П’ятниця, 11 серпня 2017 року № 62 (19507)
http://silskivisti.kiev.ua/19507/print.php?n=36397

  • З приводу

Урядові заяви і реальність

Олена КОЩЕНКО.

Останнім часом із вуст тих, хто стоїть біля державного керма, новини про успіхи країни ллються, мов із рогу достатку. Країна б’є рекорди з експорту сільгосппродукції... Інфляція у липні помітно сповільнилася... Надходження до зведеного бюджету зросли майже на третину... Середня зарплата по країні вдвічі перевищила мінімальну, визначену в розмірі 3200 гривень...

І ХОТІЛОСЯ б порадіти, але реалії чомусь зовсім не відповідають оптимізму урядовців. Про це свідчать і дані Держкомстату. В Україні за останні кілька років число одержувачів субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг зросло більш ніж у десять разів. У першому півріччі 2017 року по субсидії звернулися понад 6,3 млн українських родин. Лише у травні-червні, коли ціни на харчі та компослуги зірвалися в галоп, кількість заяв зросла аж ушестеро.

При цьому серед регіонів лідери з отримання субсидій — Сумська та Полтавська області: 64,6 і 63,4% родин відповідно. У Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Хмельницькій, Кіровоградській та Миколаївській областях, мало не кожна друга сім’я користується такою допомогою від держави.

Найменше тих, що звернулися до держави по допомогу в оплаті компослуг та енергоносіїв — в Одеській області та Києві (15,9 і 25,5%).

А тим часом уряд тихою сапою своїх постанов і вказівок «згори» відповідним службам продовжує проріджувати лави субсидіантів. Відтак упродовж нинішнього року їх число скоротилося приблизно вдвічі: з 4,624 млн до 2,356 млн (якщо порівнювати дані за червень 2016-го та червень 2017 років). Про це йдеться в макроекономічному і монетарному огляді НБУ за липень. У НБУ це пов’язують зі змінами у держпрограмі надання субсидій домогосподарствам на оплату послуг ЖКГ, що набрали чинності з травня 2017 року.

Чому владці, які досі запевняли, що «почують кожного», раптом перестали виявляти щедрість до злиденного народу? Причина криється в тому, що наш уряд, як і більшість попередніх, великою мірою утримує економічну ситуацію на позички міжнародних фінансових інституцій. А хто платить, той, відомо, і замовляє музику. Згідно меморандумом, укладеним Кабміном із МВФ, до кінця липня 2017 року Україна зобов’язувалася «переглянути систему комунальних субсидій» та «ввести коригування соціальних норм у непікові місяці протягом опалювального сезону». Це й змусило урядовців зменшити кількість субсидіантів.