Архів
П’ятниця,
14 липня 2017 року

№ 54 (19499)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Компромісне обрання

ОБСЄ. Новим Генеральним секретарем організації обрано Томаса Гремінгера.

Докладніше...
Домовлятися нелегко

ШВЕЙЦАРІЯ. У Женеві розпочався черговий раунд переговорів щодо врегулювання конфлікту в Сирії.

Докладніше...
Згадали про світові правила

РОСІЯ заявила про саботаж «Північного потоку-2» у Європі.

Докладніше...
Історичні камені спотикання

ПОЛЬЩА. Вперше на державному рівні вшановано пам’ять жертв Волинської трагедії.

Докладніше...
Принципова позиція

КАТАР. Чотири арабські держави подовжили санкції проти цієї країни.

Докладніше...
Повзуча агресія

ГРУЗІЯ. РФ удалася до нової територіальної провокації.

Докладніше...
Лютує холера

ЄМЕН. Кількість загиблих внаслідок епідемії холери сягнула двох тисяч осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Агрохолдинги гублять довкілля

Лариса САЙ-БОДНАР.

Колаж Анатолія Кізлова.

На ТОВ «Вінницька птахофабрика», що належить до потужного агрохолдингу ПАТ «Миронівський хлібо­продукт» і реалізує продукцію під торговою маркою «Наша ряба», кількість поголів’я у десятки разів перевищує допустимі санітарні норми. Відходи цих курників обертаються для довкілля екологічним лихом…

Убити двох зайців

НЕЩОДАВНО агрохолдинг оголосив про наміри побудувати на Вінниччині біогазовий завод. І взявся до роботи. Та так стрімко, що забув запитати дозволу на забудову в усіх членів громади, на землях якої розпочалося будівництво, — отримав згоду лише від мешканців одного села. Така амнезія трапляється у вінницьких птахівників не вперше. «Лікувати» її доводиться в судах.

Нині саме починає набирати обертів судова тяганина щодо недопущення будівництва Вінницькою птахофабрикою на території Заозерненської громади, що у Тульчинському районі, нових пташників, адже навіть у тих, що вже діють, кількість поголів’я у десятки разів перевищує допустимі норми. Про це «Сільські вісті» вже писали у №46 від 16 червня цього року. І ось нова забудова. З одного боку, ідея заслуговує на похвалу, адже це й справді чи не єдиний шлях розв’язання проблеми, а з іншого…

Розмови про появу заводу із виробництва біогазу з біомаси рослинного та тваринного походження точаться вже протягом кількох останніх років. Такий завод, звісно, конче потрібен регіону, що має величезну кількість птахофабрик, відходи з яких накопичуються на полях, що обертається шкодою для здоров’я мешканців сусідніх з птахофермами сіл.

Проект не простий, а золотий — вартістю 25 мільйонів євро. Підприємство буде одним із найбільших у Європі!

Розділяй і будуй

НА ГРОМАДСЬКІ слухання — один із основних етапів перед реалізацією масштабного будівництва — забудовники не покликали заозерненців, а лише мешканців села Василівці. Мовляв, саме безпосередньо поруч їхнього села, на відстані до кілометра, буде зведено завод. І отримали згоду. Така відстань мала б насторожити селян. Адже вони вже на власній шкурі переконалися, як то жити у сусідстві з курятниками. Та на зібранні директор ВП «Птахофабрика «Вінницький бройлер» Ігор Лещенко запевнив, що біогазовий комплекс на 100% вирішуватиме екологічні питання — утилізацію курячого посліду та стічних вод. А сам процес налагодять таким чином, що неприємного запаху не буде. Курячий послід припинять вивозити на поля. Й похвалився тим, що виробництво буде практично безвідходне, адже підприємство вироблятиме безпечні та якісні органічні добрива.

Представники ГО «Національний екологічний центр України», запрошені на громадські слухання до Василівки, вітали наміри і прагнення підприємців сприяти розвиткові відновлювальних джерел енергії. «Ми хотіли б бачити біогазові заводи на всіх промислових та тваринницьких комплексах», — зазначила експерт НЕЦУ Анна Даниляк. І водночас вказала на значні недоліки. Еколог звернула увагу на тонкощі, в яких селяни не розуміються. Зокрема, зауважила, що завод проектованою потужністю 10 МВт є об’єктом екологічної небезпеки і потребує проходження всіх необхідних експертиз. Окрім того, не зазначено термін зберігання накопиченої сировини на майданчиках та не розраховано викиди. Кількість робочих місць (30) є необґрунтованою та завищеною. Санітарно-захисна зона зберігання посліду має бути не менш як 500 м, а не 300, як зазначено в проекті, так само — 500 м — біологічних ставків замість указаних 200. У заяві про наслідки зазначені одночасно 12 та 15 га, необхідних для будівництва. Дані у кресленні щодо площі озеленення, щільності забудови, коефіцієнта використання території відрізняються від тих, що у пояснювальній записці.

Представники компанії запевнили, що у доопрацьованій документації зауваження будуть частково враховані, проте Національний екологічний центр України досі не отримав офіційної відповіді на зауваження, як і оновлених документів з унесеними правками.

А тим часом будівництво комплексу набирає обертів. І поки люди смакуватимуть цукерку, подану їм птахівниками в гарній обгортці, не відчуваючи її гіркоти, вона може встигнути отруїти організм.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Увага — дорогам
Читати
На шляху до енергонезалежності
Читати
Із «безвізом» подорожувати простіше
Читати
Не порушуйте правила
Читати
Привиди новітньої війни
Читати
Завод зазнає труднощів
Читати
Житло для військових
Читати
Малодієві інструменти
Читати
Контроль за громадянами країни-агресора
Читати
На гачку в НАБУ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове