Архів
П’ятниця,
14 липня 2017 року

№ 54 (19499)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гніздо для курки-несучки

«Як облаштувати гніздо для несучок, щоб вони не клювали яйця?» — запитує Євгенія Мальченко із Маловисківського району Кіровоградщини.

ЗУСТРІЧАЄТЬСЯ таке у курей — можуть розкльовувати яйця після того як знеслися. Це зумовлене нестачею кальцію в раціоні. Тому слід насамперед забезпечити курям повноцінну годівлю.

Якщо ви піймали курку на тому, що вона знищує яйця, то не обов’язково відразу пускати її на суп. Винайдено ряд конструкцій гнізд, які дають змогу автоматично збирати яйця відразу після того, як їх знесли кури. Несучки просто не встигнуть їх склювати.

В основі всіх конструкцій гнізд один і той же принцип. Пропонуємо найпростіший варіант. Візьміть картонний ящик і посередині стінки, яка служитиме дном, зробіть отвір діаметром не більш як 10 сантиметрів, покладіть туди сіно, солому, різнотрав’я або той матеріал, яким зазвичай устеляєте гніздо. Ящик розташуйте під невеликим кутом, а під ним помістіть піддон і жолобок, по якому яйця скочуватимуться в місце, не доступне для курей. Жолобок найліпше зробити з м’якого матеріалу, наприклад пінопласту або тканини, — це дозволить уникнути бою яєць. На дно яйцезбірника також покладіть м’який матеріал.

Коли курка знесе яйце, воно провалюється в отвір і по жолобку скочується у піддон. Така система зручна не лише тим, що несучки не будуть ласувати власною «продукцією». Чим рідше ви з’являтиметеся в курнику, тим вільніше почуватиметься птиця.

До речі, для несучки важливе місце, де розташоване гніздо.

Зазвичай курка, перед тим як знести яйце, усамітнюється. Якщо відсутнє зручне гніздо, вона може сховатися десь у кущах у затишному куточку і там облаштувати його собі. Тому місце для розташування гнізда має бути в міру темне, сухе і тепле. Звісно, на сідалі в прохідній частині курника жодна курка нестися не буде.

Версія для друку          До списку статтей

ЛІТО — у розпалі, а з ним і непочате поле роботи на обійсті. Адже відомо: кому влітку холод, тому взимку голод. Наш куточок завжди прагне йти у ногу з часом. От і в наступному намагатимемося підібрати найактуальніші замітки, сподіваємося, що декотрі з них стануть вам у пригоді. Зокрема, поділимося секретами висаджування і догляду моркви, щоб восени зібрати коренеплоди цілі, а не розтріскані.

А яка українська господа обходиться взимку без огірочків: солених-квашених-маринованих? Та от біда — щойно почали плодоносити, а батоги вже жовтіють, хоч видимих причин, вважають деякі господарі, немає. Та все ж причини є, і ми спробуємо в них детально розібратись. Це, приміром, можуть бути і шкідники, і надлишкова волога, і грибкові захворювання, і нестача світла чи поживних речовин тощо.

Дехто вважає, що обрізування плодових дерев слід виконувати напровесні або ж восени. А от досвідчені садівники радять обрізати абрикоси через два тижні після закінчення плодоношення, тобто влітку.

А ще поділимося рецептами смачнющого й запашного варення із зелених горіхів. Буде чим ласувати малечі взимку та пригощати гостей за чаюванням. До нових зустрічей!

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове