|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
Конституційне перезавантаженняМОЛДОВА. Президент Ігор Додон ініціює розробку нової конституції. Докладніше...Альянс розгортає підрозділиУ ЛАТВІЇ почав діяти батальйон НАТО. Докладніше...М’який переворотСАУДІВСЬКА АРАВІЯ. Король змінив спадкоємця престолу. Докладніше...Запобігли терактуБЕЛЬГІЯ. У місті Намюр оголосили евакуацію у приміщенні вокзалу. Докладніше...Урядова ротація і гендерна рівністьУ ФРАНЦІЇ оголосили новий склад уряду. Докладніше...Сучасні варвариІРАК. Бойовики «Ісламської держави» підірвали головну мечеть Мосула. Докладніше...Новий дизайн шенгенських візЄВРОСОЮЗ. Рада ЄС ухвалила постанову про оновлення візових наклейок. Докладніше... |
Версія для друку На головну
Буркун лікарський Василь РЯБЧУК, доктор сільськогосподарських наук. ЦЕ ДВОРІЧНА трав’яниста рослина заввишки 30-100 см. Має дрібні жовті зібрані у китиці квітки. Цвіте у червні—серпні. Росте на лісових галявинах, узліссях, на схилах балок, біля доріг та канав, на парових полях, серед зернових культур, як бур’ян у садах. У народі рослину ще називають варгун, ворчун, борконь, липка, модрик. Крім буркуну лікарського, в Україні росте буркун білий, буркун високий і буркун зубчастий. Цілителі здебільшого заготовляють буркун лікарський. У траві рослини містяться кумарин, мелілотін, глікозид мелілотозид, похідні пурину, жироподібні речовини, білок, ефірні олії, аскорбінова кислота, каротин, вітамін С тощо. У надземній її частині — зола й 17 макро- і мікроелементів: калій, кальцій, магній, залізо, марганець, мідь, цинк та інші. Біологічна активність рослини залежить від наявного в ній кумарину. Буркун застосовували у лікуванні давньоримський лікар Діоскорид, перський учений-енциклопедист Авіценна та інші. Нині препарати з буркуну популярні в Індії, Китаї, Німеччині, Австрії, Франції, Болгарії. У перекладі з латини назва цієї рослини — медова конюшина. Для виготовлення лікарських засобів використовують верхівки і бокові пагони, зібрані під час цвітіння, а також квітки й коріння. Сушать траву під навісами, на горищах, у сушарнях за температури не більш як 40ОС. Термін придатності сировини — два роки. Висушена трава має кумариновий (свіжого сіна) запах, на смак солодкувато-гірка. Відвар. 1. Склянкою води заливають 10 г подрібненої трави буркуну, кип’ятять півгодини на слабкому вогні, проціджують. Приймають по столовій ложці тричі на день при гострих респіраторних захворюваннях, бронхітах, безсонні, хворобах печінки. 2. Дві столові ложки подрібненої трави заливають 200 мл окропу, нагрівають на водяній бані 15 хвилин, охолоджують, проціджують. П’ють по половині-третині склянки два-три рази на день до їди як відхаркувальний та протизапальний засіб. 3. Суміш квіток лаванди колоскової, трави буркуну лікарського, трави материнки звичайної та насіння гірчиці (все по 30 г) заливають 700 мл винного оцту, варять 15 хвилин, проціджують. Застосовують для розтирань при паралічі кінцівок. 4. Збір трави буркуну та первоцвіту весняного і суцвіть (шишок) хмелю звичайного (все по чайній ложці) варять п’ять хвилин у 300 мл води. Вживають по 100 мл тричі на день до їди при головних болях. 5. Дві столові ложки суміші із трави ломиносу лозяного (народна назва — бородавник або лозинка), м’яти перцевої, буркуну лікарського, васильків справжніх і суцвіть (шишок) хмелю звичайного (по 50 г) заливають 500 мл води, кип’ятять 10 хвилин. Приймають тричі на день по 75 мл до їди при першому інсульті. 6. По три столові ложки коріння калачиків лісових (мальви лісової) і лопуха справжнього варять 20 хвилин у 1,6 л води, затим додають чотири ложки суміші із трави буркуну лікарського і герані робертової (по 80 г), листя меліси лікарської (60 г), первоцвіту весняного (40 г); варять іще 10 хвилин. П’ють по столовій ложці тричі на день до їди при атрофії зорового нерва. 7. Столову ложку суміші (трава полину звичайного, звіробою звичайного, кропиви собачої, квітки глоду, кореневище валеріани лікарської — порівну) заливають склянкою окропу, кип’ятять три хвилини, настоюють, проціджують. Уживають двічі на день по півсклянки до їди при тахікардії (прискорення серцевих скорочень). 8. Півкілограма суміші (кореневище аїру тростинового, листя м’яти перцевої й ожини сизої, квітки лаванди колоскової, шишкоягоди ялівцю звичайного — порівну) варять 10 хвилин у трьох літрах води. Відвар застосовують для ванн, які приймають по півгодини двічі на тиждень при ожирінні та огрядності. Напар. 1. Столову ложку суміші із квітів буркуну, підбілу звичайного, трави золототисячнику малого (1:1:1) заливають склянкою окропу, настоюють 10 хвилин. П’ють по третині склянки шість разів на день протягом трьох-чотирьох тижнів при захворюванні яєчників. 2. Столову ложку трави заливають 300 мл окропу, настоюють дві години, проціджують. Приймають по півсклянки тричі на день при фурункулах, герпесі, тріщинах заднього проходу. 3. Дві столові ложки трави заливають 500 мл окропу, настоюють 20 хвилин. Застосовують для компресів або примочок при фурункулах, тріщинах заднього проходу, опуханні суглобів, спричинених ревматизмом, при наривах, що не дозрівають. При болях у суглобах на 10-15 хвилин прикладають лляні мішечки з розпареною травою. Курс лікування — 10 днів. 4. Дві столові ложки подрібненої на порошок трави буркуну заливають двома склянками окропу, настоюють дві години. Приймають по 70 мл п’ять разів на день як заспокійливий засіб. 5. Дві чайні ложки трави буркуну заливають 400 мл перевареної води кімнатної температури, настоюють шість-вісім годин, проціджують. П’ють по півсклянки на день для зниження артеріального тиску й підвищення рівня лейкоцитів у крові у хворих на променеву хворобу. 6. По столовій ложці трави буркуну й квіток ромашки лікарської заливають склянкою окропу, настоюють п’ять-шість годин, охолоджують, проціджують. Застосовують для примочок при люмбаго (гострий біль у поперековій ділянці). 7. Столову ложку суміші із трави меліси лікарської, листя м’яти перцевої, суцвіть (шишок) хмелю звичайного та коренів буркуну лікарського (по 15 г) заливають склянкою окропу, настоюють у теплому місці 10-15 хвилин, проціджують. Уживають по склянці двічі на день до їди при епілепсії. 8. Густим напаром буркуну (півсклянки сухої трави заливають окропом, настоюють п’ять-шість хвилин) змочують рушник, обмотують груди, прикривають легкою шерстяною хустиною. Через дві години процедуру повторюють. Мастит (запалення молочної залози у породіллі) виліковують за один-два дні, якщо змінювати компреси кожні дві години й змащувати всі затвердіння прополісною маззю. 9. Столову ложку подрібненої трави буркуну заливають склянкою холодної перевареної води, настоюють три-чотири години. П’ють по третині склянки впродовж дня для посилення лактації (утворення й виділення молока молочною залозою). Макуху застосовують як компрес для зняття запалення при маститі. 10. Чайну ложку трави буркуну заливають склянкою перевареної води кімнатної температури, настоюють дві години, проціджують. Приймають по половині-третині склянки два-три рази на день до їди при метеоризмі (здуття живота від скупчення газів у кишківнику). Настоянка. 1. Півлітра горілки заливають 100 г трави. Настоюють два тижні, проціджують. Уживають по 15-20 крапель тричі на день до їди, запиваючи водою. Помічні при безплідді, порушеннях гормонального фону, мігрені. 2. Подрібнену траву буркуну заливають горілкою (1:1), настоюють два тижні, проціджують. Настоянкою розтирають скроні при головних болях. Мазь. 1. Квітки буркуну заливають олією (1:10), настоюють тиждень, проціджують. Змащують ушкоджені ділянки для «визрівання» (наривання) фурункулів. 2. Дві столові ложки квіток буркуну перетирають на порошок, перемішують із 50 г вазеліну. Мазь застосовують при лікуванні фурункулів, карбункулів, гнійних ран. 3. Три столові ложки вершкового масла ретельно перемішують із попередньо перетертими 50-60 г свіжих квіток буркуну. Мазь помічна при наривах, вона добре видаляє запалення. Салати вітамінні. 1. Складники: картопля — 200 г, молоде листя буркуну — 25 г, цибуля зелена — 25 г, олія або сметана — 20 г. Відварену картоплю нарізують шматочками, посипають подрібненою цибулею і буркуном. 2. Складники: молоде листя буркуну — 25 г, огірки — 50 г, цибуля зелена — 25 г, чверть курячого яйця, сметана або майонез — 20 г. Тонко порізані свіжі огірки посипають подрібненою цибулею і буркуном, прикрашають шматочками яйця, заправляють сметаною чи майонезом. Мед буркуновий. З одного гектара бджоли збирають по 300-800 кг прозорого світло-бурштинового забарвлення ароматного меду. Буркуновий мед чинить болезаспокійливий, спазмолітичний та сечогінний уплив. Його застосовують при запаленні дихальних шляхів, гіпертонії, головних болях, запамороченнях. Недарма бджолярі розводять буркун поблизу пасік. Протипоказання. У дозах, що перевищують рекомендовані, препарати буркуну пригнічують нервову систему, негативно діють на мускулатуру. Рослина протипоказана людям зі зниженим згортанням крові, захворюваннями нирок, у період вагітності, при внутрішніх кровотечах. Перед застосуванням засобів із буркуну порадьтеся з лікарем. Версія для друку На головну |
Уряд знову «рятує»ЧитатиВони працюютьЧитатиЧи керуватиме варяг і далі?ЧитатиАгресор нарощує присутністьЧитатиПіти у відставку не так легкоЧитатиСкільки біженців?ЧитатиПодатківці працюють справноЧитатиПлатять добровільноЧитатиНаша птиця вже здороваЧитати |