Архів
Вівторок,
12 вересня 2017 року

№ 71 (19516)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проект військового «Шенгену»

ЛИТВА ініціювала створення на теренах Європи військової «Шенгенської зони».

Докладніше...
Іще одне «розлучення»

ІСПАНІЯ. Конституційний суд призупинив закон про референдум щодо незалежності Каталонії.

Докладніше...
Безпрецедентна за масштабами епідемія

ЄМЕН. Через гостру нестачу питної води країною шириться епідемія холери.

Докладніше...
Відтермінована на 72 роки вимога

ПОЛЬЩА направила офіційний запит до Німеччини щодо репарації за збитки під час Другої світової війни.

Докладніше...
Згортають співпрацю

ФІЛІППІНИ припинили торгівлю з Північною Кореєю.

Докладніше...
Вибори росіян не цікавлять

РОСІЯ. У понад 80 суб’єктах РФ відбулися більш як шість тисяч виборів різного рівня.

Докладніше...
Паніка і руйнування

МЕКСИКА. Тихоокеанське південне узбережжя країни сколихнув землетрус магнітудою 8,1.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Потішили обіцянкою

Володимир ЖУРАВЕЛЬ.

В «УКРАВТОДОРІ» повідомили, що ремонт мосту через Дніпро на Черкаській дамбі планується завершити до кінця жовтня. Роботи тут тривають уже кілька місяців, через що найбільше потерпають мешканці трьох лівобережних районів області й тисячі дачників з обласного центру, чиї земельні ділянки в тих краях. Спеціальні кількагодинні пропускні «вікна» у вранішні та вечірні години для легкового й пасажирського транспорту, додаткові дизель-поїзди напруги не знімають. Тому новину сприйнято «на ура», хоч люди й побоюються, що за усталеною традицією щось та завадить ремонтникам впоратися вчасно — як не погода, то брак коштів. Тим паче, що спочатку, зважаючи на значний обсяг робіт із капітальної заміни дорожнього покриття, передбачалося, що підрядники здадуть об’єкт не раніше грудня.

Мрії, що збуваються

НАПРИКІНЦІ літа 11-річний вихованець Драбівської дитячої школи мистецтв Олександр Перехрест разом із батьками побував у далекій Японії. Приводом стала церемонія нагородження переможців ХІ глобального конкурсу малюнків «Автомобіль моєї мрії», що відбулася в Токіо. Малюнок Олександра «Антирадіаційний автомобіль» виборов третє місце серед робіт юних митців вікової категорії 8-11 років. Загалом же участь у престижних творчих змаганнях, що їх проводить компанія «Тойота», взяли 830000 дітей віком до 15 років із 72 країн світу. Незабутньою стала подорож до Країни сонця, що сходить, для талановитого хлопчини з сільської глибинки. Він побував на легендарному заводі-автогіганті в місті Нагоя, катався на швидкісному потязі шінкансені, монорельсі, гідроскутері та автівках, двигуни яких працюють на вуглеводах і водні. Був, звичайно ж, і святковий бенкет, на який усі присутні одягли національний костюм юкату та ласували незвичними для європейців стравами традиційної японської кухні.

Ляльковий тиждень

З 11-ГО ПО 15 ВЕРЕСНЯ в обласному центрі відбудеться ІV Всеукраїнський фестиваль театрів ляльок «Мереживо казкове». Упродовж тижня на сцені комунального закладу «Черкаський академічний театр ляльок Черкаської обласної ради» покажуть свої найкращі вистави тринадцять колективів із Дніпра, Запоріжжя, Львова, Тернополя, інших міст. Цікаво, що цьогорічне казкове дійство відзначиться ще й міжнародним форматом. Окрім відомих вітчизняних, у ньому візьмуть участь і лялькарі з Аргентини, Чилі, Білорусі та Молдови. Програма фестивалю надзвичайно насичена, адже зі своїми виставами його учасники побувають також у багатьох культурних та навчальних закладах міста.

Пам’ятаймо тую славу

У СЕЛІ Кліщинці, що в Чорнобаївському районі, встановили пам’ятний знак на честь 250-річчя повстання козаків тодішньої Жовнинської сотні Лубенського полку проти закріпачення. Приводом для протесту стало те, що генеральний суддя Лисенко за підтримки свого родича генерального писаря Туманського перетворив кліщинських козаків на своїх підданих, примушував відбувати панщину й намагався привласнити їхні землі. Скільки не скаржились у різні інстанції — марно. Тоді козаки і селяни, що до них приєднались, розгромили панський маєток та звели довкола села укріплення. Впродовж 1767-1768 років вони відбили шість нападів військових команд, направлених на їх придушення, захопили дві гармати та багато рушниць. У 1769 році владцям удалося придушити повстання. За судовим вироком усіх покріпачили, 120 найактивніших повстанців засудили до різних строків ув’язнення чи довічного заслання, 185 — до покарання канчуками. Також селяни і козаки мусили компенсувати матеріальні збитки, заподіяні поміщикам. Але коли у вересні 1770 року в село прибув каральний загін для здійснення вироку, кліщинці вчинили спротив. Однак сили були нерівними, повстанці зазнали поразки. Сімох із них убили, близько 60 закатували. Репресії щодо учасників повстання тривали ще протягом 1771-1774 років.

Коли солодке стає гірким

ПРОКУРОРИ Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до Черкаського районного суду обвинувальні акти стосовно колишнього заступника прокурора Київської області, екс-посадовця Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Черкаській області та керівника одного із суб’єктів господарювання. Цих трьох осіб звинувачують в організації у період із липня 2015-го по лютий 2016 року корупційної схеми з розкрадання цукру на суму 211,65 мільйона гривень, який зберігався на складах Державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд» у Черкаській області. Як повідомили в прес-службі Національного антикорупційного бюро, досудове розслідування оборудки детективи НАБУ завершили ще у березні 2017 року. Впродовж п’яти місяців, що минули відтоді, обвинувачені та їхні захисники ознайомлювалися з матеріалами слідства. Фігурантам «цукрової» справи доведеться дуже «несолодко», адже кожен звинувачується відразу за кількома статтями Кримінального кодексу.

Паштет із ботулотоксином

ЗА 8 МІСЯЦІВ 2017 року Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в області зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, внаслідок чого постраждало сім осіб, троє з яких померли. Останній випадок трапивсь у місті Корсунь-Шевченківський, де 27-річний чоловік поласував консервованим паштетом зі свинячої голови. Паштет був виготовлений родиною хворого наприкінці травня 2017 року, найімовірніше, з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів. Тож медики вкотре застерігають: аби запобігти лиху, слід дотримуватися головних вимог технології приготування консервованих, в’ялених і копчених виробів із риби та м’яса, обов’язково проводити термічну обробку консервації перед вживанням.

Не бензином єдиним

У ХОДІ операції «Акциз-2017» працівники податкової міліції в одному із сіл Жашківського району натрапили на АЗС, де її господарі торгували пально-мастильними матеріалами без будь-яких дозвільних документів на цей вид підприємницької діяльності. Крім того, тут можна було без обмежень затаритись і спиртним, відповідна ліцензія на реалізацію якого також була відсутня. Загалом правоохоронці вилучили в підприємливих ділків 15,5 тисячі літрів дизельного пального, понад вісім тисяч літрів бензину й 55 літрів алкогольних напоїв на суму 551 тисяча гривень.

Усього ж, як повідомили в прес-центрі головного управління ДФС у Черкаській області, від початку року за нехтування нормами чинного законодавства тільки щодо зберігання та продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів застосовано штрафних санкцій на 477 тисяч гривень. Серед основних порушень — безліцензійна діяльність і торгівля фальсифікатом. Тим часом аналітики в галузі економіки прогнозують подальшу масштабну тінізацію ринку цих товарів через регулярне їх здорожчання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори, вибори...
Читати
Вирок винесено
Читати
На дипломатичному фронті
Читати
Потрібні мільярди «валюти»
Читати
Торгують справно
Читати
Ех, газонемо!
Читати
Поглиблюємо зв’язки
Читати
Нема на чому їздити
Читати
Увага: розпродаж
Читати
Міцні напої дорожчають
Читати





— Ситуація в наших руках. Ми утримуємо ціни!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове