Архів
П’ятниця,
19 травня 2017 року

№ 38 (19483)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Город без бур’янів

Поління — робота трудомістка й виснажлива. Адже бур’яни добре пристосовані до найнесприятливіших погодних і ґрунтових умов, і якщо їх вчасно не видалити, швидко окупують весь город. Пропонуємо кілька способів, крім сапання, без якого, втім, не обійтись, боротьби з рослинами-шкідниками.

Мульчування. Мульча з природного матеріалу (солома, скошена трава, подрібнена кора, сухе листя) та штучного (газети, картон, поліетилен), укладена товстим шаром, пригнічує ріст однорічних бур’янів. Але перед мульчуванням слід видалити з корінням усі багаторічні бур’яни, інакше піднімуться так само пишно, як і раніше.

Чорна поліетиленова плівка. Грядку чи клумбу накривають плівкою, по краях притискують цеглинами або присипають землею. Ґрунт при цьому нагрівається, а ось світло крізь плівку не проникає, відтак ріст зелених «окупантів» пригнічується. Культурні рослини висаджують у прорізані в плівці отвори.

Рослини проти рослин. Пирій, виявляється, просто-таки не терпить запаху жоржин. Якщо ж вам потрібно звільнити від пирію чи березки польової велику ділянку, засійте її гірчицею. Ця культура — природний гербіцид, вона надійно захищає посіви від бур’янів. Сіяти гірчицю можна впродовж усього вегетаційного періоду. Беруть дещо підвищену норму насіння — 300 г на сотку. Для пришвидшення росту та збільшення зеленої маси доцільно внести в ґрунт невелику кількість мінеральних добрив: аміачної селітри — 1-1,5 кг на сотку, нітроамофоски — 2,5-3 кг. На невеликих площах гірчицю сіють урозсип. Після ручної сівби насіння загортають у ґрунт, вирівнюючи ще раз бороною або граблями. Коли вологи достатньо, сходи з’являються за 8-10 днів, а через 35-40 гірчиця суціль укриє землю і зацвіте. Під таким «килимом» ви не знайдете жодної бур’янини. Кореневища пирію потрухнуть і втратять здатність відростати.

Щоб знищити пирій та березку, можна посіяти гірчицю після збирання врожаю ранніх культур наприкінці липня — на початку серпня. Вирощену зелену масу потім слід прикопати або приорати, подрібнивши лопатою. Таким чином ґрунт ще й органікою збагатиться.

А ось вельми оригінальний спосіб боротьби з надокучливими бур’янами. У 10 л води треба розвести 1 л самогону. Розчину вистачить для обробки (скажімо, з допомогою віника) 2,5 сотки землі. Будьте уважні, щоб не потрапив на культурні рослини.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНІЙ добірці ми продовжимо розповідь про найбільш розповсюджених шкідників городу і саду та заходи боротьби з ними. Що робити, коли ви помітили на своїй ділянці блискучі плівки, які видають присутність слимаків? Наслідки їхньої діяльності — продірявлене листя культурних рослин, порожнини в бульбах, плодах, ягодах. Звісно, що такого сусідства слід позбуватися якомога швидше. Як і ще однієї напасті, що нинішньої весни просто-таки розкошує на калині, черешні та інших деревах і кущах, — попелиці. Прикро бачити скручене листя. Що ж, і проти цього шкідника є свої прийоми.

Завітає на сторінку наш постійний консультант у пасічницькій справі Василь Дюба. Він розповість, які інстинкти керують бджолами, коли господар пасіки відкриває вулик, щоб провести в ньому необхідні роботи для поліпшення життєдіяльності комах. Як захиститись від укусів, де повинен стояти бджоляр при проведенні огляду, ну і про власне заходи у вулику на цей час — таких питань стосуватимуться його поради.

Часто від городників можна почути: «Пригощайтеся, з власної грядки, без нітратів». Чи правда це? Ні. Нітрати в овочах і фруктах наявні завжди. Інша річ, як добитися того, щоб їх було менше. Читайте «ДГ» і знатимете.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове