Вівторок, 10 жовтня 2017 року № 79 (19524)
http://silskivisti.kiev.ua/19524/print.php?n=36967

  • Гаряча тема

Бізнес на сипучому золоті

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Знавці будівельного ринку називають звичайний пісок сипучим золотом. Для його видобутку не потрібно особливих затрат, зате фінансова вигода очевидна. Бажання отримати швидкі дармові гроші й призводить до незаконного видобутку піску. На Чернігівщині щороку його фактично крадуть десятками, якщо не сотнями тисяч тонн.

ЗОКРЕМА, за словами директора регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» Сергія Мельниковича, добуток «сипучого золота» широко розгорнувся в нелегальному кар’єрі поблизу ботанічного заказника місцевого значення «Заячі Сосни», що неподалік села Мала Кошелівка Ніжинського району.

Вартість тонни кар’єрного піску в райцентрі стартує від 80-100 гривень. Відтак водій за одну ходку може мати прибуток близько 600 гривень. Зрозуміло, що за день він виконує не один рейс. Наймають на роботу переважно місцевих, корисні копалини видобувають, прикриваючись будівництвом житла. На перший погляд, усе начебто законно: на ділянці зі значними запасами піску буцімто ведуться підготовчі роботи для закладення фундаменту, вирівнюють землю, вивозячи «зайве». Але все це ширма: пісок іде на продаж.

На заповідній території ландшафтного парку його працівники не раз зупиняли вантажівки з піском. Звичайно, жодного документа на вантаж водії не мали. Сергій Мельникович щоразу викликав правоохоронців, аби ті зафіксували правопорушення. Але це не зупиняло крадіїв. «Працювали так інтенсивно, що ми не встигали ловити вантажівки, — розповідає Сергій Мельникович. — Земельна ділянка, на якій знаходиться нелегальний кар’єр, начебто належить одному з місцевих депутатів. Не відомо, як довго це тривало б, якби не стався нещасний випадок: одного з копачів засипало піском. Тепер поліція розслідує цю справу».

Нелегальний видобуток корисних копалин в урочищі «Заячі Сосни» фіксують не вперше. Три роки тому місцеві активісти дізналися, що підприємство «Райавтодор» потребувало 1200 тонн піску. Постачальником його став один із депутатів Ніжинської міської ради. Орендуючи земельну ділянку в Ніжинському районі, він мав право на земельні роботи для копання ставка під розведення риби. Наскільки вивезення піску при цьому було легальним — запитання риторичне. Навряд щоб орендар мав спецдозвіл Держгеології на користування надрами, або гірничий відвід, або погоджений проект видобутку. Головне — приватна ділянка землі з цільовим призначенням, хоча вивезення корисних копалин за таких умов є незаконним і порушує правила охорони надр.

«Копачі піску нерідко пошкоджують, а подекуди й повністю знищують верхній родючий шар ґрунту, на відновлення якого потрібно щонайменше 15 років», — коментує наслідки варварських дій для екології директор парку Сергій Мельникович.

Існує й інший бік проблеми — фінансовий. Нелегальне добування піску не оподатковується, тобто гроші від його реалізації осідають у кишенях хитромудрих ділків, замість того щоб поповнювати місцеві бюджети.