П’ятниця, 19 травня 2017 року № 38 (19483)
http://silskivisti.kiev.ua/19483/print.php?n=35566

  • Кримінал

Дволикі януси злочинного світу

Володимир ЖУРАВЕЛЬ.

Працівники управління протидії наркозлочинності Головного управління Національної поліції в Черкаській області за результатами відпрацювання оперативної інформації разом зі слідчими місцевої прокуратури затримали злочинну групу з шести осіб, яка організувала на території Черкас і району виготовлення та збут небезпечних психотропних речовин — амфетаміну та марихуани.

ЗАПОЧАТКУВАВ незаконний бізнес 35-річний мешканець обласного центру. Наркотики великими партіями він постачав довіреним особам, а ті своєю чергою передавали їх кожен певній групі реалізаторів. Класична схема діяла впродовж тривалого часу, адже проти­правну діяльність наркоторговці ретельно конспірували: вели прихований спосіб життя, видаючи себе в буденному житті за звичайних громадян, дехто для прикриття, аби сторонні не надто цікавилися джерелами досить пристойних статків, удавав, ніби займається тим чи іншим видом підприємництва.

За результатами проведених санкціонованих обшуків домоволодінь і транспортних засобів членів злочинного угруповання вилучено вогнепальну й холодну зброю, чималу суму готівки, 139 розфасованих доз амфетаміну та 150 пакетиків готової до вживання марихуани. Тривають додаткові оперативно-розшукові заходи та слідчі дії з метою встановити всіх учасників розгалуженої мережі та інші місця можливого зберігання дурман-зілля. А про масштаби діяльності й прибутки цього провінційного наркокартелю свідчить хоча б те, що в особистому користуванні затримані мали зароблені «непосильною» працею автівки престижних марок — «Aуді А6», «Meрседес-Бенц», найскромніший же катався на «Oпелі» останньої моделі.

Як повідомили у секторі комунікації поліцейського відомства, слідчим управлінням ГУНП області відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3-ю статті 307-ї Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). Її санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від восьми до 12 років із конфіскацією майна.