Архів
Вівторок,
12 вересня 2017 року

№ 71 (19516)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проект військового «Шенгену»

ЛИТВА ініціювала створення на теренах Європи військової «Шенгенської зони».

Докладніше...
Іще одне «розлучення»

ІСПАНІЯ. Конституційний суд призупинив закон про референдум щодо незалежності Каталонії.

Докладніше...
Безпрецедентна за масштабами епідемія

ЄМЕН. Через гостру нестачу питної води країною шириться епідемія холери.

Докладніше...
Відтермінована на 72 роки вимога

ПОЛЬЩА направила офіційний запит до Німеччини щодо репарації за збитки під час Другої світової війни.

Докладніше...
Згортають співпрацю

ФІЛІППІНИ припинили торгівлю з Північною Кореєю.

Докладніше...
Вибори росіян не цікавлять

РОСІЯ. У понад 80 суб’єктах РФ відбулися більш як шість тисяч виборів різного рівня.

Докладніше...
Паніка і руйнування

МЕКСИКА. Тихоокеанське південне узбережжя країни сколихнув землетрус магнітудою 8,1.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Відчувати Європу

Марина Тішкова.

Одна година сорок хвилин — саме стільки часу Президент П. Порошенко присвятив щорічному Посланню до Верховної Ради про внутрішнє та зовнішнє становище України. Спробуємо розкласти «по поличках» бачення Глави держави про її розвиток загалом і добробут населення, тобто нас із вами, зокрема.

Не блукати «в трьох соснах»

«НАРОД взяв ініціативу до рук і сам визначив європейський курс під час Революції гідності. Цей вибір було підтверджено голосуванням на президентських та парламентських виборах за ті політичні сили, які майбутнє України бачать в єдиній родині європейських народів. Курс на ЄС та НАТО — очевидний і незворотний. Що нам треба, так це обрати найкоротший маршрут, засоби пересування і оптимальну швидкість», — образно сказав Президент.

Утім, чітких строків можливої подачі заявок Глава держави не вказав. Орієнтовно до 2020 року Українська армія має остаточно перейти на стандарти Північноатлантичного альянсу, а асоціація з шенгенською зоною, приєднання до Митного союзу та до Енергетичного союзу ЄС, набрання чинності спільного авіаційного простору та єдиного цифрового ринку наблизить її до критеріїв членства Євросоюзу.

При цьому остаточне затвердження геополітичного курсу відбудеться лише з волі народу: «Я не виключаю, що ініціюю в належний час відповідний референдум, щоби продемонструвати волю українського народу. Усім — і нашим друзям, і агресивному сусідові, і всім українським політикам... Щоб за будь-яких політичних розкладів нікому з них не закортіло ревізувати цей курс і розвернутися».

Час на реабілітацію

«ЗМЕНШЕННЯ безробіття, створення нових робочих місць, і ще раз наголошую, зростання доходів людей — це те, що люди очікують від Уряду і від влади в цілому, не надто вдаючись у нюанси конституційного розподілу повноважень», — окреслив П. Порошенко завдання для представників влади. Ключовим у його реалізації має стати увага до середнього класу, на плечі якого лягло найбільше навантаження за ці три роки. І тепер їм слід дати «час на реабілітацію», тобто не змінювати затверджених останніми роками правил, аби люди дістали змогу попрацювати у режимі довгострокового планування.

Про найболючіше і найскладніше

КОРУПЦІЯ, на жаль, залишається міцним гордієвим вузлом, який ні розв’язати, ні розрубати все ще не вдається. Виконано великий обсяг роботи, зокрема створено Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне агентство з питань запобігання корупції. В парламенті «встановлено абсолютний рекорд із результативних голосувань з позбавлення депутатської недоторканності», причому чи не вперше в опалу потрапили представники фракції більшості. «Ні у кого зі своєї команди у разі обґрунтованих претензій з боку правоохоронців, адвокатом працювати не збираюсь! І таким взагалі не місце в моїй команді», — пообіцяв Президент, віддалено нагадуючи цими словами безсмертного і славетного творця «сінгапурського дива» Лі Куан Ю (чи навмисне намагаючись бути схожим на цього легендарного державного діяча).

Щодо депутатського імунітету, що вже багато років є синонімом безкарності та щитом для безвідповідальності, Президент закликав депутатів остаточно зняти його — втім, із наступників. Дострокових парламентських та президентських виборів, наголосив Глава держави, не допустять, як би цього не хотілося «окремим політикам».

Два щити — військо і дипломатія

НАЙБІЛЬША загроза нашій державності — звичайно, зі Сходу. «Нема поки що жодних ознак, аби Москва готова була відступити з Донбасу чи піти з Криму. А от доказів її підготовки до наступальної війни континентального масштабу, на жаль, дедалі більше», — наголосив Президент, навівши як приклад великі російсько-білоруські навчання «Захід-2017» і провівши паралель із подіями в Грузії у серпні 2008 року.

Україна впорається із цим викликом, вважає Президент. Пообіцяв також П. Порошенко провести масштабне збройно-технічне осучаснення війська, аби зрівнятися за силою з противником.

Проте військовим шляхом Донбас не звільнятимуть. По-перше, ворог «отаборився» в густонаселених регіонах, а по-друге, має більше ресурсів — людських і технічних, отже, кидати українців у м’ясорубку війни влада не наважиться. Окрім того, «повернення конфлікту в гарячу фазу поставить хрест на всіх реформах і на відновленні рівня життя українців у той час, як суспільство втомилося од війни». Наш шлях комбінований, і тут важливу роль відіграє саме дипломатія. Ключовим кроком на ньому П. Порошенко назвав підготовку законопроекту про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над окупованою територією Донбасу.

Щодо Криму, тут нюанси трохи інші. Силою не відбити. Однак «ми можемо створити умови, коли Крим стане для Москви непідйомним тягарем. Так злодій іноді викидає вкрадене, коли воно починає йому пекти. Ми маємо створити всі умови, щоб йому запекло». Зокрема, Міжнародний суд ООН уже зафіксував факт порушення прав людини у Криму та політику расової дискримінації на півострові з боку Росії і наказав їй припинити свавілля. Більше того, Україна, задовольнивши свої вимоги, навіть створила прецедент у новітній світовій історії.

* * *

Попри досить оптимістичний тон П. Порошенка багато експертів-політологів налаштовані скептично. Зазначають: за суттю виступ більше був схожий не на «Послання...», а на передвиборну промову. Утім, ніде правди діти — країна вже давно живе, як-то кажуть, від виборів до виборів. Перший у новій сесії пленарний тиждень депутати завершили розглядом у другому читанні законопроекту зі змінами до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів та Кодексу адміністративного судочинства. Докладніше — в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори, вибори...
Читати
Вирок винесено
Читати
На дипломатичному фронті
Читати
Потрібні мільярди «валюти»
Читати
Торгують справно
Читати
Ех, газонемо!
Читати
Поглиблюємо зв’язки
Читати
Нема на чому їздити
Читати
Увага: розпродаж
Читати
Міцні напої дорожчають
Читати





— Ситуація в наших руках. Ми утримуємо ціни!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове