П’ятниця, 11 серпня 2017 року № 62 (19507)
http://silskivisti.kiev.ua/19507/print.php?n=36406

  • Служба 101

Граючись, підпалили стодолу

Олена БЕГМА.

У дорослих жителів сільської місцевості нині гаряча пора — збирання врожаю. Тим часом діти багатьох із них проводять канікули вдома. Чи завжди батьки мають можливість за ними наглядати? Залишені напризволяще сини і дочки у пошуках гострих вражень часом затівають небезпечні пустощі з вогнем.

ТАКИХ випадків по всій Україні можна навести чимало. Ось кілька найсвіжіших повідомлень із оперативного зведення Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

У селі Васильківці, що у Гусятинському районі на Тернопільщині, діти, бавлячись із вогнем, підпалили стодолу з сіном. Коли побачили, як стрімко полум’я заходилося нищити суху траву та спопеляти дерев’яну споруду самої стодоли, просто кинулися навтьоки. Пожежу ліквідував черговий караул місцевого управління ДСНС.

Днями таку ж гру із сірниками знічев’я затіяли підлітки в одному з господарських дворів села Жовтневе Олевського району на Житомирщині. Один необережний рух якогось хлоп’яти — і полум’я вже повністю охопило піднавіс із грубими кормами на подвір’ї. Невдовзі вогонь перекинувся на розташований поруч віз із сіном. Тим часом на відстані менш як метр од осередку пожежі лежали сухі дрова… Цю пожежу теж удалося локалізувати та ліквідувати. Прибулий за викликом уже батьків загін рятувальників не допустив поширення полум’я на сусідні дерев’яні господарчі будівлі та житловий будинок.

У цих випадках, на щастя, обійшлося без людських жертв. Проте не завжди витівникам щастить вирватись із лабет полум’я. Почасти дитячі пустощі з вогнем призводять і до трагічних наслідків. Лише за сім місяців поточного року в Україні виникло 517 пожеж у житловому секторі, спричинених дитячими пустощами з вогнем, під час яких загинула 31 дитина.

Психологи стверджують, що в основі таких досить частих небезпечних ігор лежить нестримна допитливість дітей, їх бажання пізнати навколишній світ та наслідувати дорослих, які щоденно користуються вогнем. А вже до трагічних наслідків призводить відсутність нагляду старших, а часом навіть і їхні невмілі дії в екстремальних ситуаціях.

На цю тему працівники служби цивільного захисту ДСНС постійно проводять роз’яснювальну роботу з земляками. При цьому особливу увагу звертають на виховання підростаючого покоління. Звертаються до батьків з проханням не залишати дітей без нагляду, тримати сірники та запальнички у недоступних місцях.

«Пам’ятайте: майже кожній такій пожежі можна було запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення, як-от способи виклику Служби порятунку та гасіння пожежі на початковій стадії. Контролюйте розваги дітей та особистим прикладом навчайте їх правилам безпечної поведінки. Пояснюйте малюкам небезпеку і наслідки гри з вогнем. Пам’ятайте, що життя ваших дітей залежить лише від вас самих!» — наголошується у недавно поширеній пам’ятці ДСНС.