П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36120

  • Cкарби рідного краю

Раритети з Дитинця

Віталій НАЗАРЕНКО.

На прадавній території Чернігова — Дитинці — стартували науково-дослідні роботи міської археологічної експедиції під керівництвом кандидата історичних наук Олени Черненко.

ВЖЕ на третій день розкопок археологи виявили залишки печі, складеної з повторно використаної цегли-плінфи кінця ХІІ — початку ХІІІ століть. Олена Черненко припускає, що плінфа спочатку належала одній із давньоруських будівель.

Як стверджують науковці, унікальну давньоруську глинобитну піч застосовували для випалювання вапна. «Її ремонтували щонайменше вісім разів: видно, що господарі були дбайливі, — коментує О. Черненко. — Подібну виробничу споруду часів Київської Русі у Чернігові виявлено вперше, їх узагалі відомо лише декілька. Від печі на висоту до трьох рядів кладки збереглися окремі ділянки двох стін із цегли-плінфи».

Серед інших знахідок — записка з минулого на стінці амфори (графіті), яка, на жаль, повністю не збереглася. Уламки амфор, посуду, пружинні ножиці свідчать про сліди розкоші, у якій жили окремі чернігівчани у ХІІ-ХІV століттях. До цікавинок належить і наконечник піхов меча, ймовірно, ХІ століття. Увагу також привертають сокира та острог для риболовлі.

Після розкопок археологи обіцяють продемонструвати їх на підсумковій прес-конференції.