|
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
| ||||||||
|
| Версія для друку До списку статтей Галушок хочете?
ГАЛУШКИ — одна зі страв, що робить упізнаваною українську національну кухню. Втім, нині вони не такі вже й популярні. Та були часи, коли їх готували майже щодня. На відміну від вареників галушки не мають начинки. Подавали їх зі шкварками та сметаною, а у піст — з підсмаженою цибулею. Також часто готували суп із галушками. Один із різновидів галушок — палюшки. До тіста на палюшки ще додають варену товчену картоплю, домашній сир та яйця — виходять такі собі ліниві вареники. Затірка — варіація приготування галушок. Підсолене пшеничне тісто розтирають із борошном до утворення маленьких кульок. Відварюють у м’ясному бульйоні або у молоці доти, доки кульки не спливуть на поверхню. Страву подають разом із рідиною, в якій вона варилася. Затірка має вигляд густого супу. Присмачують наїдок вершковим маслом, шкварками зі смаженою цибулею або «битою» олією (з льону чи конопель). Сьогодні цією стравою можна посмакувати хіба що на Полтавщині. До речі, у Полтаві є пам’ятник Галушці. Він вважається одним із символів міста та уособленням добробуту й щедрості. Пам’ятний знак полтавській галушці — це величезна миска з сімнадцятьма бетонними галушками на постаменті, прикрашеному традиційним національним рушником. Пам’ятник відкрили 1 квітня 2006 року, і приурочили цю подію до дня народження Миколи Гоголя, який згадував у своїх творах українські галушки. Спробуйте приготувати один із різновидів галушок — затірку. Інгредієнти: дві склянки борошна, одне яйце, столова ложка масла, три склянки молока, чайна ложка солі. У просіяне борошно вбити яйце, додати сіль, масло й кілька ложок води. Добре перемішати й «затерти» руками до появи окремих шматочків тіста. В іншому посуді скип’ятити молоко, розведене навпіл водою. Вкинути в нього затірку й варити кілька хвилин. Посолити й присмачити спеціями. Версія для друку До списку статтей | У НАСТУПНІЙ добірці ми продовжимо розповідь про найнебезпечніших шкідників городини. Певно, не раз господарям доводилося бачити, що у цибулі дочасно починає сохнути листя й урешті вона гине. Значить, «потрудилася» цибульна муха. Що треба терміново зробити, аби порятувати принаймні не уражені поки що рослини? Головне — не допустити перетворення личинок, що знаходяться у ґрунті, на нових мух. Не відкладайте заходи на потім, бо основної шкоди завдає саме перше, весняне, покоління мухи. А на пасльонові культури чатує інша напасть — фітофтора. Чи не найбільша помилка городників полягає в тому, що вони починають діяти, вже коли хвороба себе проявила. І застосовують профілактичні препарати, скажімо, бордоську рідину. Тим часом потрібні радикальніші засоби... В іншому матеріалі спробуємо розібратись, чому в корови падає жирність молока, і дати відповідні поради. Зокрема, щодо годівлі, умов утримання, а ще — хоч, може, це здасться смішним деяким недбайливцям, — режиму та поводження з твариною. Аякже, корівка — істота дуже розумна і, можна сказати, вразлива: погано реагує на грубі слова та лайку.
|