П’ятниця, 19 травня 2017 року № 38 (19483)
http://silskivisti.kiev.ua/19483/print.php?n=35565

  • Футбол

Переможний дубль «Шахтаря»

Микола МОТОРНИЙ.

Кубок України-2016-2017. Фінал. «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ) — 1:0 (Марлос, 80).

13-ТА ОЧНА зустріч «Шахтаря» та «Динамо» в історії розіграшів національного Кубка на харківській арені розпочалася драматично. Уже на сьомій хвилині «Шахтар» заробив пенальті: спочатку Срна виконав штрафний, а відразу після цього арбітр матчу Костянтин Труханов призначив 11-метровий за гру рукою у виконанні Пантича. Та гірники не скористалися можливістю повести у рахунку. Марлос перехитрив як Коваля, так і самого себе, влучивши в поперечину.

На 16-й хвилині вже П’ятов у падінні накрив м’яч на ближній стійці після атаки «Динамо» лівим флангом. Іще через шість хвилин Пантич чудовою передачею розрізав захисні редути донецької команди, але Ярмоленко пробив точнісінько в руки голкіперу. В цілому перший тайм проходив на помірних швидкостях. «Шахтар» та «Динамо» в академічному темпі чергувалися атаками, проте до реальної гостроти справа не доходила. Обидва фіналісти розуміли ціну помилки в такому принциповому протистоянні і не йшли на невиправданий ризик. Ближче до перерви команда Фонсеки взяла м’яч під контроль, утім, позиційні атаки «Шахтаря» не становили особливих труднощів для киян. Із гравців у ці хвилини відзначався Тайсон, ось тільки спритні проходи бразильця до динамівських володінь не знаходили належної підтримки партнерів. Київські вболівальники, присутні на трибунах, вибухнули емоціями на останній хвилині першого тайму, коли Гармаш майже через півполя протягнув м’яч по центру, віддав передачу під удар Ярмоленку, та Андрій, уже обігравши воротаря, не влучив у ворота.

Столичний клуб виявився настирливим і на початку другої половини зустрічі. Зокрема, Ярмоленко у фірмовому стилі звільнився від опіки свого візаві і, змістившись у центр, пробив по воротах — П’ятов удало вибрав позицію і став на заваді. «Шахтар» відповів не менш гостро: Ісмаїлі прострілив до воротарського майданчика, а Коваленку не вистачило сантиметрів, аби завдати влучного удару по воротах Коваля.

Розв’язка настала на 80-й хвилині, коли Марлос у найкращих традиціях «баварця» Роббена змістився з правого флангу до центру і невідпорним ударом із-за меж штрафного влучив у ліву «дев’ятку». Динамівцям уже нічого було втрачати, тому на останню десятихвилинку тренер кинув у гру Циганкова замість Кадара. «Шахтар», навпаки, зосередився на збереженні мінімальної переваги, тож замість Коваленка на поле вийшов Малишев. Попри усі намагання киян уникнути поразки «Шахтарю» вдалося надійно відіграти вирішальні хвилини і здобути перемогу у фінальному матчі. Донецька команда залишила Кубок України у себе (поклавши туди золоті медалі національної першості), який, до речі, став для гірників одинадцятим за історію їхніх виступів на кубковому турнірі. До речі, стільки ж кубкових здобутків і в київського «Динамо».