Архів
П’ятниця,
11 серпня 2017 року

№ 62 (19507)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Плям від поту позбутися легко

ОДЯГНУЛИ один раз річ у спеку, добряче спітніли, а потім у неї такий вигляд, що вже наче треба викидати. Не поспішайте з цим. Негарних жовтих плям, які, здається, в’їлися в тканину назавжди, доволі просто позбутися підручними засобами.

Потовиділення саме по собі дуже корисне. З організму виводяться зайва рідина, солі, деякі шкідливі речовини. І не варто захоплюватись широко рекламованими дезодорантами: по-перше, цей засіб забиває пори шкіри, по-друге, буквально «намертво» фіксує піт на одязі. Вода і мило, безсумнівно, найліпший дезодорант. А що ж нам допоможе вивести плями?

Господарське мило. Найпростіший спосіб вивести жовті плями від поту і усунути неприємний запах полягає у своєчасному пранні. Слід негайно запрати плями простим милом, а затим — або у пральну машину, або повторне ручне прання зі зміною води.

Перекис водню. Приготуйте ємність, у якій будете змішувати інгредієнти: 2 ч. ложки харчової соди, 1 ч. ложка мийного засобу для посуду і трохи перекису водню (чверть пляшечки). Можна пропорційно збільшити кількість кожної речовини. Все перемішайте, нанесіть суміш на жовті плями в ділянці пахв та інших. Можна навіть налити цю суміш, щоб як слід промочила тканину. Потріть проблемні зони щіткою для одягу і залиште приблизно на годину, аби добре подіяло. Відтак треба добре випрати речі, й усі сліди від поту зникнуть.

Аспірин. Візьміть кілька таблеток і розітріть їх. Можна подрібнити ножем, а можна загорнути у кілька шарів паперу і розчавити качалкою. Порошок висипте в широку чашку і долийте дещицю води. Перемішайте до утворення кашки і нанесіть її на плями. Хай суміш подіє протягом якогось часу, після чого одяг перемо. Зауважимо, що аспірин позбавляє від негарних слідів на будь-яких речах — і білих, і кольорових.

Сіль і сода. Спробуйте вивести жовті плями, застосувавши суміш із дрібної солі, соди та рідкого мила. Змішайте складники у пропорції, щоб вийшла густа субстанція. Натріть нею забруднені місця і залиште одяг десь на півгодини. В розчині таких речовин навіть можна прополоскати одежину повністю, щоб повернути їй свіжість кольорів.

Версія для друку          До списку статтей

УСІ власники суничних грядок знають, що оптимальні терміни висаджування розеток цієї культури на постійне місце — це серпень і перша половина вересня. Але останніми роками на заваді стає спека: і розетки погано наростають, і пересаджувати садивний матеріал ризиковано... Що робити? Вихід є — придбати пластикові стаканчики і спробувати отримати розсаду із закритою кореневою системою. Наші рекомендації стосуватимуться того, як це зробити. Особливо доцільно застосовувати спосіб при розмноженні нових дорогих сортів, коли маточного матеріалу обмаль.

Якщо ваш перець окупувала попелиця, ще є час порятувати плоди, що в центральних і північних районах ще тільки починають достигати. В основному поведемо мову про народні методи захисту, адже до «хімії» в цю пору треба вдаватись лише в крайньому разі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове