П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36110

  • У Верховній Раді

Втрачена репутація

Марина ТІШКОВА.

Підійшов до завершення черговий політичний сезон. На останній у шостій сесії пленарний тиждень покладали великі очікування, зокрема щодо розгляду проектів пенсійної та медичної реформ, подейкували, навіть може з’явитися в порядку денному резонансний законопроект щодо деокупації Донбасу. Однак перші два дні увагу депутатів захопили зовсім інші питання. Загалом за два пленарні дні розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено три закони.

ПІД ЧАС двотижневої перерви парламентське життя не те що не стихало, як це традиційно буває, а навпаки — вирувало на повну.

Першу частину умовно можна назвати «пристрастями за НАТО». Нагадаємо, змінами до законодавства, ухваленими 8 червня і вже підписаними Президентом П. Порошенком, інтеграцію України до Північноатлантичного альянсу повернуто до першочергових стратегічних пріоритетів. 3 липня минула 20-та річниця підписання Хартії про особливе партнерство між нашою державою та Організацією Північноатлантичного договору, і цій події було присвячено урочисте засідання. А цього понеділка вперше за історію в Українському парламенті виступив Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, який задекларував підтримку організацією непорушності суверенітету нашої держави та водночас наголосив: двері НАТО відчинені, але країна, котра хоче стати його членом, повинна проводити реформи.

Друга частина — це сага про позбавлення недоторканності п’яти народних депутатів за поданнями Генпрокуратури: Є. Дейдея (фракція «Народного фронту», звинувачений у незаконному збагаченні), О. Довгого (група «Воля народу», інкриміновано зловживання службовим становищем), А. Лозового (фракція Радикальної партії, ухиляння від сплати податків) та М. Полякова і Б. Розенблата (члени «Народного фронту» і БПП, «бурштинова справа»). Цілісінький тиждень у регламентному комітеті точилися гарячі дискусії між його членами і опальними обранцями, з одного боку, та представниками прокуратури — з другого, втім, пробити щит депутатської кругової поруки під головуванням в. о. регламентного комітету П. Пинзеника (за інформацією ЗМІ, він сам може потрапити під приціл правоохоронців, адже кошти, вказані у його декларації, суттєво перевищують його доходи) останнім не вдалося: чотири з п’яти подань було визнано необґрунтованими. Кульмінацію і розв’язку, тобто власне розгляд відповідних проектів постанов у сесійній залі, запланували на вівторок. Утім, прибережемо інтригу на потім.

Поки очікували прибуття в сесійну залу генпрокурора Ю. Луценка, зі змінним успіхом намагалися вести законотворчу роботу. Вдалося ухвалити зміни до Закону «Про вищу освіту», за якими фіксоване державне замовлення, встановлене для евакуйованих із окупованих територій ВНЗ, поширили і на ті навчальні заклади, що розташовані поблизу лінії зіткнення. Це, як наголошують у профільному комітеті, підтримає виші і допоможе залучити до навчання в них більше абітурієнтів з ОРДЛО.

Два закони спрямовані на відновлення накопичувального статусу Державного фонду поводження з радіоактивними відходами, створеного 2009 року. Це дасть можливість продовжити будівництво об’єктів поводження з радіоактивними відходами, працювати з міжнародними партнерами, залучати донорські кошти, підтримувати екологічно безпечний стан у зоні відчуження і безумовного відселення і належний стан енергоблоків та об’єктів укриття Чорнобильської атомної електростанції тощо.

Із прибуттям генпрокурора настали, власне, кульмінація і розв’язка саги у стилі «чорної» комедії абсурду. Ні депутати, ні Ю. Луценко не гребували словесними засобами, намагаючись довести свою правоту й урешті довівши атмосферу в сесійній залі до рівня базарної сварки... У підсумку після багатогодинних суперечок і навіть відвертого глузування народних обранців з правоохоронної системи, котрі затягнулися аж до о пів на дев’яту вечора, політичні «карти» лягли таким чином: Є. Дейдей та А. Лозовой можуть спати спокійно, а от О. Довгий, М. Поляков та Б. Розенблат (останнього «за власним бажанням» оперативно виключили з фракції — вочевидь, як покарання за те, що кинув тінь на політсилу) уже імунітету не мають. Загалом експерти оцінили події вечора вівторка таким чином: під час прийняття рішень народні обранці керувалися особистісними та емоційними факторами, остаточно втративши репутацію. На жаль, депутатський імунітет іще довго залишатиметься маніпулятивним інструментом.

Пленарної середи ратифіковано кілька міжнародних угод у правоохоронній сфері. Детальніше про підсумки останнього пленарного тижня — в наступному номері.

Пленарного четверга під стінами ВР було надзвичайно гаряче: там зібралися кількасот активістів. Усі вони вимагали скасувати депутатську недоторканність та провести дострокові парламентські вибори, тримали в руках плакати з гаслами «Останнє літо цієї Ради: скасування недоторканності, новий закон про вибори, дострокові вибори в парламент», «Україну захищають герої, корупціонери грабують — це зрадники», «Нехай бій наш буде перемогою, а перемога — помстою».

Кілька протестувальників почали кидати димові шашки просто на проїжджу частину вулиці Грушевського перед будівлею парламенту. Через це дорожній рух на зазначеній ділянці певний час був ускладнений, але невдовзі поліція стабілізувала ситуацію. Охорону Верховної Ради посилили.

Та на цьому інциденти не вичерпалися. Дізнавшись, що депутати відмовилися продовжувати роботу сесії до вересня, активісти заблокували виїзди, зокрема із внутрішнього двору парламенту. Поліція намагалася прибрати поставлені на шляху автомобілі, зчинилися сутички, правоохоронці застосували сльозогінний газ. На час верстки номера газети інформація про потерпілих не надходила.