Архів
Вівторок,
14 листопада 2017 року

№ 89 (19534)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • І таке буває

Не хвилюйтесь, це просто «дежавю»

Віктор Гречановський,

психотерапевт.

Мабуть, майже із кожним траплялося таке: раптом усвідомлюєш, що вже переживав такий момент у своєму житті. Були такі самі звуки, запахи, репліки у розмові... У науці це явище має назву «дежавю», що у перекладі з французької означає «вже бачене».

ЦЕ ФЕНОМЕН психічної діяльності людини, коли вона відчуває, що вже перебувала в тій чи іншій ситуації раніше. Дежавю не можна контролювати, це відчуття виникає спонтанно.

Зазвичай воно триває від декількох до 60 секунд. У таких випадках виникає ілюзія часу. До речі, частіше такий ефект трапляється у молоді.

Чому з’являється дежавю? Науковці мають різні версії. Одна з них — накладаються дві ситуації: пережита людиною насправді та побачена уві сні. Люди нечасто запам’ятовують свої сновидіння, проте вони закарбовуються в головному мозку. А тому буває, що людині здається, ніби та чи інша подія відбувалась у реальності.

Дехто вважає, що це може бути ознакою негараздів із психікою. Ні, дежавю не вказує на жодні психічні розлади, адже притаманне абсолютно здоровим людям. За різними дослідженнями, до 97 відсотків їх хоча б раз за своє життя відчували такий стан. Та якщо дежавю відбуваються дуже часто і тривають більш як декілька хвилин, то все ж варто звернутись за консультацією до психотерапевта чи психіатра.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове