Архів
Вівторок,
14 листопада 2017 року

№ 89 (19534)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Молоко без лактози

Наталя Суслова,

сімейний лікар.

Нині на прилавках навіть сільських магазинів можна побачити молокопродукти з позначкою «без лактози». «Ну ось іще одна рекламна вигадка», — подумаєте ви. Ба ні. Виявляється, організм багатьох людей не засвоює молоко, точніше, лактозу. І це дуже серйозна проблема.

— ЛАКТОЗА — це, так би мовити, молочний цукор, який є в молочних продуктах. А лактаза — фермент, необхідний для її розщеплення на два прості елементи: глюкозу та галактозу, що добре засвоюються організмом. Передусім потрібно розуміти, якого походження непереносимість лактози. Первинна (повна, вроджена) трапляється у дітей, які народилися з відсутністю або нестачею ферменту лактаза.

Вторинна з’являється внаслідок порушень травлення, запальних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту, алергічних захворювань, порушення мембранного транспорту. Саме вона може виникати і в дітей, і в дорослих після 18 років. Непереносимість лактози супроводжується болем у животі, здуттям, порушенням травлення.

З допомогою генетичного та ферментного аналізів визначають, який вид непереносимості лактози в людини. До того ж важливі й клінічні ознаки. Наприклад, спостерігають, як немовля реагує на грудне вигодовування, на введення прикорму. Крім того, непереносимість лактози може бути спадковою ознакою. До речі, у Китаї молоко не п’ють взагалі після трирічного віку, бо генетично в цієї національності не виробляється відповідний фермент.

Як бути людям, котрі мають прояви непереносимості лактози? У дорослих кількість ферменту для її розщеплення зменшується, бо немає потреби засвоювати молоко у великих об’ємах. Тому для них ліпше підходять продукти, що вже пройшли процес кисломолочного бродіння (ферментації): кефір, ряжанка, домашні йогурти, у яких лактоза частково розщеплена й не викликає великого навантаження. Є багато продуктів, які продають із додатковим ферментом лактаза для поліпшення процесу травлення та всмоктування.

Крім молока та похідних молокопродуктів, лактоза в незначних кількостях є у маргарині, ковбасних виробах, пакетних супах, хлібобулочних виробах, майонезі, підсилювачах смаку, солодощах...

Тож людям із непереносимістю лактози слід або вилучити молочні продукти з раціону, або ж споживати безлактозні кисломолочні чи такі, що містять ферменти для кращих травлення й засвоєння.

Для дітей підбирають безлактозні суміші з низькоалергенними речовинами, поширеним складником яких є соєвий білок. Зазначу, що ця непереносимість не лікується.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове