Архів
Вівторок,
5 грудня 2017 року

№ 95 (19540)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Україна пам’ятає, світ визнає

АВСТРАЛІЯ. Сенат схвалив заяву щодо Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Докладніше...
Протест

НІМЕЧЧИНА. У Ганновері поліція застосувала водомети проти маніфестантів-мігрантів.

Докладніше...
Восьмий і аж ніяк не останній

ШВЕЙЦАРІЯ. У Женеві триває черговий раунд переговорів щодо врегулювання ситуації в Сирії.

Докладніше...
Стало менше мігрантів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. На тлі Brexit рівень чистої міграції до країни впав до рекордних показників.

Докладніше...
Приборкання норовливого сусіда

США і ПІВДЕННА КОРЕЯ почали військові навчання «Vigilant Ace».

Докладніше...
А тим часом…

ПІВНІЧНА КОРЕЯ попередила США про загрозу початку ядерної війни.

Докладніше...
Липові спортивні рекорди

РОСІЯ. WADA знайшло підтвердження існуванню держпрограми допінгу в РФ.

Докладніше...
Безпрецедентна ухвала

ЯПОНІЯ. Оголошено, що імператор Акіхіто зречеться престолу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Що маємо і з чим зустрічатимемо?

Маргарита СИТНИК.

Ціни в Україні — як вередливе дитя, котре не може встояти на місці. Наприкінці року експерти підрахували, що скільки коштувало і наскільки здорожчало. Або здешевіло. Буває, уявіть, і таке.

ЗАГАЛОМ від початку 2017-го ціни, за офіційними даними, зросли на 11,5%. Найбільше з продуктів стрибнула вартість... баклажанів — аж на 439%. Далі йдуть кабачки і кавуни. Але ці овочі не основні в раціоні — як то кажуть, сім літ мак не родив, та голоду не було.

От що справді «стратегічне» для українців — так це сало. Вартість національного бренду від початку року зросла на 70%, сьогодні за кілограм правлять у середньому 68 грн. Найдорожче воно в столиці — 125 грн/кг (кілограм свинини — 110 грн). Загалом у деяких регіонах ціна цього продукту зросла на понад 100%: на Одещині на 101 (87,9 грн/кг), на Миколаївщині на 106% (71,96 грн/кг).

Якщо аналізувати листопад, то зросли ціни на 17 найменувань товарів із 23, що підлягають державному моніторингу. Найвище стрибнула ціна свинини на Чернігівщині — на 6,5 грн за 1 кг. Далі йдуть масло на Київщині — майже на 6 грн, куряча тушка на Житомирщині — на 3,1 грн. Вартість першого підвищилася загалом по країні (попри світові тенденції) на 1,5 грн. На кількадесят копійок здорожчало молоко та молоко­продукти, м’ясо та олія.

А от овочі подешевшали: із борщевого набору найдоступніша капуста (в середньому 4,17 грн за кг), морква теж недорога (6,38), цибуля (5,02 грн за кг). Буряки у ціні не змінилися. Хоча експерти попереджують: до січня складники борщевого набору здорожчають на півтори-дві гривні. Також скинули ціну цукор-пісок на вагу — з 16-16,5 до 12-12,25 грн/кг, улюблені «політичні» крупи — гречка — з 23-23,5 грн/кг до 19-19,3 (у магазинах економсегменту її можна купити навіть по 16 грн/кг). Стала доступніша і соняшникова олія — від знижок 4-5% на літрі (1-2 грн) до 25%.

Наближається новорічне свято. Як і зазвичай, у продуктових магазинах вже почалося нервове пожвавлення. Ну ніяк не викорінити в українців звичку скуплятися на святковий стіл багато і заздалегідь. Експерти продуктового ринку запевняють, що суттєво продукти не здорожчають — вартість свинини може піднятися на 3-4%, на 5 — червоної ікри та шпротів. У нинішніх цінових рамках повинні утриматися цитрусові: закупівельна ціна нинішнього року менша на 30%, ніж торік. Причому мандарини-апельсини дешевше купувати в супермаркетах.

А от так званий індекс олів’є (вартість приготування традиційного новорічного салату) зріс аж на 25%. За цінами станом на кінець листопада на 2 кг страви довелося витратити майже 100 грн. Збільшилася вартість вареної ковбаси — одного з основних інгредієнтів (як альтернативу можна використати куряче філе чи яловичину — перше коштує в магазинах в середньому 83 грн/кг), із вересня здорожчали яйця. До кінця року, за прогнозами, десяток коштуватиме 27-29 грн. Це ще й вплине на вартість майонезу, але бакалійні товари дорожчають найповільніше.

Ще з важливого — вартість пального. Літр бензину марки А-92 зріс з 26,95 грн/л до 27,68 грн/л, А-95 — до 28,81 грн/л. Дизпальне станом на кінець листопада коштувало 25,45 грн/л (додало 2 коп./л).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Напозичалися
Читати
Шукаючи кращого
Читати
Референдум ближчає?
Читати
М’яса бійцям не треба
Читати
Смерть вітчизняного автопрому
Читати
Нема як жити
Читати
Грошей не дадуть
Читати
Замість «гройсманівки» — «порошенківка»
Читати
Чи повернуть украдене?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове