Архів
Вівторок,
14 листопада 2017 року

№ 89 (19534)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  •  Запитання — відповідь

Допоможуть грілка і фізкультура

Зоя С.

м. Скадовськ Херсонської області.

Віктор Картавенко,

рефлексолог.

«У моєї 44-річної матері — нетримання сечі. Надто якщо не проконтролює себе й напружиться, засміється тощо. Вночі ледве встигає добігти до туалету. Хотілося б почути пораду спеціаліста з цього приводу».

ПО-ПЕРШЕ, річ у тому, що нервові закінчення, які забезпечують рефлекторне стиснення й розтиснення сечового міхура, сконцентровані в різних ділянках людського тіла. Розтиснення, наприклад, забезпечується в ділянці крижів, а стиснення, або можливість утримання сечі, — внутрішньою поверхнею стегон.

По-друге, багато жінок із проблемою сечонетримання перебувають у періоді менопаузи. Саме поняття менопауза вже означає практичне згасання жіночої гормональної функції. А різке зменшення активних жіночих гормонів призводить до ослаблення м’язової активності матки та, як наслідок, — до ослаблення передньої стінки сечового міхура.

Але вихід із цієї складної ситуації є. Якщо сечонетримання супроводжується болем унизу живота, піхви, слід перед сном ставити на ділянку пупка сухі гарячі грілки до припинення болю. При цьому кишківник має бути випорожненим.

Якщо перелічені вище симптоми відсутні, слід на ніч прогрівати точку всередині шийкоскладки на межі між черепною коробкою та другим шийним хребцем. Розміщення її легко визначити, трохи відвівши голову назад. Це — верхня складка на шиї. Прогрівати цю точку треба сухою гарячою сіллю, яку покласти в носовичок і згорнути його у вигляді кисета.

Також корисно робити вправи для зміцнення прямих м’язів живота. 1. Лягти на спину, зафіксувати ступні під якимсь важким предметом (наприклад, ніжками дивана). Тулуб піднімається від підлоги на 10-15 градусів.

Якщо м’язи живота не підготовлені, руки, як правило, схрещують на грудях. Коли ж вони достатньо натреновані, долоні рекомендують схрещувати на потилиці. Із положення лежачи тулуб піднімати 10-15 разів за один підхід. Таких підходів слід робити 3-4. Якщо є великий живіт чи гіпертонічна хвороба, ноги жорстко не фіксувати. Для початку ляжте на підлогу, зігніть ноги в колінах і вже з цього положення піднімайте тулуб від підлоги.

2. Зміцнення довгих м’язів спини провадиться, коли ступні жінки фіксуються руками іншої людини, приміром, чоловіка. Жінка при цьому лежить на животі, руки на потилиці. Починайте тренування цих м’язів із підведення голови від підлоги протягом 2-3 тижнів, потім шийного відділу хребта — протягом тижня. А вже після цього відривайте від підлоги голову, шию, груди. Звертаю вашу увагу, що ці вправи слід робити натще та неодмінно за умови спорожненого товстого кишківнику.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове