П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36118

  • На зв’язку — Запоріжжя

На полі — гаряча пора

Ганна КЛІКОВКА.

В АГРАРНИХ господарствах краю гаряча пора у прямому сенсі — хлібороби під палючим сонцем збирають урожай. Жнива тривають у Кам’янсько-Дніпровському, Приазовському, Якимівському та інших районах, де повним ходом іде збір ярих зернових та зернобобових культур. На полях області працює майже дві з половиною тисячі власних одиниць техніки агропідприємств та 50 залучених зернозбиральних комбайнів.

Уже зібрано перші 755 тонн озимого ячменю на площі 749 гектарів за середньої врожайності 26,4 центнера з гектара, 457 тонн ярого ячменю на 140 гектарах (32,6 ц/га) та 287 тонн гороху зі 106 гектарів (27,1 ц/га). Загалом посівна площа ранніх зернових та зернобобових культур під урожай поточного року становить 857 тисяч гектарів.

Агрометеорологічні умови протягом останніх двох декад були малосприятливі для вегетації всіх сільгоспкультур та завершення вегетації озимих і ранніх ярих зернових культур — сонце нещадне, а опади, радше, примарні.

Бойова слава і пам’ять поколінь

ВІДБУЛОСЯ урочисте відкриття Музею бойової слави 55-ї окремої артилерійської бригади. У церемонії взяли участь представники обласної, міської та районної влади, духовенство, волонтери, командування та особовий склад бригади. В музеї представлені експозиції, присвячені Другій світовій війні, та матеріали сучасності, які відображають участь військовослужбовців бригади у бойових діях на Сході України, — картини, військове спорядження, особисті речі та фотографії військовиків різних поколінь, які служили в артилерійській бригаді.

Як повідомив командир 55-ї окремої артилерійської бригади полковник Сергій Брусов, дата відкриття музею обрана не випадково: 95 років тому народився видатний запоріжець, заступник командувача ракетних військ і артилерії Головного командування Сухопутних військ Збройних сил України, генерал-полковник Василь Петров, ім’я якого носить бригада з 2010 року.

Чимало світлин у новоствореному музеї позначені чорними стрічками: в зоні проведення АТО загинули 28 осіб зведеного батальйону, 11 військовослужбовців 55-ї артбригади, іще один боєць залишається зниклим безвісти.

«Швидка» під контролем

ЗАПОРІЗЬКА область четвертою в Україні (після Києва, Харкова і Дніпра) долучилася до новітніх технологій організації надання невідкладної медичної допомоги — тут відкрили сучасний диспетчерський пункт управління станції «швидкої». Центр оснащений необхідним обладнанням, яке дає змогу диспетчеру не просто прийняти виклик, а й відстежувати на екрані монітора, де перебуває постраждалий, на якій відстані від нього найближча бригада медиків. Це допоможе скоротити час від виклику до надання необхідної допомоги пацієнтам.

Центр обслуговуватиме Запоріжжя та населені пункти Запорізького району, згодом до мережі приєднається Вільнянськ і решта територій регіону. Новий єдиний диспетчерський центр дозволить керувати всіма 154 бригадами служби екстреної медичної допомоги краю, які обслуговують щороку в середньому 500 тисяч викликів.

Навіщо йому було те горе?

ВІД СУМНОЗВІСНОЇ пожежі на артилерійських складах у селі Новобогданівка Мелітопольського району минуло понад 13 років, та вибухи, які лунають час од часу, не дають селянам забути про страхіття. Ось і нещодавно в одному з обійсть потужно рвонуло. На місце події виїздили слідчо-оперативна група, фахівці-вибухотехніки та рятувальники. Як з’ясувалося, 40-літній чоловік у сараї з допомогою болгарки взявся розбирати артилерійський снаряд. Той розірвався у нього в руках. Постраждалого з тяжкими травмами медики «швидкої» доправили до місцевої лікарні. Під час огляду господарських приміщень поліцейські виявили гранату Ф-1 без запалу, дев’ять частин артилерійських снарядів та підривачі, які вибухотехніки згодом знешкодили. Про те, звідки у новобогданівця такі «скарби», поліція дізнається під час досудового розслідування.

Як же дитині без книжки

ПІД ЧАС літніх канікул обласна бібліотека для дітей «Юний читач» пропонує дітворі цікаве дозвілля в рамках власних проектів «Академія літніх наук» та «Калейдоскоп розваг улітку». Протягом червня — традиційного місяця роботи шкільних таборів відпочинку — бібліотека проводила розважальні заходи в своїх стінах для молодших школярів з таборів гімназії №50 та ліцею №62, а також виїжджала до дітлахів Широківської об’єднаної територіальної громади, відвідавши Петрополь, Лукашеве, Широке, Августинівку, Володимирівське та Відрадне.

Діти, які в оздоровчих закладах були тимчасово відлучені від комп’ютерів, не могли відірватися від книжок. Бібліотечні заходи супроводжувалися представленням новеньких видань сучасних українських дитячих письменників, української та світової класики, адже комунальна бібліотека має найбільше в області зібрання дитячої літератури, яке постійно поповнюється новими надходженнями.

Хортиця не перестає дивувати

НА ЛЕГЕНДАРНОМУ острові Хортиця для туристів відкрили святилище, що датується IV-ІІІ тисячоліттям до н.е. Співробітники національного заповідника стверджують, що ця споруда з каміння була створена раніше, ніж всесвітньо відомий Стоунхендж.

Кілька років тому співробітник заповідника Дмитро Никоненко випадково натрапив на камені, викладені кількома колами, один із яких був вищий. Таємницю цієї дивовижної знахідки віками приховувала одна з балок острова — Каракайка. Цей пам’ятник епохи бронзи досі перебував у процесі музеєфікації. Тепер про нього розповідатимуть туристам. За словами завідувача відділу Національного заповідника «Хортиця» Сергія Дударенка, на території острова вченими відкритий цілий комплекс подібних святилищ. Скільки ж іще таємниць приховує давня Хортиця?

Ось такий переселенець

ДІДУСЬ із Донбасу, переселившись подалі від воєнної небезпеки, у затишний Більмацький район, вирішив зайнятися «бізнесом» — вирощуванням конопель. Правоохоронці на його присадибній ділянці виявили понад вісім тисяч кущів цього зілля. Тепер 72-річному «фермеру» доведеться відповідати перед законом.