П’ятниця, 19 травня 2017 року № 38 (19483)
http://silskivisti.kiev.ua/19483/print.php?n=35552

  • На юридичному фронті

«Вишки Бойка» вже не його?

Михайло ГУБАШ.

У ГЕНПРОКУРАТУРІ повідомили, що слідство не знайшло доказів причетності нардепа Юрія Бойка до злочинних закупівель самопідйомних плавучих бурових установок (СПБУ) в березні 2011-го й липні 2012-го за завищеними цінами. «Слідством на даний час не встановлено фактів підписання від імені Бойка Ю. А. документів (наказів, листів, протоколів, погоджень тощо) щодо проведення закупівель СПБУ, а допитані в ході досудового розслідування свідки про безпосередню його причетність до злочинної схеми закупівлі платформ за завищеними цінами не повідомляли, у зв’язку з чим прямих доказів такої участі не здобуто і проект повідомлення про підозру не складався», — йдеться у відповіді на запит генпрокурора щодо стану розслідування дій Юрія Бойка. Нагадаємо, що він у 2010-2012 рр. працював на посаді міністра енергетики та вугільної промисловості України.

Все начебто правильно: нема підписів — нема й підозри. От тільки за такою логікою, екс-президента Віктора Януковича також не можна підозрювати у причетності до вбивств «Небесної сотні», адже жодного документа про це він не підписував. Залишив свій автограф «легітимний» тільки на зверненні до В. Путіна з проханням використати ЗС РФ для «наведення порядку» в Україні.

Янукович допитуватиме Порошенка і КО

ОБОЛОНСЬКИЙ райсуд Києва, який розглядає справу про державну зраду колишнього президента України, оголосив перерву в підготовчому засіданні до 18 травня, аби надати можливість Януковичу брати участь у судовому процесі в режимі відеоконференції. Заяву «проффесора» з цього приводу опублікував його прес-секретар Юрій Кірасір: «Зараз я очікую на виклик із ростовського суду щодо моєї участі у судовому процесі в режимі відеоконференції. Так, як це було в листопаді 2016 року... Зараз я знову чекаю на цей момент. Але тепер, в рамках судового процесу в Оболонському суді, я зможу особисто допитати Порошенка, Турчинова, Яценюка, Луценка, Парубія та інших організаторів державного перевороту. Питання до них у мене вже готові».

Нез’ясованим залишається лише питання, чи готові до такого «допиту» названі Януковичем «заколотники».

Покарання за сепаратизм...

КОЛИШНЬОГО голову однієї з райрад Луганської області визнано винним у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Розслідуванням встановлено, що у травні 2014 року голова райради, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, брав участь в організації проведення на території району так званого «Референдуму щодо підтримки акта про державну самостійність «ЛНР». Посадовець проводив зібрання, наради та особисті зустрічі в приміщенні райради, під час яких вимагав од підлеглих, голів сільських рад, директорів навчальних та культурних закладів району взяти участь в організації незаконного «референдуму». Вироком Старобільського районного суду Луганської області сепаратиста засуджено до чотирьох років позбавлення волі.

...та тероризм

УДВІЧІ довший термін ув’язнення, та ще й із конфіскацією майна, дістав мешканець Маріуполя, який служив у лавах бойовиків. Торік у лютому він приїхав до тимчасово окупованого Донецька, де у так званому військкоматі пройшов медогляд, після чого був направлений до Новоазовська і зарахований до складу «9-го окремого мотострілецького полку 1-го армійського корпусу міноборони «ДНР». Новоспечений бойовик отримав автомат Калашникова та й був призначений оператором протитанкового ракетного комплексу. Втім, довго повоювати йому не судилося — вже в березні неподалік села Пав­лопіль Волноваського району протиправну діяльність бойовика припинили військовослужбовці Збройних сил України.

Колегія суддів Дзержинського міського суду підтримала позицію прокуратури Донецької області та визнала чоловіка винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1-ю ст. 258-3 (участь у терористичній організації) та ч. 1-ю ст. 263-ї (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

...і погроми

КИЇВСЬКИЙ райсуд Харкова підтримав вимоги облпрокуратури, визнавши винним одного з активних учасників штурму Харківської облдержадміністрації, який брав активну участь у масових заворушеннях, що супроводжувалися насильством, погромами, підпалами і знищенням майна. Ці протиправні дії він чинив 7-8 квітня 2014 року під час масових заворушень у Харкові на площі Свободи, де відбувався мітинг проросійських активістів. Зокрема, штурмуючи разом з іншими учасниками безладів приміщення ОДА, кидав каміння та інші предмети у вікна і двері будівлі. Увірвавшись у приміщення, «антимайданівці» кидали шумові гранати, вибухові пакети та стріляли з травматичної зброї у бік правоохоронців, які виконували свої службові обов’язки. Згідно з висновками судмедекспертизи, потерпілі дістали ушкодження різного ступеня тяжкості. За скоєне «штурмовика» засудили до п’яти років позбавлення волі. Крім того, судом задоволено цивільні позови щодо відшкодування завданих матеріальних збитків. До визначеного законом часу на імовірне апеляційне оскарження вирок суду ще не набрав чинності.