П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36119

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«2014-го я вийшла на пенсію за наявності 37 років страхового стажу. 2016-го для обчислення заробітної плати під час перерахунку пенсії подала довідку з архіву за 60 місяців, в якій є місяці без зазначених сум, оскільки в архіві немає первинних документів. Чи можливий перерахунок пенсії за такою довідкою?»

Наталя КУПРІЯНОВА.

м. Бровари

Київської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 40-ї Закону України «Про загальне обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), у період з 01.01.2016 р. по 14. 04.2016 р. заробітна плата для обчислення пенсії враховувалася за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року за даними системи персоніфікованого обліку.

Статтею 40-ю Закону (у редакції, чинній із 15.04.2016 р.) передбачається обчислення розміру пенсії в тому числі з урахуванням довідки про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв та за умови підтвердження її первинними документами.

Отже, після 15.04.2016 р. особа має право на перерахунок пенсії з урахуванням довідки про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу по 30 червня 2000 року за умови підтвердження її первинними документами. Місяці, в яких суми заробітної плати відсутні, не вилучаються з періоду заробітної плати, а враховуються сумами з нульовим значенням.

 

«Чи можна працювати за сумісництвом медичною сестрою та одночасно отримувати пенсію за вислугу років?»

Ніна ПАВЛЮК.

с. Богданівка

Знам’янського району

Кіровоградської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 26-ї Закону України «Про загальне обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), особа має право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років та за наявності страхового стажу не менш як 15 років.

Згідно з пунктом 3-м статті 45-ї Закону, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що на час переведення з одного виду пенсії на інший є в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Під час переведення з одного виду пенсії на інший застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Отже, під час переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком буде застосовано показник середньої заробітної плати (доходу), що враховувався під час призначення вам пенсії за вислугу років.