідства слід позбуватися якомога швидше. Як і ще однієї напасті, що нинішньої весни просто-таки розкошує на калині, черешні та інших деревах і кущах, — попелиці. Прикро бачити скручене листя. Що ж, і проти цього шкідника є свої прийоми.

Завітає на сторінку наш постійний консультант у пасічницькій справі Василь Дюба. Він розповість, які інстинкти керують бджолами, коли господар пасіки відкриває вулик, щоб провести в ньому необхідні роботи для поліпшення життєдіяльності комах. Як захиститись від укусів, де повинен стояти бджоляр при проведенні огляду, ну і про власне заходи у вулику на цей час — таких питань стосуватимуться його поради.

Часто від городників можна почути: «Пригощайтеся, з власної грядки, без нітратів». Чи правда це? Ні. Нітрати в овочах і фруктах наявні завжди. Інша річ, як добитися того, щоб їх було менше. Читайте «ДГ» і знатимете.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове