П’ятниця, 19 травня 2017 року № 38 (19483)
http://silskivisti.kiev.ua/19483/print.php?n=35555

  • Актуально

Мати не змирилася

Михайло ЛЕВЧУК.

Хмельницька область.

У БОЮ біля міста Щастя на Луганщині загинув 23-річний Володимир Соломчук, командир відділення аеромобільно-десант­ного взводу. Ця сумна звістка надійшла в його рідну домівку на Поділлі у вересні 2014 року, а в травні 2015-го Президент України відзначив (посмертно) полеглого героя орденом «За мужність» III ступеня. Але згорьована мати так і не змирилась із непоправною втратою — звернулася до Деражнянського районного суду, щоб визнав юридично факт: її син загинув унаслідок збройної агресії Російської Федерації, захищаючи Україну.

Представник країни-відповідача, який через Посольство РФ належним чином був повідомлений про судове засідання, не з’явився. Зрештою, це й не дивно. Суд, ретельно дослідивши причини і обставини справи, дійшов однозначного висновку: старший солдат Збройних сил України Володимир Соломчук загинув під час бойових дій, у яких брали безпосередню участь військові РФ.

Їхню присутність на частині території Донецької та Луганської областей України також підтверджують документи міжнародних інституцій, в яких засуджується експансіоністська політика Росії проти нашої держави. Здійснивши збройний напад на Україну, Російська Федерація порушила норми та принципи Статуту ООН, Загальної декларації прав людини, Будапештського меморандуму, Гельсінського заключного акта наради з Безпеки та Співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 р. та Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Отож Деражнянський районний суд констатував незаперечний факт: «Російська Федерація є державою-агресором». Це визначення передбачає відповідні юридичні наслідки. Зокрема, родини загиблих і поранених учасників АТО можуть бути визнані жертвами міжнародного збройного конфлікту. А такий статус дає їм законні підстави на справедливу компенсацію з боку загарбницької держави.