Архів
Вівторок,
5 грудня 2017 року

№ 95 (19540)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  •  Медична практика

Цілющі збори для шлунка

«Як завжди в осінньо-зимовий період мій хронічний гастродуоденіт дає про себе знати важкістю в шлунку, нудотою, а то й болями… Таблетки приймати не хочу, бо є ще й інші болячки. Маю бажання полікуватися травами. Тільки не знаю, якими. Підкажіть, будь ласка, рецепти».

Валентина СТЕПОВА.

м. Біла Церква Київської області.

 

НАПРИКІНЦІ року, як, до речі, й навесні, загострюються всі хронічні хвороби. Якщо стали турбувати болі і важкість у підложковій ділянці на голодний шлунок або після прийняття їжі, періодично виникає нудота, діймає здуття живота, у вас поганий апетит і ви постійно перебуваєте у нервовій напруженості — поза сумнівом, є проблеми зі шлунком і 12-палою кишкою. І коли обстеження показало, що у вас гастродуоденіт, а можливо, ерозивний бульбіт чи гастрит або, ще гірше, — виразкова хвороба шлунка чи 12-палої кишки, то вам неодмінно допоможуть збори з лікарських рослин. Адже у матінки природи є все необхідне. Головне — ваше бажання, настирливість і терпіння, оскільки лікування цілющими травами є тривалим.

Існує багато лікарських рослин, які позбавляють від недуг шлунка. Так, його запалення знімають квітки ромашки і нагідок лікарських, при спазмах допомагають листки м’яти перцевої і насіння кропу городнього; заспокоюють нервову систему корені валеріани лікарської, півонії незвичайної і трава меліси лікарської; явища дисбактеріозу усувають трави материнки і чебрецю звичайних; нормалізують секрецію шлункового соку, моторику шлунка і поліпшують апетит корінь аїру і листки бобівника трилистого, а ерозії і виразки вилікує корінь солодки голої й живокосту лікарського.

Проте навіть найефективніших лікарських рослин буде недостатньо. Доведеться ще й дотримуватися дієти, впорядкувавши відповідно свій харчовий раціон. Передусім слід уникати жирних, смажених і копчених страв, а також кави, чорного чаю, алкоголю, газованих напоїв, усіх солодощів (цукру, цукерок, тістечок, варення тощо), хоча мед споживати можна. Приймати їжу необхідно теплою, невеликими порціями 4-5 разів на день, здебільшого супи, каші, відварене м’ясо кроля, птиці, рибу, тушковані овочі. При цьому намагайтесь уникати стресів, не нервуйтеся через дрібниці.

Лікуватися краще не самостійно, а під контролем фітотерапевта.

Від виразки шлунка і 12-палої кишки досить ефективним засобом є відвар кореня живокосту лікарського: 1 столову ложку подрібненої сухої сировини залити 0,5 л води, прокип’ятити ввечері 5-10 хв. на малому вогні, ніч настояти, вранці процідити. Одержаний відвар випити за три прийоми до їди впродовж дня. І так щодня протягом одного місяця.

Завдяки діючій речовині алантоїн відбувається стимулювання регенерації клітин слизової, тобто він наділений загоювальним ефектом. Окрім того, що складники живокосту здатні обволікати і захищати слизову оболонку шлунка від подразнювальних факторів, його дубильні речовини мають ще й протизапальну дію. До речі, властивості загоювати виразки є й у трави сухоцвіту болотного у поєднанні з коренем синюхи блакитної.

При гастродуоденіті й гастриті допоможе інший цілющий збір: змішайте порівну квітки ромашки, листки підбілу (мати-й-мачухи) і м’яти, траву звіробою і деревію, корінь оману (дивосилу). Потім 1 ст. ложку збору залийте 0,5 л води, кип’ятіть 5-10 хв. на малому вогні, ніч настоюйте, вранці процідіть. Відвар випийте за три прийоми за 20-30 хвилин до їди протягом дня. І так щодня впродовж місяця.

При лікуванні запальних процесів у шлунку не обійтись і без впливу на психоемоційну систему організму. А це означає, що до зборів із лікарських рослин неодмінно треба додавати корінь валеріани і траву меліси. Якщо ж спостерігається зниження кислотності шлункового соку, то допоможе корінь півонії, який наділений не тільки заспокійливою дією, а й сприяє підвищенню кислотності шлункового соку.

А якщо водночас із запальним процесом у шлунку є ще й проблеми з печінкою, жовчним міхуром або жовчовивідними протоками, до збору слід додати лікарські рослини з жовчогінною дією: листки бобівника (трифоль), траву золототисячнику, квітки цмину і пижмо.

Вас часто турбує печія? Швидко й ефективно позбутися її допоможе порошок кореня аїру: пів чайної ложки запийте водою. Ці дієві ліки можна також замінити порошком листків бобівника.

Мій багаторічний досвід траволікування засвідчує, що при виконанні загальних рекомендацій та завдяки фахово скомпонованим рослинним зборам негаразди зі шлунком відступають. Прикладів успішного зцілення безліч.

Безумовно, при лікуванні варто враховувати супутні захворювання пацієнтів і бажано використовувати лікувально-профілактичні збори, складені індивідуально. Комплексний підхід дає ще кращий ефект.

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове