Вівторок, 12 вересня 2017 року № 71 (19516)
http://silskivisti.kiev.ua/19516/print.php?n=36707

  • Скарби рідного краю

У підземелля «закладуть» мільйони

Євген Цимбалюк.

Рівненська область.

СВОГО часу підземелля міста Рівне прославив письменник Володимир Короленко, написавши повість «Діти підземелля». Наразі ця тема набуває нової актуальності. Річ у тому, що під час проведення розкопок на місці палацу Любомирських, у центральному парку міста, виявлено чимало нових архітектурних та історичних артефактів.

Чому б цим не скористатись і не зробити із підземних лабіринтів привабливий туристичний об’єкт? Це б суттєво поповнило міський бюджет, адже останніми роками українці стали активно цікавитися вітчизняними історичними пам’ятками. Однак коли у міськдержадміністрації приблизно підрахували, у скільки можуть обійтися ремонтні та оздоблювальні роботи, то зрозуміли — власних ресурсів не вистачить.

«Упевнившись, що своїх грошей у нас обмаль, ми розробили проект реконструкції та наповнення туристичного об’єкта, який направили на розгляд Європейської комісії, — розповідає начальник міського управління культури і туризму Тарас Максименко. — З Брюсселя надійшла відповідь, що вони готові профінансувати нам 90 процентів робіт, а саме понад 13 мільйонів гривень. До речі, це максимальна сума, на яку можна було розраховувати. Ще один мільйон має надати рівненська влада. Концепція проекту передбачає відновлення мурування склепіння та консервацію підземелля. У ходах будуть облаштовані «секретні» кімнати. Щоб вийти з них, потрібно дати правильні відповіді на запитання про історію міста або виконати завдання на кмітливість. Ці своєрідні тести змінюватимуться кожних три місяці. Там будуть справжні рухомі артефакти та муляжі. Місцеві приватні колекціонери підтримали ідею і готові надати для її реалізації деякі експонати із власних колекцій. Окрім історичних артефактів, в одному з підземних ходів буде розміщена оригінальна експозиція, присвячена Володимиру Короленкові та його відомому роману».

Про походження рівненських підземель одностайної думки нема. Одні дослідники стверджують, що вони частина монастиря. Інші — що це схованка князів Любомирських. Треті — просто, мовляв, середньовічні підвальні приміщення-склади. Але хай там як, підземелля є цікавою сторінкою історії міста. І якщо вона буде дбайливо збережена, нащадки, безсумнівно, нам подякують.

На фото: розкопки на місці палацу Любомирських.