Архів
П’ятниця,
19 травня 2017 року

№ 38 (19483)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Повітряний інцидент

ЛИТВА. У повітряному просторі країни винищувачі F-16 місії НАТО заскочили літак РФ.

Докладніше...
Нафтовидобуток заморожений

ОПЕК подовжив замороження нафтовидобутку.

Докладніше...
Звірства режиму

СИРІЯ. Міжнародна спільнота звинуватила режим Башара Асада у масових стратах в’язнів.

Докладніше...
Спалах хвороби

ЄМЕН. У столиці країни оголошено надзвичайний стан через холеру.

Докладніше...
Спалах народних протестів

ВЕНЕСУЕЛА. В охоплений протестами штат Тачира президент відрядив три тисячі військово-службовців.

Докладніше...
Таки мучить сумління

ІТАЛІЯ. Касаційний суд залишив у силі вирок капітанові круїзного судна «Costa Concordia» — 16 років в’язниці.

Докладніше...
Наступальна операція

ІРАК. Урядові збройні сили продовжують битву за Мосул.

Докладніше...
Кінофорум року

ФРАНЦІЯ. У Каннах стартував 70-й кінофестиваль.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Оборона в степу

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська —

Полтавська області.

Сівачі агрофірми «Оріль», що у Царичанському районі, цьогорічні весняні польові роботи завершували під надійним захистом бійців створеної при дніпропетровському осередку Асоціації фермерів та землевласників воєнізованої фермерської самооборони. А виробничі майданчики і споруди тут цілодобово охороняються нарядами царичанського районного загону самооборони.

ЯК КАЖЕ його командир Василь Строгий, довелося взяти в руки автомати не від хорошого життя. Зробили це абсолютно легально, не порушуючи Конституцію, Кримінальний кодекс, а згідно із законом «Про територіальну оборону», який був ухвалений в Україні ще п’ятнадцять років тому. Ним передбачається, що у сільській місцевості в разі необхідності можуть формуватись і діяти з ініціативи як громад, так і місцевих органів влади і різних громадських організацій загони для захисту громадян і майна. А така необхідність, причому гостра, давно виникла. Ось один із прикладів.

ТОВ «Агрофірма «Оріль» добре відоме в регіоні, воно зажило серед місцевого населення визнання та повагу. Його заснували два Анатолії — Тарасенко і Кривуля. Агропідприємство порівняно невелике — обробляє трохи більше 820 га, — але за результатами роботи попереду багатьох інших. 220 гектарів землі фермери орендують у жителів села Прядівка Царичанського району Дніпропетровщини, а решту 600 із гаком — у мешканців Канав Кобеляцького району сусідньої Полтавщини. Тому добра слава про «Оріль» шириться на дві області.

Але є ті, кому агрофірма, як кажуть, поперек горла стала. У ніч на 26 березня цього року підприємство зазнало несподіваної атаки: у селі Канави спалахнула техніка, котру фермери зберігали в тамтешній тракторній бригаді. Дотла згоріли два трактори, третій разом із вантажним автомобілем удалося врятувати не надто ушкодженими. Те, що мав місце умисний підпал, сумнівів не було.

Рівно через місяць сталася повторна спроба влаштувати пожежу. На цей раз у Прядівці Царичанського району, де АФ «Оріль» тримає свій мехтік. Він огороджений двометрової висоти парканом, який, однак, не завадив двом дебелим молодикам проникнути на двір бригади з каністрами бензину і промащеними квачами. Охорона їх засікла, але перед тим як утекти, зловмисники встигли вчинити підпали у кількох місцях. На сигнал тривоги збіглася майже вся Прядівка! Люди не дали вогню знищити добро.

Відтак Анатолій Кривуля і Анатолій Тарасенко звернулися по допомогу до самооборони. Засновники агрофірми зрозуміли, кому, як вони кажуть, дорогу переходять, от їм і дають зрозуміти, що миру не буде.

— Нинішнього року в мешканців багатьох навколишніх сіл спливають терміни договорів оренди їхніх земельних ділянок з орендарями, — розповідає Анатолій Тарасенко. — І люди масово пішли до нас із Кривулею передавати надалі свої паї. Ми й не відмовляємось. А чому вагатися? Це конкуренція. Чесна і справедлива з нашого боку. Люди бачать наше ставлення до них, до їхньої землі, тому довіряють нам свої паї…

Це справді так. І в одному, і в іншому районах селяни в один голос твердять, що співвласники агрофірми «Оріль» — люди совісні та сумлінні. Кажуть по-простому: «Від них обману нема». Фермери платять за оренду землі одинадцять відсотків оціночної вартості. І це без урахування податку, який орендарі теж сплачують за людей, — чи не найвища оплата в регіоні. Царичансько-кобеляцькі аграрії кажуть, що «це не демпінг, а справедливість та соціальна відповідальність». Таких щедрих і, головне, чесних фермерів по всій Україні мало знайдеться.

Але засновникам агрофірми «Оріль» не похвала потрібна, а реальні підтримка і захист держави та її органів, покликаних забезпечувати правопорядок в країні. Сьогодні не лише два Анатолії з Приорілля, а всі їхні колеги як на Дніпропетровщині, так і на Полтавщині відверто заявляють: влада не виконує своїх державницьких функцій і обов’язків. Може, хтось наївно думає, що тих, хто намагався понищити Кривулі й Тарасенку техніку та майно, вже знайдено? Адже мета підпалу на поверхні: не стане у хлопців тракторів, машин та мехтоку — не братимуть земельних паїв в оренду. Так от: ніхто і не збирається шукати нічних паліїв. Тому фермери разом зі своїми орендодавцями-селянами й звернулися до обласного осередку Асоціації фермерів та землевласників України із проханням про допомогу у вигляді загону самооборони. Українському селу доводиться самотужки давати відсіч свавіллю та насильству!

— Ми будемо відстоювати своє право на землю, на життя, — запевняє Василь Строгий. — Останнім часом наші лави поповнилися кількома десятками умотивованих бійців із числа місцевих жителів. Хлопці постійно вдосконалюють фізичну підготовку, опановують навички рукопашних сутичок, передусім основи самозахисту. На військовому полігоні у селищі Гвардійське вони проходять вогневу підготовку. На владу, правоохоронні органи давно ніхто не сподівається.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Курс на чужину
Читати
Культурна столиця потопає у смітті
Читати
Донбас — на межі екологічної катастрофи
Читати
Реформу подано
Читати
ProZorro в дії
Читати
Справа на роки
Читати
Допоможе Піднебесна
Читати
Обмеження скасовано
Читати
Квартирний магнат
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове