Вівторок, 12 вересня 2017 року № 71 (19516)
http://silskivisti.kiev.ua/19516/print.php?n=36710

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я отримую пенсію за вислугу років. Нині займаюся адвокатською діяльністю. Чи можу я не сплачувати за себе єдиний соціальний внесок?»

Тетяна КОЗАК.

м. Кропивницький.

 

ВІДПОВІДНО до пункту 1-го частини першої статті 4-ї Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон 2464) платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або інших, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Крім того, згідно з пунктом 5-м частини першої статті 4-ї цього Закону, платниками єдиного внеску є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, медичну, юридичну практику, зокрема адвокатську, нотаріальну діяльність, і одержують дохід від цієї діяльності.

Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати й сплачувати його. Розмір єдиного внеску для всіх платників становить 22% до визначеної статтею 7-ю цього Закону бази нарахування єдиного внеску. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», і сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Базою нарахування єдиного внеску для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є сума доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» було внесено зміни до Закону 2464, які набули чинності з 01.01.2017 р., зокрема у першому реченні абзацу другого пункту 2-го частини першої статті 7-ї слова «має право самостійно» замінено словом «зобов’язаний».

Тобто якщо платником єдиного внеску — особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, не одержано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше за максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену Законом 2464.

Згідно з частиною четвертою статті 4-ї Закону 2464, звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи — підприємці, зокрема ті, якї обрали спрощену систему оподаткування, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Отже, з 01.01.2017 р. особа, яка провадить незалежну професійну діяльність та не отримує дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року від такої діяльності, зобов’язана визначити базу нарахування єдиного внеску, незважаючи на наявність трудових відносин із роботодавцем. Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і є пенсіонерами за вислугу років та отримують пенсію відповідно до закону, нарахування єдиного внеску здійснюється на загальних підставах.

 

«Я військовий пенсіонер. Був мобілізований на військову службу. Чи буде перераховано мою пенсію після демобілізації?»

Валентин КОСАРЧУК.

с. Собатин

Іршавського району

Закарпатської області.

 

ПЕНСІОНЕРАМ із числа військовослужбовців у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації на особливий період або прийняття на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію зі Збройних сил України, виплата пенсій не припиняється.

Після звільнення цих осіб зі служби виплата пенсій здійснюється з урахуванням нової вислуги років, зокрема від часу і повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.

Для перегляду пенсії уповноваженими органами слід подати, зокрема, грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення та розрахунок вислуги років. Максимальний розмір пенсії за вислугу років не може перевищувати 70 відсотків відповідних сум грошового забезпечення.