Архів
П’ятниця,
11 серпня 2017 року

№ 62 (19507)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сумні роковини

ГРУЗІЯ. Минуло дев’ять років від дня російського вторгнення до країни.

Докладніше...
На порозі громадянської війни

ВЕНЕСУЕЛА. Контрольований опозицією парламент оголосив конституційну асамблею нелегітимною.

Докладніше...
Гонорова автономія

КИТАЙ. Тайвань готовий захищатися від Китаю у разі необхідності.

Докладніше...
Ракетний удар

СИРІЯ. Армія Башара Асада завдала ракетного удару по передмістю Дамаска.

Докладніше...
Наша людина у космосі

КАНАДА. Одним із двох нових астронавтів країни став українець за походженням.

Докладніше...
Перезавантаження економіки

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відмовляється від нафти як опори економіки.

Докладніше...
Лісові пожежі

МАКЕДОНІЯ. Уряд увів режим надзвичайного стану через масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Під Хрестом Животворним

Антоніна КІЗЛОВА.

Мал. Валентини Протопоп.

На 14 серпня (1 серпня за ст. ст.) випадають три значні християнські свята: Винесення чесних древ Животворного Хреста Господнього, Перший Спас, день старозавітних святих мучеників Маккавеїв і початок Успенського посту («Спасівки»).

Найдавніший празник пов’язаний з ушануванням семи отроків Маккавеїв із матір’ю, престарілого вчителя та їхніх послідовників, котрих закатували в Єрусалимі за віру в Єдиного Бога ще 166 р. до Різдва Христового.

У ІХ ст., коли християнство вже стало державною релігією Візантії, в Константинополі започаткували звичай 14 серпня врочисто виносити на вулицю часточку Чесного Хреста. Учасники ходи, яка тривала аж до Успіння, тобто два тижні, молилися, щоб Господь захистив їх від пошестей і ворогів. Потім святиню покладали на престол Софійського собору.

А ось назва Перший Спас (перед Преображенням і Перенесенням Нерукотворного Образа Ісуса Христа) не прийшла на Русь разом із її хрещенням. Вона склалася після 14 серпня 1164 р., коли Всемилостивому Спасителеві й Пресвятій Діві почали віддавати додаткову шану. Того дня руський князь Андрій Боголюбський і візантійський імператор Мануїл — кожен біля кордонів своєї країни — розбили значно сильніші війська нехристиянських нападників. Під час кожної з битв ікони Христа і Пречистої раптом засяяли так яскраво, що світло неабияк налякало ворогів. Руські воїни тоді взяли з собою Вишгородський образ Богородиці, котрий зберігся донині.

Звісно, богослужіння 14 серпня особливе. Ще на всенощній для загального поклоніння виносять хрест. Під час вранішньої в піснях канону розкривається сенс подій, які відзначає церква, зокрема й подвигу свв. мчч. Маккавеїв. Як і колись у Константинополі, перед літургією й після неї освячують воду. Українці традиційно беруть із собою макові коржики на пам’ять про Маккавеїв, у чиєму найменні колись почули знайоме слово «Маковії», та букети із маківок та різноманітних лікарських трав, квітів. На Житомирщині додавали морквини, кукурудзу, горох, квасолю, кріп. На Черкащини святили вінки з квітів і колосків зі свічкою, на Поділлі — снопи з трав і овочів. Також віряни приносять посвятити цьогорічний мед (пасічникам годиться залишити частину в храмі). Приказка «На Першого Спаса навіть жебрак має скуштувати меду» свідчить про звичай роздавати цього дня щедру милостиню нужденним.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Абонентів під контроль держави?
Читати
Міненерговугілля стереже ціни
Читати
Чекав на заяву — чекай і на друк
Читати
До зірок
Читати
На парад — із братом по нещастю
Читати
Рекорд на «кукурузнику»
Читати
Купайтеся відповідально
Читати
Спочатку зникли, згодом знайшлися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове