Архів
П’ятниця,
11 серпня 2017 року

№ 62 (19507)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Їжак у садку

ЦІ ТВАРИНИ в приватних садах зустрічаються досить часто, особливо якщо ділянка розташована недалеко від лісу. Їх приваблюють для житла і облаштування гнізда живоплоти і затишні місця.

Раціон їжаків складається з усіляких комах і їхніх личинок, молюсків, земноводних, дрібних ссавців. Їжаку до вподоби жуки і черв’яки, равлики і слимаки, жаби і змії, ящірки і новонароджені зайчата. Не гребує він пташиними яйцями і пташенятами, що впали з дерева.

Їжаки ловлять і їдять змій (у тому числі отруйних гадюк), розоряють мишачі гнізда. Не бояться і жалких комах — руйнують осині оселі, розташовані в землі, і поїдають їхніх мешканців.

Як виявилося, ця тварина зовсім несприйнятлива до сильних отрут: укуси безлічі ос, бджіл, джмелів і навіть зміїна отрута їй не страшні.

Їжаки не гребують частуванням, демонструючи всеїдність. Вони дуже люблять поласувати молоком, сиром, хлібом, відвареними макаронами, печивом, насінням, горіхами, вареними картоплею і рисом, навіть... сухим котячим кормом.

У регіонах із холодною зимою їжаки намагаються нагуляти до кінця сезону якомога більше жиру, адже взимку сплять і зовсім нічого не їдять.

Безумовно, садівники мають гідно цінувати велику допомогу їжаків у захисті садів від різноманітних шкідників. Адже ці тварини надійно охороняють рослини, знищуючи вночі полчища слимаків та равликів, шкідливих комах. Спритно плюндруючи гнізда мишей, їжаки знищують їхнє велике потомство, чим суттєво впливають на скорочення чисельності та проганяють хвостатих із саду. І хоч часом на їхні гострі зубки потрапляють корисні для саду істоти (жаби, дощові черв’яки, ящірки), все одно користь від присутності їжаків на обійсті набагато більша, ніж шкода від них.

Якщо у вашому саду живуть їжаки, будьте до них прихильні й не наводьте восени на ділянці ідеальний лад. Не обрізайте зів’ялі пишні рослини зі спадаючими пагонами і листям та не вигрібайте до весни опале листя із затишних місцинок, щоб голкасті могли спорудити там собі хатинку для зимівлі.

Версія для друку          До списку статтей

УСІ власники суничних грядок знають, що оптимальні терміни висаджування розеток цієї культури на постійне місце — це серпень і перша половина вересня. Але останніми роками на заваді стає спека: і розетки погано наростають, і пересаджувати садивний матеріал ризиковано... Що робити? Вихід є — придбати пластикові стаканчики і спробувати отримати розсаду із закритою кореневою системою. Наші рекомендації стосуватимуться того, як це зробити. Особливо доцільно застосовувати спосіб при розмноженні нових дорогих сортів, коли маточного матеріалу обмаль.

Якщо ваш перець окупувала попелиця, ще є час порятувати плоди, що в центральних і північних районах ще тільки починають достигати. В основному поведемо мову про народні методи захисту, адже до «хімії» в цю пору треба вдаватись лише в крайньому разі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове