Вівторок, 10 жовтня 2017 року № 79 (19524)
http://silskivisti.kiev.ua/19524/print.php?n=36976

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи можу я залишитися на пенсії за віком та одночасно отримувати пенсію у зв’язку з інвалідністю? Чи потрібно мені змінювати пенсійне посвідчення і чи зазначається в ньому така інформація?»

Петро Штельмах.

м. П’ятихатки

Дніпропетровської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 10-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, у зв’язку з інвалідністю, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії на її вибір. Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 11.04.2002 №497 «Про забезпечення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсійного фонду» та пункту 4.9 розділу IV Порядку подання і оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» документом, який підтверджує призначення громадянину пенсії, є пенсійне посвідчення. Згідно з пунктом Порядку обліку, зберігання, оформлення та видачі пенсійних посвідчень у Пенсійному фонді України та його органах відомості про групу, причину інвалідності та строк, на який її встановлено, зазначаються в пенсійному посвідченні незалежно від виду призначеної пенсіонеру пенсії.

 

«Які документи має подати до Пенсійного фонду для призначення пенсії за віком на пільгових умовах військово-службовець строкової служби, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році (категорія 2) відповідно до статті 55-ї Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?»

Марко Дереновий.

с. Ординці

Теофіпольського району

Хмельницької області.

 

ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ пенсії за віком із його зменшенням відповідно до статті 55-ї Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в органи Пенсійного фонду України подаються документи, визначені Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 (далі — Порядок).

Зокрема, для призначення пенсії за віком подаються документи, перелічені в пункті 2.1 розділу II Порядку, а також документи, які засвідчують особливий статус особи: посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, довідка військової частини, у складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи/служби, населений пункт чи об’єкт, де особа виконувала роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Форму заяви про призначення/перерахунок пенсії визначено в додатку 2-му до Порядку.

Ознайомитись із відповідною інформацією ви можете й на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України у підрозділі «Пенсії чорнобильцям» розділу «Пенсії за окремими законами».

Зразок заяви для призначення/перерахунку пенсії, інструкція та приклад її заповнення розміщено в підрозділі «Форми та зразки документів» розділу «Перерахунок пенсій». Бланк заяви для призначення пенсії можна самостійно роздрукувати, заповнити й подати в управління Пенсійного фонду України.

Також під час особистого звернення в управління Пенсійного фонду України відповідний бланк заяви може роздрукувати фахівець управління, який допоможе заповнити її на місці.