Архів
Вівторок,
10 жовтня 2017 року

№ 79 (19524)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Протест на протест: хто кого?

ІСПАНІЯ. Каталонію охопили масштабні страйки прихильників і противників відокремлення регіону.

Докладніше...
П’ята спроба домовитись

ЄВРОСОЮЗ. У Брюсселі стартував черговий раунд переговорів щодо Brexit.

Докладніше...
Колективна оборонна система

ПОЛЬЩА. Закуплені системи «Patriot» захищатимуть і повітряний простір Литви.

Докладніше...
Політичні візові баталії

ТУРЕЧЧИНА. Американське посольство в Анкарі припинило видачу неімміграційних віз у зв’язку з «останніми подіями».

Докладніше...
Компромісне рішення

НІМЕЧЧИНА. Канцлер уперше погодилася на обмеження кількості біженців, які щороку можуть в’їжджати до країни.

Докладніше...
І тут не прихильні до мігрантів

США. Адміністрація президента оновила список вимог щодо імміграційної політики країни.

Докладніше...
Із корупціонерами — тільки так

У КИТАЇ за корупцію впродовж п’яти років уже покарали майже півтора мільйона чиновників із правлячої партії.

Докладніше...
Прокинувся вулкан

ІНДОНЕЗІЯ. З острова Балі через виверження вулкана на горі Агунг евакуювали понад 74 тисячі чоловік.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Державна мова має звучати всюди

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ДО КІНЦЯ року облдержадміністрація планує забезпечити мовлення українських телеканалів на всій території області. Як відомо, південь Одещини приймає російські канали, сигнал яких іде з Придністров’я. А у Кілії, наприклад, людям доводиться слухати тільки румунське та молдавське радіо. «Три райони області практично повністю позбавлені Українського телебачення. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення вирішує питання щодо видачі ліцензії провайдеру цифрового мовлення в Одеській області», — зазначила голова Комітету свободи слова та інформполітики ВРУ Вікторія Сюмар.

Справи митні

ПРАВООХОРОНЦІ підозрюють працівників Одеської митниці у сприянні незаконному імпорту товарів. Представники фірм подають до митниці імпортні декларації на оформлення певних категорій товарів у контейнерах, а зрештою там виявляються зовсім інші. Лише за три дні перевірки виявлено шість контейнерів із заниженням сум обов’язкових митних платежів у два-п’ять разів. Контейнер із взуттям, приміром, митники оформили під виглядом… хлориду кальцію в гранулах за ціною всього 1 $/кг. Державі загалом завдано збитку на десятки мільйонів гривень.

Вродило. Та збуту нема

ЦІНА, яку виноградарям пропонують заводи, не перевищує… собівартості вирощеного. Виробники сонячного напою своєю чергою пояснюють, що на багатьох заводах є ще залишки торішніх виноматеріалів, до того ж ринок наповнений дешевим, так званим порошковим, «вином». Голова ОДА Максим Степанов пообіцяв вивчити проблему і лобіювати інтереси одеських виноробів та власників виноградників перед урядом.

Маленька Болгарія в Iзмаїлі

«БЪЛГАРСКА светлица» — суботня школа під такою назвою відкрилася при Ізмаїльському державному гуманітарному університеті. Це результат співпраці болгарської громади міста і міністерства освіти і науки Республіки Болгарія. Університет надав три аудиторії та призначив викладачів для груп різних вікових категорій. Серед предметів — болгарська мова, література, історія і географія. Для бажаючих організована фольклорна танцювальна група.

Казав, що з адміністрації...

ДО СУДУ направлено справу чоловіка, який підозрюється у створенні фіктивної благодійної організації. Як повідомляє прес-служба Одеської облпрокуратури, громадянин, змовившись із жителями столиці, створив благодійний фонд і збирав гроші нібито для українських військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО. Підозрюваний представлявся… посадовою особою Одеської облдержадміністрації. Близько десяти підприємств попалися на гачок і перерахували понад 100 тис. грн на рахунок фіктивного фонду. Під час обшуку у зловмисника знайдено папери із зазначенням схем злочинної діяльності.

Оновлене виробництво

ПІДПРИЄМСТВО з випалювання деревного вугілля з місцевих матеріалів у селі Будеї Кодимського району повністю перейшло на новітнє обладнання. Раніше жителі нарікали на забруднене повітря через роботу на застарілому устаткуванні. Після втручання голови РДА В. Козачка тут з’явилася установка, яка працює за екологічно безпечною технологією. Вона обійшлася в 1,5 млн грн. Продукція тепер експортуватиметься також до Німеччини та Польщі. Виробництво планується розширити, що дасть роботу ще певній кількості людей.

Обійдуться без «відкатів»?

ЗСУВ ґрунту, що стався на межі берега моря і вулиці у селі Фонтанка Лиманського району, вимагає негайних дій. А це, звісно, гроші, притому чималі. Раніше подібні питання вирішувалися з використанням резервних бюджетних фондів з неминучими втратами на «відкати», а отже — з низькою якістю робіт. Тепер громада вирішила знайти гроші на це, стягнувши борги з підприємств, які не сплачують за прибережну землю. Зокрема, ДП «Маккенлі» заборгувало 1,8 млн грн, ГО «Маяк» — майже 900 тис. Районна та обласна влада обіцяє пришвидшити виплату боржниками коштів до місцевого бюджету.

Сироти отримали хату

МОЛОДІ батьки Віктор та Алла нещодавно оформили право власності на будинок у селі Зброжківка Березівського району. Гроші на нерухомість надано з районного бюджету в рамках житлової програми. Віктору 19 років, він місцевий, його дружина Алла на рік старша, приїхала з Луганської області. Обоє мають статус дітей-сиріт. Півтора року тому в подружжя народилася донька Ліля. В оселі є все необхідне — меблі та побутова техніка, підведені комунікації. Окрім того, молода сім’я одержала ще й присадибну земельну ділянку із виноградником загальною площею 50 соток.

Лелеки замість Леніна

У ЦЕНТРІ Ананьєва, в Молодіжному парку, громада вирішила встановити скульптурну композицію, створену київським митцем Миколою Тихоновим. Це три лелеки, граційні птахи, що є символом міста та зображені на його гербі й прапорі. Тепер їхнє місце там, де раніше стояв пам’ятник Леніну. Варто нагадати, що лелека символізує чистоту, благочестя, воскресіння. Цього птаха вважають очисником від скверни, охоронцем домашнього вогнища. За народним повір’ям, лелеки приносять до оселі немовлят.

А що? Всі ж беруть

ЗАТРИМАНО голову однієї з сільських рад Лиманського району за вимагання та отримання «відкатів» за укладення договорів на виконання робіт із капітального ремонту за бюджетні кошти. Як повідомили в Департаменті захисту економіки Національної поліції України, загальна сума одержаних хабарів становить 94 тисячі гривень, що становить 5% загальної вартості передбачених на це бюджетних коштів. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3-ю ст. 368-ї (одержання хабара).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Масштаби — всеукраїнські
Читати
Перед пенсією всі рівні
Читати
Поповнили збройові запаси
Читати
Тунель у Європу
Читати
Настали чорні часи?
Читати
Цікавить наша земля
Читати
Стартував «субсидійний» сезон
Читати
Обсіємося вчасно
Читати
А газ дорожчає
Читати
Солодкий експорт
Читати
Метал за гроші
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове