|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Біль у підшлунковій Людмила Васьковська, травознай. Одним із найуразливіших органів є підшлункова залоза. Будь-які порушення в їжі (надмір жирного і солодкого), зловживання хімічними медикаментами, стреси негативно позначаються на цьому органі. Як йому допомогти? ЯКЩО гострий стан минув (звісно, з допомогою медиків), можна переходити до лікування травами. Наведу для прикладу такий рецепт: взяти в однакових кількостях листя травневої кропиви, цмин пісковий, цвіт глоду, спориш, м’яту, звіробій, центурію (золототисячник), корені оману високого та лопуха. Дві столові ложки збору засипте в термос, залийте окропом, закрийте й поставте на ніч. Уранці процідіть. Пийте по третині склянки тричі на день за півгодини до їди. У разі загострення хвороби дозування треба збільшити до шести столових ложок на 1 л окропу. Настояти й випити цей літр настою впродовж дня. Поступово (через 3-4 тижні лікування) дозу слід зменшувати до двох столових ложок на 1 л окропу. Курс лікування — два місяці, після 10 днів перерви можна повторити. При гострому чи хронічному стані допоможе такий рецепт: узяти листя шавлії, квіти календули, корінь лопуха (по три частини), а ще цвіт конюшини лучної, траву парила, корінь кульбаби (по дві частини). Змішати. 2 столові ложки збору залити 0,5 л окропу, настояти впродовж чотирьох годин (перші 10 хвилин без кришки, тоді закрити ємність). Пити по півсклянки тричі на день перед їдою, а четвертий раз — перед сном. Курс має закінчуватися за п’ять днів після припинення болю. Тоді зробіть перерву на 10 днів і повторіть іще на 10 днів (для закріплення ефекту). Важливо знати: в разі гіпотонії, жовчно- та сечокам’яної хвороб дозування трав треба зменшити вдвічі. Загалом після курсу такого лікування людина почувається омолодженою, бо функції внутрішніх органів поліпшуються. Іще один рецепт: візьміть 20 г трави сухоцвіту багнового, 10 г квіток коров’яку (дивина), 20 г квітів ромашки лікарської. 1 столову ложку збору залийте склянкою окропу. Настоювати протягом півгодини, процідити й уживати по третині склянки тричі на день за півгодини до їди. Через годину після їди прийміть відвар синюхи блакитної (знімає біль) по 1-2 столові ложки тричі на день. Для приготування цього відвару столову ложку коріння синюхи залити склянкою окропу, кип’ятити п’ять хвилин, остудити, процідити й тримати в холодильнику (бо за годину-дві відвар скисне). Курс лікування — два тижні. У разі панкреатиту помічним є такий засіб: 1 кг лимонів (зі шкіркою, але без насіння), 300 г часнику, 300 г кореня петрушки перемеліть на м’ясорубці. Покладіть в емальований посуд, поставте на два тижні в холодне місце. Приймати по чайній ложці тричі на день за 15 хвилин до їди (зберігати в холодильнику). А щоб запивати, приготуйте настій трав. Для цього в рівних частинах (наприклад, по склянці) візьміть листя чорниці, брусниці, суниці, стручки квасолі, кукурудзяні приймочки. 1 столову ложку подрібненого збору залийте склянкою окропу, тримайте в термосі протягом ночі. Запивати суміш лимонів, часнику та петрушки щоразу третиною склянки настою. Версія для друку До списку статтей |